Business News

Esența zilei, 3 ianuarie. Mega Image a finalizat achiziția lanțului Profi

3 ianuarie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Proprietarul Mega Image a finalizat achiziția lanțului Profi

Ahold Delhaize, proprietarul lanțului de magazine Mega Image și Shop&Go, a finalizat achiziția retailerului român de produse alimentare Profi Rom Food SRL de la fondul de investiții MidEuropa pentru aproximativ 1,3 miliarde de euro (Enterprise Value).

Tranzacția va dubla numărul de magazine ale companiei care operează în prezent aproape 1.000 de unități sub brandul Mega Image. În plus, retailerul estimează că în 2025 va raporta vînzări nete suplimentare de 3 miliarde de euro, scrie Economica.net.

Bisericile, asociațiile de proprietari și alte persoane juridice fără scop patrimonial vor fi exceptate de la depunerea declarației D-406 – proiect ordin ANAF

Unitățile de cult, asociațiile de proprietari și persoanele juridice fără scop patrimonial care prin actul normativ de înființare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligația ținerii contabilității în partidă simplă, vor fi exceptate de la depunerea declarației D-406 SAF-T, prevede un proiect de ordin de președinte al ANAF, scrie Profit.ro.
Alți contribuabili exceptați suntpersoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoanele fizice care desfășoară activități cu scop lucrativ, asociațiile familiale, societăți profesionale de avocați cu răspundere limitată și cabinetele individuale de avocat, societățile profesionale notariale și birourile individuale notariale, cabinetele medicale individuale.

Sondaj IPSOS: Românii şi irlandezii sunt europenii cu cea mai mare încredere în viitorul economiei globale în anul 2025

Un sondaj IPSOS realizat pe 23.721 de oameni cu vârsta între 16 şi 74 de ani a arătat că românii, la egalitate cu irlandezii, au cea mai mare încredere din Europa cu privire la modul în care va perfoma economia globală în 2025.

Dintre toate ţările analizate, cetăţenii Indoneziei se arată cei mai optimişti, 82% dintre aceştia crezând că economia globală va avea un an mai bun în 2025 decât a avut în 2024, iar la polul opus, francezii au cea mai puţină încredere în viitor, scrie Ziarul Financiar.

Preţul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni după oprirea livrărilor din Rusia

Preţul gazelor a înregistrat cel mai ridicat nivel de mai bine de un an, după ce livrările ruseşti au încetat să mai ajungă în restul Europei prin Ucraina, relatează The Guardian, potrivit Financialintelligence.ro.

Preţurile de referinţă au crescut joi la cel mai ridicat nivel din octombrie 2023, la o zi după expirarea contractului de tranzit dintre Rusia şi Ucraina. Livrările de gaze ruseşti prin Ucraina s-au încheiat în primele ore ale zilei de 1 ianuarie.

România a băgat în hambare cele mai mici cantități de porumb și de floarea-soarelui din 2015 încoace

Producția de porumb, sorg și floarea-soarelui a României a scăzut anul trecut la un nivel istoric, ca urmare a randamentelor foarte reduse și a suprafețelor ușor mai mici față de anii anteriori, arată ultimele date oficiale ale Institutului Național de Statistică, după recoltarea tuturor suprafețelor cultivate.

Astfel, fermierii au recoltat în 2024 doar 5,6 milioane de tone de porumb și sorg și 1,3 milioane de tone de floarea-soarelui, adică cel mai puțin din 2015 încoace. Practic, la porumb, producția a ajuns aproape la nivelul exporturilor din anii anteriori, scrie Economica.net.

Investitorii cu cele mai mari scăderi pe BVB în 2024

Anul 2024 nu a fost aşa cum şi-au dorit unii dintre cei mai mari antreprenori din România în condiţiile în care dificultăţile de anul trecut din sectorul în care activează compania pe care au fondat-o sau la care sunt cei mai mari acţionari au adus scăderi pe preţurile acţiunilor la Bursa de Valori.

Astfel, antreprenori precum Ştefan Vuza de la Chimcomplex, Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu de la One United Properties, şi Iulian Dascălu, prin deţinerea la Carbochim, fiind cel care a popularizat conceptul de “mall” în România, au tras linie la finalul lui 2024 cu minusuri de sute de milioane de lei prin deţinerile la companiile menţionate mai sus, scrie Ziarul Financiar.

Guvernul majorează plafonul pentru creditele externe la 90 mld. euro – are nevoie să acceseze din extern 13 mld. euro în 2025

Guvernul propune majorarea plafonului programului de împrumuturi externe cu 15 miliarde de euro, la 90 de miliarde de euro, în contextul în care în 2025 are nevoie să împrumute de la investitorii străini circa 13 miliarde de euro, iar din actualul plafon mai sunt disponibile doar 1,7 miliarde de euro, reiese dintr-un proiect de hotărâre pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor.

La această sumă se vor mai adăuga și împrumuturile interne necesare pentru a finanța deficitul bugetar din 2025, estimat la 7% din PIB, precum și pentru rostogolirea datoriei publice, arată CursdeGuvernare.ro.

Misterele ordonanţei trenuleţ: De ce nu sunt prezentate în nota de fundamentare efectele pe buget cu plus şi minus în detaliu?

Aşa cum ne-a obişnuit, secretoşii experţi din Ministerul de Finanţe nu indică exact, pe fiecare capitol al prevederilor impactul bugetar calculat în miliarde de lei, ci doar o estimare globală pentru toată ordonanţa, care are 30 de pagini şi zeci de prevederi: 126 mld. lei la tăieri de cheltuieli şi 7 mld. în plus la venituri.

Acestea sunt singurele date prezentate în nota de fundamentare privind impactul bugetar, menţionate la sfârşit, arată ZF.ro.

România și poluarea din orașe – Care sunt orașele cu aer toxic și cum ne comparăm cu bulgarii, cehii și spaniolii

România se numără printre țările cu cea mai mare poluare a aerului din UE și statul a fost și chemat în judecată la nivel european pentru o serie de încălcări ale legislației de mediu. S-au făcut și progrese, însă mult mai multe avem pe listă.

România este în mod constant încadrată în topul țărilor UE cu cel mai poluat aer, iar orașele Iași, București și Ploiești sunt printre cele mai poluate orașe europene. România se află de ani buni și în „vizorul” Comisiei Europene, pentru neîndeplinirea mai multor angajamente pe probleme de mediu, potrivit Hotnews.ro.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro