Business News

De ce contează | Voicu Oprean construiește o multinațională românească. AROBS, cea mai mare companie de IT de la bursa românească, va cumpăra o firmă din SUA

2 iunie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Compania românească Arobs Transilvania Software (AROBS), cea mai mare companie de IT de la Bursa de Valori București, a primit acordul acționarilor pentru a cumpăra pachetul majoritar de acțiuni într-o firmă de IT din statul american Nevada. De ce contează?

Grupul AROBS, dezvoltat și condus de antreprenorul Voicu Oprean, mizează pe o strategie de creștere care îmbină evoluția organică și tranzacțiile M&A, pentru a consolida diviziile de produs și de servicii atât la nivel național, cât și la nivel internațional, pe mai multe continente. AROBS este unul dintre jucătorii din România care mizează pe valoare adăugată, nu pe outsourcing și „export de creiere”.

Informații cheie

De ce contează

Antreprenorul Voicu Oprean este unul dintre protagoniștii schimbării de paradigmă din IT-ul românesc, contribuind la tranziția dinspre un sector bazat pe outsourcing spre un sector cu valoare adăugată sporită, produse și servicii proprii.

A înființat compania AROBS Transilvania Software în 1998, în Cluj-Napoca, iar în primii ani a activat într-un apartament. La începutul anilor 2000, criza dotcom a adus o schimbare de strategie și de piață. AROBS a început să dezvolte produse software proprii.

Voicu Oprean a atras în perioada 2005-2006 în acționariat un fond olandez care îi era și client. Antreprenorul a răscumpărat acțiunile de la fond în 2013, plătind de șapte ori suma investită de fond. În 2010, AROBS a început să iasă peste granițe cu produse proprii în Republica Moldova și Ungaria.

Grupul românesc a trecut la strategia de creștere prin M&A începând cu anul 2016, iar de atunci a cumpărat zeci de companii din România și din afara țării.

Voicu Oprean și-a făcut loc sub reflectoare în 2022, când AROBS a plătit 17,9 mil. euro pentru a cumpăra filiala românească a grupului suedez Enea, marcând o premier în care un antreprenor cumpără businessul unei multinaționale. Tranzacțiile din ultimii zece ani au creat sau consolidat divizii AROBS în țări precum Republica Moldova, Ungaria, Polonia sau Germania.

AROBS s-a listat la pe piața AeRO a bursei de la București în anul 2021, pentru ca în 2023 să se transfere pe piața principală. În 2024 a reușit să atragă 28,7 mil. euro de la investitori, marcând cea mai mare majorare de capital închisă cu succes de o companie de tehnologie la Bursa de la București.

În 2024, AROBS a început să atragă în acționariat fondurile de pensii Pilon 2, precum AZT Viitorul Tău sau Metropolitan Pensii. Tot în 2024, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a devenit acționar minoritar.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro