Esența zilei, 31 decembrie. Top creșteri pe Bursa de Valori București în 2024
În Articol
- Azi e marți, 31 decembrie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
FIC: Impredictibilitatea măsurilor fiscale reduce încrederea investitorilor
Ordonanţa adoptată luni în Guvern, care include şi introducerea de noi taxe şi creşteri de impozite, nu a asigurat timpul necesar pentru o analiză atentă din partea mediului de afaceri iar nerespectarea termenelor de consultare publică în cadrul procesului legislativ este un semnal negativ, care creşte gradul de incertitudine pentru viitorul investiţiilor din România, consideră Consiliul Investitorilor Străini (FIC), scrie Financialintelligence.ro.
România, speranța energetică a Republicii Moldova
Centrala de la Cuciurgan (MGRES) nu va mai furniza energie electrică malului drept al Nistrului, începând cu 1 ianuarie, iar în acest context cetățenii sunt îndemnați să economisească energie, în special în orele de vârf, scrie Profit.ro.
Top creșteri pe Bursa de Valori București în 2024
Bursa de Valori București (BVB) închide anul 2024 cu o creștere de 8,7% pe BET, principalul său indice. Piața a început anul în forță, cu unele dintre cele mai mari creșteri din Europa, dar după o corecție în august, motivată de trendul internațional, și încă o serie de scăderi pe final de an, cauzate de scandalul anulării alegerilor prezidențiale, BVB termină un an mediocru.
Dintre jucătorii de pe piața de capital, Antibiotice Iași (ATB), Sphera Group (SFG) și Digi Communications (DIGI) sunt companiile care au crescut cel mai mult pe BVB anul acesta, luând în calcul *acțiunile lichide, scrie wall-street.ro.
Patronatul Importatorilor de Forţă de Muncă: Sunt 130.000 de angajaţi non-europeni în ţară
În prezent, în România sunt 130.000 de muncitori din ţări non-UE, spune Romulus Badea, vicepreşedinte al Patronatului Importatorilor de Forţă de Muncă. Nivelul migraţiei în ţară este încă scăzut, iar perspectivele economice şi demografice ridică provocări pe termen lung, crede el.
„Populaţia îmbătrâneşte, sporul populaţiei este negativ. Eurostat are un indicator – NEET (not in education, employment or training) la care România este pe primul loc, practic tinerii aceştia nu apar în nicio formă de educaţie profesională sau muncă. Dacă mai scădem şi angajaţii de la stat şi vedem care este realitatea, perspectiva pare un pic sumbră”, a spus el în cadrul evenimentului ZF HR Conference 2024.
Perspectivele economice pentru 2025 rămân neclare, iar cele mai mari riscuri sunt cele politice. Dobânda ar putea scădea până la 5,75% în 2025 – Ciprian Dascalu, BCR
Ultimele previziuni realizate de Ciprian Dascălu, economist șef al BCR, indică o scădere cu 75 de puncte de bază a dobânzii de politică monetară în 2025, până la 5,75% pe tot parcursul anului 2025. Deprecierea ușoară a leului și o creștere potențială a PIB-ului de 3% sunt celelalte elemente care completează ”imaginea din globul de cristal” macroeconomic, arată Economica.net.
„Predicția este foarte dificilă, mai ales dacă este vorba despre viitor!” a spus odată Niels Bohr, laureatul premiului Nobel pentru fizică. Acest sentiment este valabil în urma primului tur al alegerilor prezidențiale din România, unde consensul a fost răsturnat. Curtea Constituțională a anulat alegerile, invocând interferența unui stat străin – o decizie fără precedent. Este primul paragraf cu care economistul șef al BCR își începe analiza macroeconomică pentru 2025.
Analiză: România a redus decalajul de productivitate față de UE prin creșterea investițiilor și acumularea de capital uman. Situația pe sectoare economice
Productivitatea României, măsurată ca PIB per capita la paritatea puterii de cumpărare (PPS), a urcat de la 43% din media UE în 2007 la 78% în 2023.
Reducerea decalajului a fost atât rezultatul creșterii productivității muncii orare(PIB în PPS pe oră lucrată) la 75% din media UE în 2023 de la 50% în 2007, cât și menținerii intensității muncii(ore lucrate per capita) mai ridicate decât în UE (105% în 2023 și 108% în 2007), reiese dintr-o analiză realizată de Ella Kállai, economist-șef Alpha Bank România.
În România în perioada 2007-2023, ritmul anual al investițiilor per capita a fost de 4,9% – a treia cea mai mare valoare după Ungaria și Bulgaria. În același timp, nivelul de educație a întregii populații ocupate a crescut semnificativ, potrivit CursdeGuvernare.ro.
Ministrul Finanţelor: Reorganizările instituţionale vor duce la reducerea numărului de personal. Multe persoane se pot angaja în mediul privat
Reorganizările instituţionale vor duce la reducerea numărului de personal, angajaţii din acele instituţii având suficient timp să găsească alternative, a declarat luni, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.
El a fost întrebat de jurnalişti dacă se vor face concedieri în sectorul public, în condiţiile în care premierul Marcel Ciolacu a afirmat că angajările la stat vor fi îngheţate în anul 2025 şi se va trece rapid la desfiinţarea şi comasarea de instituţii şi agenţii publice. Totodată, premierul a subliniat că va fi înfiinţat Departamentul pentru Eficientizarea Activităţii Guvernamentale, care va reduce cheltuielile statului cu 1% din PIB anul viitor, arată Hotnews.ro.