Business News

Condițiile ajutorului de stat de 258,7 milioane euro oferit pentru producția și reciclarea bateriilor și panourilor fotovoltaice

20 aprilie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Implementarea acestei scheme de ajutor de stat are ca obiectiv principal crearea unei economii mai sustenabile și competitive, prin promovarea utilizării durabile a resurselor și protejarea mediului înconjurător, se precizează în Ordinul nr. 336/2024

„Prin finanțarea investițiilor în construcția și asamblarea bateriilor, precum și a celulelor și panourilor fotovoltaice, se urmărește atingerea obiectivelor Pactului ecologic european și a angajamentelor de combatere a schimbărilor climatice. Aceste investiții nu numai că vor contribui la dezvoltarea regională prin crearea de noi locuri de muncă și stimularea industriilor conexe, dar vor și susține tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon și o mai mare independență energetică”, scrie în Ordinul nr. 336/2024 al Ministerului Energiei.

Pentru a asigura conformitatea cu orientările tehnice și taxonomia UE, investițiile trebuie să respecte principiul „a nu prejudicia în mod semnificativ” și să ofere o capacitate anuală de producție și asamblare adecvată. „Astfel, proiectele finanțate trebuie să includă atât activități de producție și asamblare, cât și reciclare, în conformitate cu standardele de protecție a mediului și utilizare eficientă a resurselor. Prin intermediul acestei scheme, se urmărește să se încurajeze inovația și dezvoltarea unor tehnologii mai sustenabile, care să contribuie la atingerea obiectivelor de mediu și energie ale Uniunii Europene într-un mod eficient și responsabil din punct de vedere financiar”, se precizează în noul ordin.

Implementarea acestui sistem va contribui la:

Investițiile pot viza:

Este important ca aceste investiții să respecte orientările tehnice privind principiul „a nu prejudicia în mod semnificativ” și taxonomia UE, incluzând excluderi legate de gestionarea deșeurilor și extracția materiilor prime. De asemenea, investițiile trebuie să asigure o capacitate anuală minimă de producție și asamblare pentru a se asigura că nu se finanțează exclusiv activități de reciclare.

Detaliile schemei de sprijin

Durata, bugetul și numărul estimat de beneficiari pentru schema de ajutor sunt următoarele:

În conformitate cu orientările Comisiei Europene, nu se vor finanța activități legate de depozitele de deșeuri, incineratoare, instalațiile de tratare mecanico-biologică și extracția materiilor prime, pentru a asigura respectarea principiului „a nu prejudicia în mod semnificativ” din cadrul Regulamentului privind Mecanismul de redresare și reziliență.

Beneficiarii schemei sunt următoarele categorii de întreprinderi:

Aceste întreprinderi trebuie să aibă ca obiect de activitate producția, asamblarea și reciclarea bateriilor, celulelor și panourilor fotovoltaice.

Cheltuielile eligibile și neeligibile

În cadrul prezentei scheme, costurile investiţiilor în active corporale şi necorporale în scopul producţiei şi/sau asamblării şi reciclării bateriilor, celulelor şi panourilor fotovoltaice care constituie „investiţii iniţiale” sau „investiţii iniţiale care creează o nouă activitate economică”, astfel cum sunt definite la art. 3, sunt considerate cheltuieli eligibile.

Costurile eligibile din investițiile inițiale sunt limitate la activele care fac parte din investiția inițială în unitatea beneficiarului.

Activele de echipare ale furnizorilor pot fi considerate cheltuieli eligibile pentru beneficiarul ajutorului, cu condiția ca acestea să fie utilizate în operațiunile de prelucrare sau asamblare legate de procesele de producție inițiale și să îndeplinească cerințele specifice, inclusiv localizarea într-o zonă asistată și neprimirea altor ajutoare regionale sau pentru investiții.

Echiparea furnizorilor presupune achiziționarea de mașini, unelte sau echipamente care sunt puse la dispoziția furnizorilor selectați pentru a fi folosite în producția intermediară la sediul beneficiarului. Aceste active rămân în proprietatea beneficiarului și sunt legate de operațiuni bine definite la sediile întreprinderii.

În zonele asistate care îndeplinesc anumite condiții, ajutorul poate fi acordat pentru orice formă de investiții inițiale IMM-urilor și doar pentru investiții inițiale ale întreprinderilor mari destinate unei noi activități economice în zonă.

Activele corporale achiziționate prin proiect trebuie să fie noi.

Investiția trebuie menținută în regiunea beneficiară pentru o perioadă minimă și nu se acordă ajutoare pentru înlocuirea instalațiilor sau echipamentelor.

Alte condiții

Cheltuielile neeligibile în cadrul acestei operaţiuni sunt următoarele:

Intensitatea şi cumulul ajutoarelor de stat

Intensitatea maximă admisă a ajutoarelor de stat pentru investiţiile iniţiale pentru companiile mari în România este stabilită conform unei grile generale aplicabile în perioada 2022-2027. Această grilă se raportează la harta ajutoarelor de stat regionale aprobată de Comisia Europeană și este reglementată prin Hotărârea Guvernului nr. 311/2022 privind intensitatea maximă a ajutorului de stat regional în perioada menționată, cu modificările ulterioare.

Pentru județele care s-au confruntat cu o pierdere a populaţiei de peste 10% în perioada 2009-2018 (conform tabelului de mai jos), intensitatea maximă a ajutorului de stat pentru întreprinderile mari se stabileşte prin referire la următoarea grilă, conform hărţii ajutoarelor de stat regionale aprobate de Comisia Europeană pentru perioada 2022-2027:

Pentru zonele care nu sunt predefinite, intensitatea maximă a ajutorului de stat acordat întreprinderilor mari este între 35% și 45%, în funcție de intensitatea maximă a ajutorului aplicabilă zonei adiacente RO31 Sud-Muntenia.

  1. Intensitatea maximă este de 35% pentru zona adiacentă părții de sud a Bucureștiului, precum și pentru zona limitrofă cu partea de sud-vest a Bucureștiului, adiacente regiunii NUTS 3 RO314 Giurgiu.
  2. Intensitatea maximă este de 45% pentru zona adiacentă părții de nord a Bucureștiului și pentru zona adiacentă părții de est a Bucureștiului.

Intensitățile maxime ale ajutorului de stat pot fi majorate cu până la 20 de puncte procentuale pentru întreprinderile mici sau cu până la 10 puncte procentuale pentru întreprinderile mijlocii.

Intensitățile maxime crescute ale ajutorului pentru întreprinderile mici și mijlocii nu se aplică proiectelor de investiții ale căror cheltuieli eligibile depășesc echivalentul în lei a 50 de milioane euro.

Ajutoarele plătibile în viitor, inclusiv cele plătibile în mai multe tranșe, se actualizează la valoarea lor la momentul acordării, iar costurile eligibile se actualizează la suma lor la momentul acordării, utilizând rata de actualizare stabilită de Comisia Europeană pentru România.

Pentru proiectele de investiții care nu sunt mari, valoarea ajutorului de stat se calculează în funcție de intensitatea maximă a ajutorului aplicabilă în zona în care se desfășoară proiectul, iar pentru proiectele mari, valoarea maximă ajustată a ajutorului se calculează în funcție de costurile eligibile inițiale și se ajustează în funcție de suma totală a costurilor eligibile.

Pentru a demonstra contribuţia la dezvoltarea regională a ajutoarelor individuale pentru investiţii, se pot utiliza următorii indicatori:

Planul de afaceri al beneficiarului ajutorului furnizează informaţii relevante, precum numărul de locuri de muncă create, salariile plătite, achizițiile de la producătorii locali și cifra de afaceri generată, care evidențiază beneficiile pentru zona respectivă, inclusiv prin venituri fiscale suplimentare.

Criterii de acordare a ajutorului de stat

Criterii de eligibilitate pentru întreprinderile nou-înființate:

Demonstrarea îndeplinirii criteriilor de eligibilitate, se face prin completarea declarațiilor din Ghidul solicitantului.

Criterii de eligibilitate pentru investiții:

În situația în care beneficiarii nu respectă prevederile schemei, se va proceda la recuperarea ajutorului acordat conform legislației aplicabile în domeniul ajutorului de stat. Acest proces poate include perceperea dobânzilor aferente recuperării ajutorului de stat, utilizând rata dobânzii comunicată de Comisia Europeană. Această acțiune este reglementată de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naționale în domeniul ajutorului de stat și modificările și completările aduse acesteia.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro