Dedeman se extinde lângă granița cu Bulgaria printr-o nouă achiziție
- Dedeman se extinde la granița cu Bulgaria prin achiziția unui teren de 6 hectare lângă Vama Giurgiu. Este ultimul județ din țară în care retailerul de bricolaj nu avea încă prezență.
Liderul pieței de bricolaj din România, Dedeman, a finalizat încă un pas în strategia de extinderea națională cu achiziția unui teren strategic de 6 hectare în Giurgiu.
Asta după ce Dedeman a încheiat o nouă tranzacție imobiliară prin care își completează harta extinderii naționale. Compania a achiziționat un teren de aproximativ 6 hectare situat în imediata apropiere a Vămii Giurgiu, la granița cu Bulgaria. Tranzacția a fost intermediată de compania de consultanță imobiliară Colliers România.
Achiziția are o semnificație specială pentru Dedeman, deoarece prin această investiție, retailerul ajunge să fie prezent în toate județele din România. Giurgiu era, până acum, singurul județ în care rețeaua Dedeman nu era încă activă.
„Terenul beneficiază deja de documentație de urbanism aprobată pentru utilizare comercială, ceea ce permite demararea rapidă a lucrărilor pentru viitorul magazin Dedeman. Tranzacția reflectă dinamica pieței imobiliare, în special în sectorul de retail, care a accelerat semnificativ, susținut de consumul în creștere”, a declarat Sînziana Oprea, Director Land Agency la Colliers România.
Un pas în strategia de extindere
Terenul achiziționat în Giurgiu oferă atât oportunitatea extinderii rețelei Dedeman, cât și avantajul unei poziționări cheie, în apropierea unui punct de frontieră important. Acest lucru ar putea oferi beneficii logistice și comerciale semnificative, mai ales în contextul unei economii regionale din ce în ce mai integrate.
Intrarea în Giurgiu înseamnă pentru Dedeman încheierea simbolică a unei misiuni de peste două decenii de extindere geografică în toată țara. Rețeaua, care cuprinde deja zeci de magazine în marile orașe ale României, este recunoscută pentru poziționarea în zone-cheie, accesibilitate, dar și pentru sprijinul acordat economiei locale prin investiții directe și crearea de locuri de muncă.
În mod firesc, noua unitate de la Giurgiu va genera beneficii locale, contribuind la dinamizarea economică a zonei și la creșterea atractivității comerciale în proximitatea graniței cu Bulgaria.
Tranzacțiile imobiliare de retail – 450 de milioane de euro
Potrivit raportului anual publicat de Colliers, tranzacțiile cu terenuri pentru retail au reprezentat în 2024 aproximativ 20% din volumul total al pieței imobiliare din România, estimat la circa 450 de milioane de euro. Acest lucru arată că, în ciuda incertitudinilor economice și politice, sectorul de retail a continuat să atragă investiții semnificative.
Retailerii mari au mizat pe consolidarea poziției și extinderea strategică, căutând terenuri în zone cu potențial comercial neexploatat, precum Giurgiu. În acest context, Dedeman confirmă tendința și demonstrează, încă o dată, un model de business orientat spre creștere sustenabilă și prezență locală puternică.
Consultanții Colliers subliniază că terenurile bine poziționate și cu documentație urbanistică în regulă sunt foarte căutate și se tranzacționează rapid, fără ajustări majore de preț. Investitorii își mențin interesul, iar dezvoltatorii de retail continuă să investească în proiecte adaptate potențialului fiecărei locații — fie că vorbim de parcuri comerciale, fie de magazine stand-alone.
„Pe lângă proiectele comerciale clasice, terenurile mari, potrivite pentru proiecte mixte — care includ și o componentă de retail — continuă să joace un rol important în dinamica pieței”, a adăugat Sînziana Oprea.