Business News

Companiile românești pot face fuziune, transformare sau divizare transfrontalieră în cadrul UE

8 iunie 2023, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

O modificare legislativă propusă de Guvernul României permite companiilor românești să se implice în fuziunea, transformarea sau divizarea transfrontalieră. Inițiativa a fost adoptată de membrii guvernului pe 8 iunie.

Reglementarea  transpune Directiva Parlamentului European și a Consiliului din 27 noiembrie 2019 ce privește transformările, fuziunile și divizările transfrontaliere. Noua variantă include integrarea sistematică a prevederilor ce vizează aceste operațiuni în cadrul de reglementare general în domeniul societăților – Legea societăților nr. 31/1990 și a Legii nr. 265/2022 privind registrul comerțului. 

„Se preconizează că proiectul va avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, urmând a fi aduse societăților beneficii considerabile în materie de simplificare pe piața unică, prin facilitarea mobilității transfrontaliere a acestora. 

Se apreciază că modificările procedurale propuse vor reduce costurile și sarcinile administrative prin crearea unei proceduri comune noi și raționalizate, iar soluțiile propuse pentru protecția asociaților și a creditorilor și normele privind informarea acestora și a angajaților vor consolida securitatea juridică și previzibilitatea”, se arată în expunerea de motive a Guvernului.

Principalele modificări

Astfel, în scopul transpunerii Directivei, proiectul de lege se modifică, după cum urmează: 

Prevederi facultative preluate din Directiva Mobilitate

Dintre prevederile facultative din Directiva Mobilitate, au fost preluate cele privind:

Adaptări la nivel național

Totodată, au fost inserate sau adaptate anumite prevederi în vederea integrării în filosofia reglementării societate de la nivel național: 

Referitor la opțiunea – din proiectul de lege – privind examinarea proiectului operațiunii de către un evaluator autorizat, membru A.N.E.V.A.R, s-a apreciat că evaluatorii autorizați ar îndeplini standardele de imparțialitate și independență necesare pentru efectuarea examinării proiectului operațiunii transfrontaliere în calitate de expert independent.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro