Business News

Mediul privat va plăti 3,4 miliarde pentru creșterea salariului minim brut la 4.050 de lei. Statul va încasa 2,9 miliarde de lei din majorare

22 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Din impactul bugetar calculat de reprezentanții Ministerului Muncii rezultă că mediul privat va fi cel mai afectat de creșterea salariului minim brut de la 1 ianuarie. 2,5 miliarde de lei reprezintă costul total în 2025 al salariilor minime aflate în plată acum în sectorul privat.

În schimb, Ministerul de Finanțe va înregistra un profit din diferența între cheltuielile cu mărirea salariilor din sectorul public, care sunt calculate în funcție de salariul minim brut, și veniturile încasate din taxele și impozitele pe forța de muncă.

Cele două categorii de salariați care beneficiază de majorarea salariului minim brut

Intenția guvernului de a majora salariul minim brut la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025 va duce la creșterea salariilor pentru două categorii de angajați.

Este vorba despre:

5,4 milioane de persoane sunt în câmpul muncii în acest moment în România, conform calculelor Ministerului Muncii.

Costuri pentru mediul privat

În nota de fundamentare a proiectului privind majorarea salariului minim brut sunt trecute și calcule asupra veniturilor și cheltuielilor pentru anul 2025.

Contribuțiile la asigurările sociale vor aduce o sumă semnificativă de 2,5 miliarde de lei, conform datelor propuse de Ministerul Muncii în nota de fundamentare a proiectului. 1,24 miliarde de lei ar urma să vină ca și contribuții din partea angajaților din sectorul privat.

În urma aplicării contribuțiilor sociale, statul mai încasează și 10% din restul veniturilor ca impozit pe venit.

Veniturile din impozitul pe venit vor aduce un plus de 442,2 milioane de lei, conform datelor Ministerului Muncii. Din această sumă, 230 de milioane de lei ar proveni din salariile minime plătite de firmele private.

Din cifra veniturilor din asigurări sociale (2,5 miliarde de lei) reiese că 7,4 miliarde de lei este impactul financiar suportat de firmele private și de administrația publică pentru a aplica majorarea salariului minim brut la 4.050 de lei. Asigurările sociale (CASS și CAS) reprezintă 35% din cheltuielile brute cu salarizarea.

Impactul pentru companiile private va fi de 3,4 miliarde de lei în 2025 pentru a plăti 350 de lei în plus angajaților plătiți cu salariul minim.

Costuri pentru sectorul public

Contribuțiile la asigurările sociale vor aduce o sumă semnificativă de 2,5 miliarde de lei, conform datelor propuse de Ministerul Muncii în nota de fundamentare a proiectului. 1,26 miliarde de lei ar urma să vină ca și contribuții din partea angajaților din sectorul public.

În urma aplicării contribuțiilor sociale, statul mai încasează și 10% din restul veniturilor ca impozit pe venit.

Veniturile din impozitul pe venit vor aduce un plus de 442,2 milioane de lei, conform datelor Ministerului Muncii. Din această sumă, 212 milioane de lei ar proveni din salariile minime plătite de sectorul public.

În urma aplicării majorării salariului minim, care va afecta salariile a 1,8 milioane de persoane, Ministerul Muncii estimează că pentru anul 2025 se va înregistra o creștere a veniturilor bugetare cu 2,97 miliarde de lei.

Aici intră suma de 2,5 miliarde de lei din asigurările sociale și cea din impozitul pe venit de 442,2 milioane.

Din cifra veniturilor din asigurări sociale (2,5 miliarde de lei) reiese că 7,4 miliarde de lei este impactul financiar suportat de firmele private și de administrația publică pentru a aplica majorarea salariului minim brut la 4.050 de lei. Asigurările sociale (CASS și CAS) reprezintă 35% din cheltuielile brute cu salarizarea.

Sectorul public va avea un cost de minimum 4 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetare vor crește cu 1,05 miliarde de lei în anul 2025, fără a se prevede alte modificări pentru anii următori, se precizează în nota de fundamentare.

Aici intră diferența între plata totală a salariilor bugetare afectate de mărirea venitului minim (în jur de 4 miliarde de lei) și veniturile de 2,97 miliarde de lei din taxe și impozite pe forța de muncă.

Impactul net total pentru sectorul public

Pentru anul 2025, impactul financiar net este de 1,92 miliarde de lei, calculează Ministerul Muncii.

Aceasta reprezintă diferența între veniturile (de 2,9 miliarde de lei) și cheltuielile suplimentare prevăzute pentru anul în curs (un miliard de lei).

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro