Esența weekendului, 29-30 martie. Facturile la electricitate pot crește din iulie. Romgaz vrea să cumpere un proiect de energie regenerabilă
În Articol
- Este din nou weekend, 29-30 martie, iar „Esența weekendului” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul weekendului de mai multe ori.
Monitorizarea începe sâmbătă dimineața, de la 8.00, și va continua din 6 în 6 ore până ora 22.00.
Indicatorul Sentimentului Economic (ESI) al României a crescut în martie
Indicatorul Sentimentului Economic (ESI) al României a crescut la 103 în martie 2025, față de 101,7 în februarie, continuând să se redreseze de la nivelul sub medie înregistrat în ianuarie, arată o analiză Erste Group, banca mamă a BCR. Redresarea continuă sugerează o creștere a optimismului pe măsură ce incertitudinile politice se diminuează. Încrederea s-a îmbunătățit în toate sectoarele, cu excepția încrederii consumatorilor, mai notează sursa citată. Cu toate acestea, ESI din primul trimestru a scăzut la 101,6 comparativ cu ultimul trimestru din 2024, când a înregistrat o medie de 104,4, anunță Economedia.ro.
Romgaz vrea să cumpere un proiect de energie regenerabilă
Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, pregătește o achiziție în domeniul producției de energie regenerabilă, fie prin preluarea controlului asupra unei societăți de profil, fie prin cumpărarea activelor și operațiunilor acesteia, relevă date analizate de Profit.ro. Ca prim pas în demers, Romgaz vrea să contracteze servicii de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare externă, necesare pentru ″achiziționarea unui pachet de acțiuni/active/în cazul unui transfer de business de la o societate care activează în domeniul energiei regenerabile″.
Portul Constanța a devenit cel mai mare hub de carburanți din Marea Mediterană și Marea Neagră
Portul Constanța a înregistrat o creștere semnificativă a importurilor de motorină de la începutul războiului din Ucraina, devenind, cea mai mare destinație de import din regiunea Mediterană și Marea Neagră, potrivit unui raport S&P Global. Portul Constanța a devenit cel mai mare hub de carburanți din Marea Mediterană și Marea Neagră Creșterea importurilor de motorină în Constanța: de la 1,6 mil. tone în 2021 la 4,4 mil. tone în 2024, anunță Economica.net.
Înainte de februarie 2022, momentul când a început războiul, Ucraina își procura cea mai mare parte a motorinei din Rusia. Odată cu declanșarea războiului și impunerea sancțiunilor asupra Rusiei, Kievul a trebuit să-și găsească noi surse de aprovizionare. Polonia, pe piața din Europa de Nord-Vest, și România, pe piața zona Mediterană/Marea Neagră, au devenit noii furnizori principali. Conform datelor S&P Global Commodities at Sea (CAS) publicate recent, importurile de motorină și păcură în Constanța au totalizat 4,4 milioane de tone în 2024, în creștere de la 1,6 milioane de tone în 2021. De-a lungul perioadei 2021-2024, volumul total a ajuns la 12,2 milioane de tone.
Facturile la electricitate pot crește din iulie
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, le recomandă românilor să caute pe site-ul ANRE oferte mai bune la electricitate. El amintește că prețul plafonat la energie este valabil doar până la 1 iulie, arătând că, după această dată, facturile nu ar trebui majorate în mod semnificativ pentru consumatorii casnici. În același timp, însă, pentru prim dată, ministrul nu a exclus posibilitatea ca facturile la energie să crească de la jumătatea anului. „Dacă nu se întâmplă alte lucruri bune, e posibil să plătim ceva mai mult. Noi sperăm să nu ajungem în scenariul ăsta și chiar dacă ajungem, pentru consumatorii vulnerabili, deci în sărăcie energetică, avem în ordonanță, că până la 15 iunie vom avea un mecanism și vor primi acel card de energie sau voucher și va compensa din eventuala creștere” a declarat acesta, conform Profit.ro.
Uniunea Europeană va reduce importurile de produse agricole din Ucraina începând cu luna iunie
Uniunea Europeană intenţionează să reducă importurile de produse agricole ucrainene începând din iunie, când va expira actualul acord comercial cu Kievul, a afirmat vineri comisarul european Christophe Hansen într-un interviu pentru AFP, într-un moment în care fermierii europeni se plâng de o „concurenţă neloială, relatează Agerpres, citat de Economica.net.
Uniunea Europeană va reduce importurile de produse agricole din Ucraina începând cu luna iunie Începând din iunie 2022, blocul comunitar a suspendat taxele de import, cotele şi alte măsuri de protejare a comerţului în cazul importurilor din Ucraina, în ideea de a sprijini economia ucraineană după invazia rusească. „Cotele la import nu vor rămâne la fel. (…) Deci, vor fi importuri mai mici”, a spus Christophe Hansen, făcând referire la acordul convenit după invazia rusească din 2022 care a acordat acces fără taxe în blocul comunitar pentru produsele agricole ucrainene.
Acțiunile Romgaz au dominat BVB
Lichiditatea a fost sporită la BVB, dar a fost cocentrată pe primii emitenți. Săptămâna de tranzacționare se închide cu o sesiune de vânzări semnificative pe bursele mari ale lumii. Cea mai agresivă depreciere, de peste 2 procente, se consemna la jumătatea orarului de tranzacționare de la New York pe indicele de tehnologie Nasdaq 100.
BVB nu s-a cuplat acestui impuls, piața locală având de consumat poveștile proprii ale convocatoarelor pentru AGA de bnilanț în care sunt anunțurile privind parametrii de repartizare a câștigurilor nete aferente anului trecut. Indicele compozit BET-XT a avansat cu 0,31% și indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,37%, pentru o închidere la nivelul de 17.570,12 puncte, anunță Profit.ro.