Cifra de afaceri este unul dintre cei mai importanți indicatori financiari de care trebuie să țină cont orice antreprenor. Pentru că reflectă totalul veniturilor obținute de o companie într-o anumită perioadă de timp, cifra de afaceri determină performanța businessului tău și te ajută să menții un control eficient asupra costurilor. Fie că ești nou în lumea afacerilor sau ai deja experiență în administrarea unei companii, cifra de afaceri poate ascunde multe necunoscute. Iată ce trebuie să cunoști referitor la acest indicator pentru a putea lua deciziile corecte în gestionarea firmei tale:

 

Ce este cifra de afaceri? 

Cifra de afaceri poate fi definită ca valoarea totală a produselor și serviciilor prestate de o firmă, pe o perioadă de timp determinată. Practic, aceasta se compune din încasările pe care le realizează firma în urma activității desfășurate într-un exercițiu financiar. De multe ori, cifra de afaceri se confundă cu profitul unei organizații și multe persoane pot avea neclarități în acest sens. În realitate, sunt două noțiuni diferite: cifra de afaceri arată suma încasărilor, în timp ce profitul se referă la veniturile totale ale firmei, după ce au fost scăzute cheltuielile.

 

Clasificarea cifrei de afaceri

Legea contabilității precizează o serie de entități care au obligația de a-și conduce și organiza propria contabilitate.

Fiecare tip societate în parte își poate calcula cifra de afaceri sub forma următorilor indicatori, în funcție de nevoile sale:

  • Totală – reprezintă veniturile totale din vânzarea bunurilor sau prestarea serviciilor și trebuie să fie mai mare decât volumul total al costurilor pentru a putea înregistra profit;
  • Medie – înseamnă venitul mediu obținut pe un anumit tip de produs sau serviciu furnizat;
  • Marginală – reflectă diminuarea sau creșterea veniturilor unei companii în urma vânzării unui anumit tip de produs ori serviciu din gama societății;
  • Critică (minimă) – este cifra de afaceri care simbolizează venitul pe care firma îl obține din vânzări și cu care reușește să acopere cheltuielile fixe și variabile și, totodată, pragul peste începe să înregistreze profit.

 

Cum se calculează cifra de afaceri?

Pentru a determina cifra de afaceri, firmele trebuie să adune toate veniturile din încasări. La stabilirea valorii acestui indicator nu se iau în considerare TVA-ul facturat, veniturile din dividende, subvențiile pentru plata personalului, subvențiile pentru investiții sau reducerile comerciale acordate clienților. Mai exact, calculul cifrei de afaceri ține cont de facturile încasate și nu de cele emise. Acest indicator este cel mai potrivit pentru a măsura performanța unei organizații, indiferent de mărimea sa, așa că, atunci când vrei să calculezi cifra de afaceri, formula se reduce la următoarele:

CA = Venituri din activitatea de bază + Venituri din activități secundare

 

Cifra de afaceri reflectă, de fapt, nivelul producției livrate și transformate în bani. De aceea, ea mai este denumită și venit brut sau încasări totale. De asemenea, este considerat un indicator de departajare în mediul economic. Pe baza sa, companiile pot fi încadrate ca microîntreprinderi (cifră de afaceri sub 1 mil. euro), întreprinderi mici și mijlocii (cifră de afaceri între 1 și 50 mil. euro) sau societăți mari și corporații (cifră de afaceri mai mare de 50 milioane de euro).

Potrivit prevederilor legale, tot în funcție de cifra de afaceri se stabilește și dacă o societate este înregistrată sau nu ca plătitoare de TVA. Dacă ai aflat cum se calculează cifra de afaceri, este util să știi că plafonul de înregistrare în scopuri de TVA este de 88.500 de euro, echivalentul a 300.000 de lei la cursul BNR valabil la data aderării și rotunjit la următoarea mie.

 

Impozitul pe cifra de afaceri

În țara noastră, legislația fiscală menționează mai multe tipuri de impozite pentru cifra de afaceri a unei companii.

  • Microîntreprinderile care plătesc impozit pe venit trimestrial și au încasări totale sub 1 milion de euro anual plătesc un impozit pe cifra de afaceri între 1 și 3%. Persoanele juridice încadrate ca microîntreprinderi, care au cel puțin un angajat cu normă întreagă, trebuie să plătească un impozit de 1% pe venit, în timp ce societățile fără angajați vor achita impozit de 3%.
  • Companiile care depășesc o cifră de afaceri de 1 milion de euro într-un an calendaristic vor plăti un impozit de 16% pe profit.

 

Cum poți afla cifra de afaceri a unei firme? 

Acum că știi ce reprezintă cifra de afaceri, este folositor să afli că Termene.ro te poate ajuta să cunoști valoarea acestui indicator pentru anumite societăți. Soluția de monitorizare firme te ține la curent cu toate informațiile noi care apar cu privire la companiile pe care îți dorești să le verifici constant. De altfel, pe lângă cifra de afaceri, platforma noastră permite accesul la date  juridice și financiare complete în baza cărora pot fi identificate riscurile unei colaborări de afaceri sau anumite oportunități de business.

Acest indicator reprezintă o modalitate excelentă de a măsura performanța firmei. De aceea, este important să știi ce este cifra de afaceri, pentru că în baza ei se stabilește tipul de impozit pe care îl plătești la stat sau înregistrarea în scopuri de TVA. Deși nu reflectă direct profitabilitatea companiei, aceasta este utilă uneori pentru anumite analize contabile și poate oferi o imagine clară asupra planului de încasări și plăți al unei organizații.

 

Încă nu ai cont pe Termene.ro?

Testează gratuit platforma

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe