Business News

Firmele din IT se plâng de lipsa de predictibilitate fiscală și legislativă. Companiile devin tot mai precaute

30 decembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Un prim pas în acest sens fusese făcut deja în noiembrie 2023, când facilitățile fiscale de care beneficia o mare parte dintre cei care lucrau în IT au fost reduse semnificativ. Urmarea a fost creșterea costurilor, precum și dificultatea de a atrage un business nou.

După un an 2024 plin de provocări, se anunță un 2025 cel puțin la fel de dificil. Cea mai mare temere a firmelor din IT este legată de „creșteri de taxe și impozite și instabilitatea legislativă”.

Semnal negativ pentru un sector strategic

În prezent, angajații din sectorul IT sunt scutiți de plata impozitului pe venit de 10% aplicată salariilor brute de până la 10.000 de lei, însă de la 1 ianuarie 2025 această facilitate va fi anulată.

Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) a reacţionat prompt în urma publicării în consultare publică a celei mai recente versiuni a Ordonanţei „Trenuleţ”. Devansarea calendarului pentru eliminarea facilităţilor fiscale pentru industria IT, începând cu ianuarie 2025, reprezintă un semnal profund negativ faţă de un sector strategic al economiei româneşti, tratat cu superficialitate, susțin reprezentanții ANIS.

„Este dificil pentru toate companiile din mediul privat să respecte o strategie de dezvoltare pe termen mediu și lung dacă nu au predictibilitate fiscală și legislativă. Instabilitatea la acest nivel este un aspect care are un impact puternic, de regulă, în absolut orice segment al economiei private, inclusiv în IT. Din acest motiv, solicităm permanent Guvernului, indiferent de culoarea politică sau componență, să respecte măcar acest minim deziderat al mediului de afaceri: stabilitate, predictibilitate”, a declarat pentru Termene.ro Corina Vasile, Director Executiv ANIS.

2024, un an cu multe provocări

Reprezentanții ANIS susțin că 2024 a fost un an cu multe provocări care au început încă din 2023, când industria a stat sub semnul instabilității fiscale mai mult de jumătate de an.

Acest context s-a suprapus peste o perioadă deloc favorabilă la nivel global, cu o piață în schimbare, atât sub impactul dezvoltării AI, cât și al reașezării strategice a companiilor mari post-pandemie.

„Companiile au primit, în noiembrie 2023, un prim șoc la nivel local atunci când facilitățile fiscale de care beneficia o mare parte dintre cei care lucrau în IT au fost reduse semnificativ. Aceste modificări au avut un impact moderat și puternic asupra a peste 90% dintre companiile membre ANIS, potrivit ANIS Sentiment Survey, sondajul pe care asociația noastră îl efectuează anual la nivelul comunității”, spune Corina Vasile.

Costuri mai mari

Modificările au avut ca efect creșterea costurilor cu forța de muncă cu aproximativ 5-10%, potrivit datelor ANIS, la care se adaugă și inflația. Aceasta este și cauza pentru care eventualele creșteri salariale preconizate pentru 2024 au fost practic anulate de modificările fiscale și de inflație.

O altă provocare majoră a venit pe fondul contextului nefavorabil la nivel global. Multe dintre companiile mari din afara țării au făcut concedieri, o parte dintre acestea au afectat și echipe din România. La nivel general însă aceste concedieri au fost în mare măsură contrabalansate de alte angajări pe roluri nou create.

„La nivel de piață s-a simțit însă că majoritatea companiilor sunt precaute și echipele nu au mai crescut în ritmul anilor trecuți. Toate acestea au contribuit la scăderea presiunii pe angajări care s-a tradus printr-o disponibilitate mai mare a forței de muncă la nivelul pieței. La nivel de business, membrii ANIS ne-au semnalat situații relativ similare pe parcursul anului: atragerea de business nou a fost mai dificilă, pentru că și celelalte sectoare economice au temporizat investiții și proiecte noi”, afirmă Corina Vasile.

IT-ul românesc a stagnat în ultimele două trimestre la nivel de volume, după cum se observă din rapoartele trimestriale ale ANIS. În același timp, industria IT locală rămȃne un exportator net important. Cifrele aferente lunii octombrie arată o ușoară creștere a exportului industriei față de perioada similară din 2023, potrivit reprezentanților ANIS.

Temeri pentru 2025

Cât despre așteptările membrilor ANIS pentru 2025, se derulează chiar acum o nouă ediție a ANIS Sentiment Survey, iar cât de curând vor fi cunoscute rezultatele.

„Ce putem spune din datele preliminare este că principalele îngrijorări ale industriei pentru anul 2025 sunt eventuale creșteri de taxe și impozite și instabilitatea legislativă. În același timp, companiile apreciază că un factor pozitiv ar fi creșterea cererii interne de produse și servicii IT”, declară Corina Vasile.

Aceasta spune că industria IT romȃnească „are o șansă bună să reia creșterea, cu condiția ca noul Guvern să nu ia măsuri anticiclice și să accelereze digitalizarea”.

Contribuția la PIB

Sectorul IT a avut un rol esenţial în rezilienţa economiei naţionale, inclusiv în perioade de criză. În ultimii cinci ani, de exemplu, excedentul la export al industriei a fost de peste 20 miliarde euro.

Contribuţia directă a sectorului la PIB este de circa 8%, dar acesta contribuie prin efectele indirect şi indus cu peste 14% la PIB.

De asemenea, efectul de antrenare pe piaţa forţei de muncă este de circa 15% din numărul total de salariaţi din economie.

”Modificările fiscale majore care influenţează într-un mod brutal dinamica industriei riscă să submineze progresul economic al României şi să afecteze profund climatul de afaceri”, susțin reprezentanții ANIS.

Cererile firmelor din IT

În contextul eliminării facilităților fiscale de la 1 ianuarie 2025, ANIS adresează Guvernului mai multe solicitări:

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro