Business News

Avertismentul antreprenorilor din construcții după eliminarea facilităților fiscale: Urmează falimente, mulți vor trece la „gri” sau la ”negru”

2 ianuarie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Dacă firmele din industria alimentară și agricultură atrag atenția că există riscul să fie scoase din piață de concurenții din afară, la construcții pericolul este la fel de mare: multe societăți vor da faliment, în timp ce altele vor fi nevoite să lucreze la „gri” sau la „negru”.

În același timp, cota de muncitori străini nou-admiși pe piață urmează să fie menținută la 100.000, așa cum a fost și pentru 2024, iar așa cum bine se știe o mare parte dintre ei lucrează în construcții. Jucătorii din piață susțin că la stabilirea contingentului de muncitori străini trebuie ținut cont de faptul că există investiții importante în sector, în primul rând autostrăzile, și este nevoie de forță de muncă.

În plus, multe companii și-au stabilit planul de afaceri pentru 2025 luând în considerare aceste facilități fiscale, în contextul în care de anul viitor se majorează și salariul minim. Acum, toate planurile lor pentru 2025 sunt date peste cap.

Bani la buget            

Reprezentanții firmelor care lucrează în sectorul construcțiilor consideră că eliminarea facilităților fiscale nu va aduce mai mulți bani la buget, ci dimpotrivă. Iar realitatea a demonstrat-o, susțin ei.

”O să se vadă, o să fie nebunie, multe firme vor da faliment, iar altele or să treacă la gri sau la negru. Guvernanții vor pierde cu chestiunea aceasta cu facilitățile fiscale, în sensul că s-a demonstrat și, de altfel, chiar noi am demonstrat de-a lungul timpului că facilitățile fiscale aduc mai mulți bani la buget decât neacordarea lor”, a declarat pentru Termene.ro Liviu Atomulesei, președintele Patronatului Drumarilor din România.

Din păcate, aceasta nu este nici singura problemă cu care se confruntă drumarii, de exemplu, care vorbesc în continuare de întârzierile la încasarea facturilor.

O decizie previzibilă

Chiar dacă toată lumea se aștepta la măsuri de austeritate de la 1 ianuarie 2025, eliminarea facilităților fiscale a luat cumva pe nepregătite pe mulți, mai ales că decizia se va aplica atât de repede. Dacă unele patronate au reacționat  vehement la măsurile anunțate de guvern pentru 2025, altele abia la începutul anului 2025 au de gând să stabilească ce poziție vor adopta oficial, dat fiind faptul că toată lumea este în vacanță.

„Urmează să avem un consiliu director si sa vedem ce pozitie luăm și ce avem de făcut. Eliminarea facilităților fiscale va afecta foarte mult firmele din sectorul construcțiilor. O mare parte a facilităților fiscale erau deja eliminate, dar chiar și așa era cât de cât acceptabil, noi aveam un salariu minim care era bazat pe faptul că existau aceste facilități, ori acum este altceva. Se știa că se va face, doar că nu ne așteptam acum”, a declarat pentru Termene.ro Iulian Liviu Simion, vicepreședinte Patronatul  Societăților din Construcții (FPSC).

Măsuri fiscale precipitate

Asociaţia Română a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO) se numără printre organizațiile care au reacționat rapid la deciziile anunțate de guvernanți pentru anul viitor.  Reprezentanții ARACO atrag atenția cu privire la consecinţele negative pe care le are asupra sectorului de construcţii aplicarea unor măsuri fiscale precipitate şi nepotrivite în conjunctura economico-socială actuală. Membrii asociației solicită o soluţie negociată, în colaborare strânsă cu partenerii sociali.

„Măsurile fiscale precipitate vor avea consecinţe devastatoare din punct de vedere economico – social pentru acest sector vital al economiei naţionale”, afirmă antreprenorii din construcţii.

Reprezentanții ARACO avertizează și cu privire la pericolul pierderii fondurilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), din cauza reducerii ritmului de execuţie a proiectelor contractate din sectorul construcţiilor.

Scutirea de impozit pe venit, eliminată

Guvernul a decis ca, de anul viitor, să fie eliminată scutirea de impozit pe venit de 10% pentru veniturile salariale brute de până la 10.000 lei și contribuția la Pilonul II de pensii pentru angajații din IT, construcții, agricultură și industria alimentară. Decizia a fost adoptată în ultimele zile din 2024.

Măsura a fost asumată de Guvern prin Planul Național de Redresare și Reziliență, eliminarea facilităților fiscale fiind totodată recomandată de Banca Mondială.

Suma de 300 de lei peste salariul minim brut de 4.050 de lei (de la 1 ianuarie) va fi scutită de contribuții sociale și de impozit pe venit. Scutirea se va aplica însă doar salariilor brute care nu depășesc nivelul de 4.300 de lei, fără a lua în calcul bonurile de masă.

2024, un an cu fluctuații semnificative

Sectorul construcțiilor din România a traversat un an 2024 caracterizat de fluctuații semnificative, reflectând atât impactul unor factori economici interni, cât și al contextului european. Datele furnizate de Eurostat pentru acest an evidențiază o combinație de perioade de creștere temporară, urmate de scăderi abrupte, culminând cu o contracție generală semnificativă pe parcursul anului.

În primele luni ale anului, sectorul construcțiilor din România a prezentat o evoluție mixtă. În mai 2024, producția în construcții a scăzut drastic cu -6,1%, reflectând dificultăți structurale în adaptarea la condițiile economice. Următoarele luni au arătat semne de redresare temporară, cu o creștere de 0,8% în iunie și 4,0% în august, marcând o ușoară revenire în special pe segmentul construcțiilor rezidențiale și al proiectelor de infrastructură în derulare.

Cu toate acestea, în septembrie, sectorul a stagnat la un modest 0,2%, iar în octombrie 2024 a înregistrat o scădere dramatică de -8,3%, cea mai mare scădere lunară din rândul statelor membre UE. Această prăbușire reflectă atât efectele unei cereri interne scăzute, cât și problemele legate de costurile ridicate ale materialelor de construcții și de întârzierile în implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene.

Pe termen anual, sectorul construcțiilor din România a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi din Uniunea Europeană, cu o contracție de -14,5% în octombrie 2024 față de aceeași lună a anului precedent.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro