Business News

Diferența de salariu, din 2025, dintre un angajat din București și unul din Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov

27 martie 2025, de , in

Potrivit celui mai recent raport publicat de platforma eJobs, cele mai bine plătite joburi din țară se regăsesc în domeniile: IT, petrol și gaze, construcții și instalații, inginerie, financiar-contabilitate și consultanță/audit, iar cele mai mari salarii sunt oferite în București, Cluj-Napoca, Brașov și Timișoara.

Bucureștiul și Clujul conduc detașat în topul salariilor, iar domeniile tehnice și financiare oferă cele mai mari câștiguri. De cealaltă parte, retailul și call-centerul, deși mai slab plătite, continuă să ofere oportunități masive de angajare, mai ales pentru tinerii aflați la început de drum.

Capitala, lider detașat la salarii

Angajații din București au încasat în primul trimestru din 2025 o medie salarială netă de 5.500 de lei pe lună, ceea ce poziționează capitala pe primul loc în clasamentul național al câștigurilor.

Pe locul secund se situează Cluj-Napoca, cu un salariu mediu net de 5.000 de lei, urmat de Brașov (4.700 lei), Timișoara (4.600 lei) și Iași (4.400 lei).

La polul opus, cele mai mici venituri au fost raportate în județele Giurgiu (3.520 lei), Vrancea (3.700 lei), Covasna (3.800 lei), Gorj (3.850 lei) și Tulcea (4.000 lei).

Domeniul IT – campionul salariilor în România

Sectorul IT își păstrează dominația în topul celor mai bine plătite domenii, cu un salariu mediu net de 7.500 de lei/lună. Este urmat de industria petrolului și gazelor naturale, unde venitul lunar ajunge la 6.000 de lei net, și de construcții și instalații, domeniu aflat în plină expansiune, cu o medie de 5.500 lei.

Creșterea salariilor în construcții este explicată prin deficitul forței de muncă, care îi obligă pe angajatori să ofere pachete salariale competitive pentru a atrage și păstra angajații. Acest domeniu include atât specialiști, cât și muncitori calificați și necalificați.

Pe următoarele poziții în topul salariilor se regăsesc ingineria (5.400 lei), audit/consultanță (5.300 lei) și serviciile financiare (5.000 lei).

Joburi multe, dar slab plătite în retail și call-center

În contrast cu domeniile de top, industria textilă (3.500 lei), frumusețea și îngrijirea personală (3.700 lei), retailul (3.750 lei) și call-center/BPO (3.900 lei) sunt în continuare printre cele mai slab plătite. Cu toate acestea, ele generează cele mai multe locuri de muncă și atrag milioane de aplicări, în special din partea candidaților entry-level (0-2 ani experiență).

De exemplu, în primele trei luni ale anului, retailul a atras peste 900.000 de aplicări, iar call-center/BPO a generat 350.000 de aplicări, ceea ce arată un interes crescut din partea tinerilor și a celor aflați la început de carieră. Cele mai active grupe de vârstă au fost 18-24 ani și 25-35 ani.

Pentru cei care vizează un salariu peste media națională, alegerea domeniului și orașului în care aplică rămân esențiale.

Cu peste 50.000 de joburi postate și aproape 3 milioane de aplicări înregistrate în trimestrul I din 2025, piața muncii din România este într-o zonă de echilibru, dar rămâne extrem de activă din partea candidaților. Interesul este susținut și de creșterea cu 20% a numărului de utilizatori noi în platforma eJobs, comparativ cu aceeași perioadă din 2024.

„Stabilitatea și salariile sunt principalele repere pentru candidați în această perioadă”, subliniază Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro