Esența zilei, 30 decembrie. Ciolacu, amenințare și apel către companii: Plătiți toți corect sau plecați!
În Articol
- Azi e luni, 30 decembrie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
Ciolacu, amenințare și apel către companii: Plătiți toți corect sau plecați! Moratoriu de 6 luni de zile pentru ”înghețarea prețurilor”
Bursa de Valori de la Bucureşti a încheiat 2024 cu o apreciere de 8,8% prin prisma BET şi de 16% cu tot cu dividende
Anul 2024 s-a încheiat la Bursa de Valori Bucureşti cu o apreciere de 8,8% pentru indicele principal BET şi cu 16% cu tot cu dividende în timp ce capitalizarea companiilor listate a urcat cu 55 miliarde de lei la aproximativ 364 miliarde de lei, potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar. Spre comparaţie în 2023 indicele BET a urcat cu 31,8% şi cu 40% cu tot cu dividende.
România a redus decalajul de productivitate față de UE
Productivitatea României, măsurată ca PIB per capita la paritatea puterii de cumpărare (PPS), a urcat de la 43% din media UE în 2007 la 78% în 2023. Reducerea decalajului a fost atât rezultatul creșterii productivității muncii orare (PIB în PPS pe oră lucrată) la 75% din media UE în 2023 de la 50% în 2007, cât și menținerii intensității muncii (ore lucrate per capita) mai ridicate decât în UE (105% în 2023 și 108% în 2007), reiese dintr-o analiză realizată de Ella Kállai, economist-șef Alpha Bank România, preluată de CursdeGuvernare.ro.
Data alegerilor prezidentiale, aprobată de Guvern în prima ședință din 2025
Guvernul se reuneşte în şedinţă luni, începând cu ora 13:00, dar nu va aproba și data alegerilor prezidențiale, deși Coaliția de guvernare a decis sâmbătă ca primul tur al alegerilor prezidențiale să fie pe data de 23 martie, iar turul al doilea pe 6 aprilie.
Guvernul va aproba hotărârea privind data alegerilor prezidențiale, convenite de Coaliție, în prima ședință din noul an, după data de 8 ianuarie 2025, au declarat luni, 30 decembrie, pentru HotNews.ro surse guvernamentale.
e-Factura 2025: Ce se shimbă pentru antreprenori
Începând cu 1 ianuarie 2025, toate facturile emise către persoane fizice vor trebui transmise prin sistemul e-Factura, o măsură care reprezintă o extindere semnificativă față de reglementările actuale, care vizau în special tranzacțiile B2B sau cele considerate cu risc fiscal ridicat.
Un aspect esențial al noii legislații este faptul că identificarea persoanelor fizice prin codul numeric personal (CNP) va rămâne opțională, explică Alexandru Anghel, CEO SOLO, scrie wall-street.ro. Expertul a explicat și care sunt cele mai mari provocări ale antreprenorilor în 2025 și ce pot face pentru a rezista în furtuna fiscală de anul viitor.
INS: Domeniile serviciilor și comerțului, stabile în următoarele luni
Serviciile şi comerţul cu amănuntul vor înregistra o relativă stabilitate a activităţii economice în următoarele luni, în timp ce în industria prelucrătoare şi în construcţii se previzionează o scădere moderată a volumului producţiei şi a numărului de salariaţi, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) date luni publicităţii, informează Agerpres, potrivit Bursa.ro.
Conform unui comunicat de presă al INS, tendinţele în evoluţia activităţii economice în perioada decembrie 2024 – februarie 2025 arată, de asemenea, o creştere a preţurilor în toate domeniile de activitate ale economiei.
Cât va fi ”taxa pe stâlp” pentru marile companii din energie
Swiss Capital, cea mai mare casă de brokeraj de la Bursa de Valori Bucureşti, cu tranzacţii intermediate anul acesta de 7,1 miliarde de lei, estimează că taxa pe construcţii speciale, pe care Guvernul Ciolacu 2 vrea să o reintroducă prin OUG cu un impozit de 1,5%, va avea o valoare de 1 miliard de lei de la cele mai mari companii din energie listate la Bursa de Valori.
Pentru Petrom, Swiss Capital estimează un impozit de 430 milioane de lei, iar pentru Hidroelectrica de 245 milioane de lei, scrie Ziarul Financiar.
Guvernul va avea deficit ESA peste 7,9% agreat cu Comisia Europeană, în jurul a 8,4%. Ajustarea pentru 2025 va fi mai amplă
Deficitul bugetar în termeni ESA (standardul la nivelul UE) se va situa pentru 2024 peste nivelul de 7,9% prevăzut în planul fiscal pe șapte ani agreat cu Comisia Europeană (CE). Potrivit informațiilor Profit.ro, în contextul în care deficitul în termeni cash (standard intern) este estimat la circa 8,9% din PIB pentru 2024, cel în termeni ESA ar ajunge în jurul a 8,4%, arată Profit.ro.
Planul fiscal prevede că anul următor România trebuie să scadă deficitul la 7%, doar că în loc să scadă de la 7,9%, cu o ajustare de 0,9 puncte procentuale, va trebui acum să scadă de la 8,4%, cu o ajustare mai amplă.
Românii se împrumută tot mai mult de la bănci. Analiștii economici recomandă ca ratele la credite să nu depășească un sfert din venitul familiei
Românii au ajuns să se împrumute tot mai mult de la bănci pentru nevoi personale. Volumul total al creditelor de consum a depășit 77 de miliarde de lei, numai în luna noiembrie, arată cele mai recente date ale Băncii Naționale.
Analiștii economici recomandă să fim prudenți și să nu ne supraîndatorăm, în condițiile în care dobânzile ar putea rămâne la fel de mari și anul viitor.
Românii au împrumutat pentru diverse nevoi personale cu aproape un miliard de lei în plus în luna noiembrie, în comparație cu luna octombrie, arată cele mai recente date ale Băncii Naționale, arată TvrInfo.ro.
Anul nou vine cu amenzi mai mari. Cu cât vor crește, dacă Guvernul nu le plafonează. Punctul de amendă depinde de salariul minim
Amenzile ar putea să crească de la 1 ianuarie, odată cu salariul minim brut pe economie. În acest moment este în vigoare o plafonare, ea expiră pe 31 decembrie, iar dacă nu va fi prelungită și există semnale că Guvernul nu o va prelungi, atunci punctul de amendă va ajunge la 202,5 lei. În prezent, punctul de amendă este de 165 lei, potrivit Digi24.ro.
Dacă un șofer este prins fără centură, el riscă acum între 2 și 3 puncte de amendă, adică între 330 și 495 lei, însă de la anul ar putea să plătească între 405 și 607,5 lei.