De ce contează | 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană. Cum a crescut businessul românesc după aderarea la UE
Românii au încredere în Uniunea Europeană ca instituție mai mult decât în propriul Parlament sau propriul Guvern, potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru, care arată că 56% dintre români au încredere în UE, comparativ cu o medie europeană de 52%. De ce contează?
Businessul românesc a crescut accelerat după aderarea României la Uniunea Europeană. Veniturile totale ale firmelor din România au crescut de trei ori în perioada 2008-2023, de la aproximativ 857 mld. lei până la 2.627 mld. lei, înregistrând o rată medie de creștere anuală compusă de 8%, conform Termene.ro.
Informații cheie:
- 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, comparativ cu o medie UE de 52%, în timp ce 37% dintre români nu au încredere în blocul european, comparativ cu media UE de 41%
- 64% dintre români nu au încredere în propriul Parlament, comparativ cu o medie UE de 58%. Totodată, 60% dintre români nu au încredere în propriul Guvern, în linie cu media europeană
- 59% dintre români consideră că situația economică a țării este una proastă. Media UE este de 60%
- 40% dintre români spun că situația financiară a gospodăriei lor este una proastă, comparativ cu o medie europeană de 23%.
- 53% dintre români cred că situația lor pe plan profesional este bună, sub media UE de 70%
- Sondajul Eurobarometru a fost realizat prin interviuri în perioada martie-aprilie 2025. Au participat 26.370 de persoane la nivel european, din care 1.039 de persoane din România.
De ce contează
Mediul de business din România a înregistrat creșteri importante de la intrarea în Uniunea Europeană. Dacă în 2008 au depus bilanț puțin peste jumătate de milion de companii, în 2023 erau peste 900.000 de firme în economia românească, ceea ce înseamnă un plus de 76%, conform Termene.
Două momente importante ies în evidență în această perioadă: anul 2010, când numărul companiilor active a crescut semnificativ, cu mai bine de 15%, marcând astfel revenirea economică după criza financiară globală, și anul 2014, când creșterea de peste 7% confirma că România era “tigrul” Europei.
Pandemia din 2020-2021 a adus însă o scădere de câteva procente, demonstrând vulnerabilitatea mediului economic în fața șocurilor externe. Cu toate acestea, redresarea rapidă din 2022 (+4%) indică reziliența și capacitatea antreprenorilor români de a reveni rapid după provocări majore.
Per total, între 2008 și 2023, conform Termene.ro numărul de companii a înregistrat o creștere cumulată de 76% (sau aproape 4% rată medie anuală de creștere compusă – CAGR), ceea ce reflectă o consolidare treptată, dar sigură, a sectorului de afaceri românesc, care a determinat un ritm comparabil de creștere al economiei.

Infografic realizat de Termene care probează faptul că aderarea la UE a dus la o dezvoltare a afacerilor și a mediul antreprenorial din România
