Business News

Esența zilei, 1 ianuarie. Deficit bugetar de 7,12% în primele 11 luni din 2024

1 ianuarie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Deficit bugetar de 7,12% în primele 11 luni din 2024

Deficitul bugetar a urcat la 7,12% din PIB după primele 11 luni din 2024, comparativ cu 6,19% din PIB la 10 luni, respectiv 4,58% din PIB în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate marţi de Ministerul Finanţelor, scrie Agerpres.ro.

Veniturile totale au însumat 523,94 miliarde de lei în primele unsprezece luni ale anului 2024, înregistrând un avans de 12,7% (an/an), iar cheltuielile bugetului general consolidat au totalizat 649,66 miliarde de lei, în creştere în termeni nominali cu 20,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cele 5 reforme pe care le are de făcut Guvernul pe piața muncii

Reforma parametrică a sistemului public de pensii, cu eliminarea pensiilor speciale și recalcularea acestora pe principiile sistemului public contributiv (puncte de pensie), respectând totodată principiul conform căreia nici o pensie în plată nu poate și nu va fi diminuată, este una din măsurile ce trebuie implementate de executiv, scrie Hotnews.ro care trece în revista reformele ce trebuie făcute pe piața pensiilor.

Simultan se vă revizui modalitatea de indexare a punctului de pensie spre a asigura o permanentă legătură între valoarea acestuia ca bază de calcul a unui venit de înlocuire a celui din muncă (pensia) și principala remunerație a factorului de producție muncă, respectiv salariile.

Două treimi din consumul de energie al Republicii Moldova va veni din România, în ianuarie

Energocom, traderul de energie și gaze naturale al Republicii Moldova, controlat de stat, a anunțat că aproape două treimi din consumul de energie al țării (62%), va fi asigurat din România, în luna ianuarie, scrie Economica.net citând un comunicat emis de companie.

Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat încă de sâmbătă că va suspenda exporturile de gaz spre Republica Moldova de la 1 ianuarie, la ora 05.00 GMT, din cauza unei datorii neplătite de autorităţile de la Chişinău. Compania rusă usţine că îşi rezervă dreptul de a întreprinde orice acţiune, inclusiv încetarea contractului de furnizare cu Republica Moldova.

Noutățile fiscale cu care intrăm în 2025 / Top 25, de la SAF-T și e-Factura, la salariul minim și chirii. Ce taxe cresc

2025 vine cu multe modificări fiscale care îi afectează pe români – de la măriri de impozite, la declarații care trebuie depuse la ANAF, scrie Hotnews.ro, care face o trecere în revistă a principalelor schimbări din domeniul fiscal.

Publicația reamintește că din 2025 și contribuabilii mici vor trebui să depună formularul 406 pentru SAF-T, aceasta fiind una dintre cele mai importante noutăți a acestui an.

Nouă companii investesc 2,2 mld. lei în noi fabrici sau şi în creşterea capacităţilor prin INVESTALIM. Ce fabrici noi vom vedea în următorii ani?

Primele nouă companii eligibile pentru a primi ajutor de stat prin programul INVESTALIM au semnat până la jumătatatea lunii noiembrie contractele de finanţare astfel că proiectele intră în linie dreaptă. În total, acestea vor face investiţii de 2,2 mld. lei pentru care vor primi în total un ajutor de stat nerambursabil de 1,3 mld. lei.

INVESTALIM este practic cel mai mare program de finanţare dedicat industriei alimentare, un sector care a ajuns să fie acaparat de importuri. În total, 37 de firme sunt eligibile pentru a primi sprijin prin INVESTALIM, însă banii vor fi daţi treptat, scrie Ziarul Financiar, care prezintă lista investițiilor asumate prin acest program.

Fără controale la graniță. Ce înseamnă pentru business intrarea României în Schengen

Începând cu 1 ianuarie 2025, la frontiera internă a României, respectiv la graniţa cu Ungaria şi Bulgaria, se elimină controlul de frontieră. Ce înseamnă pentru business intrarea completă a României în Schengen. Practic, călătoriile din România către şi dinspre celelalte state membre Schengen vor fi similare unei călătorii în interiorul ţării.

Transportatorii primesc cea mai bună veste, pentru că nu vor mai fi nevoiţi să aştepte zile în vamă, aspect care le va reduce costurile şi va face transportatorii români mai competitivi. „Intrarea în Schengen duce şi la o creştere a numărului de străini care vor veni în România pe cale terestră“. Pentru industrie, reducerea de costuri a transporturilor în Vest înseamnă un motiv în plus pentru investiţii în România, scrie Ziarul Financiar.

 DECIZIE România își consolidează securitatea IT

România a preluat în legislația națională directiva NIS2 pentru consolidarea securității cibernetice a infrastructurilor din sectoarele de importanță critică și pentru alinierea României la cele mai înalte standarde europene de securitate.

Guvernul subliniază necesitatea unui “efort comun” între instituții și sectorul privat pentru implementarea “eficientă” a Ordonanței de urgență, arată Profit.ro. 

Ordonanța Trenuleț, în Monitorul oficial: în 2025 îngheață pensiile și salariile bugetarilor, crește impozitul pe dividende, dispar facilitățile din IT, construcții și agricultură

Ordonanța Trenuleț (OUG 156/2024) a fost publicată în Monitorul oficial cu aproximativ 2 ore înainte de Anul Nou. Practic, măsurile se aplică în câteva ore. Câteva măsuri au dispărut, unele au fost modificate și au apărut altele noi, cum ar fi cele referitoare la salariile din construcții, agricultură și industria alimentară, potrivit Hotnews.ro.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro