Afacerile din Polovragi, sat nominalizat să intre în lista Best Tourism Villages în 2024. Transportul de mărfuri a învins turismul în satul zeului dacic Zamolxe
În Articol
- Platforma Termene.ro își propune să analizeze afacerile din cele șase așezări rurale propuse de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) pentru a intra pe lista „Celor mai bune sate turistice” a Organizației Mondiale a Turismului. Unul dintre aceste sate este Polovragi din comuna gorjeană cu același nume.
Afacerile din satul Polovragi se împart în principal între transportul de mărfuri, comerț și turism. Toate aceste domenii de activitate ar avea de profitat dacă satul Polovragi din comuna cu același nume ar intra în acest an pe lista „Best Tourism Villages”. Din punct de vedere turistic, una dintre atracțiile locale este și Peștera Polovragi.
137 de firme sunt înregistrate acum cu adrese în satul Polovragi, conform datelor obținute cu ajutorul platformei Termene.ro.
Nominalizarea la „Best Tourism Villages”
Reamintim că satele românești Jurilovca (județul Tulcea), Vânători Neamț (județul Neamț), Breb (județul Maramureș), Polovragi (județul Gorj), Eibenthal (județul Mehedinți) și Gura Siriului (județul Buzău) sunt pe lista Organizației Mondiale a Turismului (UN Tourism) din care se va alege „Cel mai bun sat turistic” (Best Tourism Villages) la ediția din acest an. Aceasta vine după ce aceste localități rurale au fost înscrise în această întrecere internațională de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), așa cum au anunțat reprezentanții ministerului.
Organizația Mondială a Turismului (UN Tourism) este agenția Națiunilor Unite responsabilă de promovarea turismului responsabil, durabil și accesibil universal. Concursul început în 2021 a avut anul trecut peste 50 de sate care au intrat pe lista „Best Tourism Villages”. Pentru acest an, satele câștigătoare vor fi anunțate în trimestrul al III-lea.
Satul cu peștera lui Zamolxe, zeul dacilor
Din punct de vedere turistic, una dintre atracțiile localității este și Peștera Polovragi.
În jurul peșterii Polovragi se impletesc mai multe legende. Una dintre ele spune că aici ar fi trăit Zamolxe, zeul dacilor, iar stalactitele și stalagmitele sunt formate din lacrimile lui, după cucerirea Daciei. Această legendă pornește și de la faptul că pe platoul de deasupra peșterii s-a descoperit o cetate dacică. Legenda spune că există un blestem al peșterii care îi împiedică pe căutătorii de comori să avanseze în interiorul acesteia.
Economia din Polovragi
Polovragi este un sat din comuna gorjeană cu același nume. Alături de satul care îi dă și numele comunei, în Polovragi mai există și satul Racoviță. Satul Polovragi se află la o distanță de 50 km de Târgu Jiu și 60 km de Râmnicu Vâlcea.
Populația satului Polovragi este de 2.031 de oameni, iar cea din Racoviță de 462 de persoane.
„Polovragiul este cunoscut ca zonă de practicare a pomiculturii, creșterea animalelor, artă populară tradițională (cusături – țesături, sculptură în lemn, cioplitură în lemn, împletituri), exploatarea și prelucrarea lemnului. Creșterea ovinelor și bovinelor continuă să reprezinte emblema locului. De asemenea, trebuie remarcată poziția privilegiată din nordul Olteniei, unde există cea mai mare concentrare de mânăstiri din țară, majoritatea dintre ele aflându-se în apropierea Polovragiului”, spun reprezentanții primăriei.
Cele mai importante firme din Polovragi
- Tetraplus SRL se ocupă de „transporturi rutiere de marfuri”. Firma a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 19,6 milioane de lei. Acționarul unic este Nicolae-Remus Mihaescu.
- Sicopan Construct SRL se ocupă de „transporturi rutiere de marfuri”. Firma a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 11,9 milioane de lei. Acționarul unic este Nicolae-Andrei Popescu.
- Carlexim SRL se ocupă de „comerț cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcții și echipamentelor sanitare”. Firma a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 5,6 milioane de lei. Acționarul unic este Ion Caralicea.
- Transalpin 2008 SRL face „silvicultura si alte activități forestiere”. Firma a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 4,8 milioane de lei. Acționarul unic este Constantin-Cosmin Manasia.
- Conpero Construct SRL face „intermedieri în comerțul cu produse diverse”. Firma a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 4,6 milioane de lei. Acționarul unic este Maria Manasia.
- Axatruck SRL face „silvicultura si alte activități forestiere”. Firma a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 4,3 milioane de lei. Acționarul unic este Constantin-Cosmin Manasia.
- Atlas Beta Sud SRL se ocupă de „transporturi rutiere de marfuri”. Firma a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 4,05 milioane de lei. Acționarul unic este Nicolae-Costinel Popa.
- Pavion Forest SRL face „exploatarea forestiera”. Firma a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 2,9 milioane de lei. Acționarul unic este Ion Pavel.
- Nadmugurel Mada SRL se ocupă de „activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă”. Firma a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 2,5 milioane de lei. Acționarul unic este Miron Ilie.
- Caspolmis Construct SRL se ocupă de „comerțul cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcții și echipamentelor sanitare”. Firma a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 1,98 milioane de lei. Acționarul majoritar este Dumitru Misăilescu (75%).
- Danisiflor Forest SRL se ocupă de „silvicultura si alte activități forestiere”. Firma a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 1,6 milioane de lei. Acționarul unic este Gheorghe-Daniel Calin.
- Hamsatex SRL face „activități de consultanță pentru afaceri și management”. Firma a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 1,6 milioane de lei. Acționarul unic este Valeria Mladin.
- Poloviodav Prest SRL se ocupă de „exploatarea forestieră”. Firma a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 1,4 milioane de lei. Acționarul unic este Viorica Munteanu.
- Sindo Trans SRL se ocupă de „ Transporturi rutiere de marfuri”. Firma a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 1,26 milioane de lei. Acționarul unic este Nicolae-Marius Osman.
- Polovari Prest SRL face „exploatarea forestieră”. Firma a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 1,27 milioane de lei. Acționarul unic este Nicolae-Catalin Popescu.
- Stavim SRL oferă „alte servicii de cazare”. Firma a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 11,9 milioane de lei. Acționarul majoritar este Ion Caralicea (98,87%).
- Pentavi Forest SRL se ocupă de „exploatarea forestieră”. Firma a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 11,9 milioane de lei. Acționarul unic este Ion Penciu.
- Din Eden Produse Naturale SRL se ocupă de „fabricarea sucurilor de fructe și legume”. Firma a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 1,02 milioane de lei. Acționarul unic este Andrei-Paul Cornea.
- Poloeli SRL se ocupă de „comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominanta de produse alimentare, băuturi și tutun”. Firma a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 712.110 de lei. Acționarul unic este Elena Nicolae-Popa.
- Ecopolo Metal Grup SRL face „comert cu ridicata al deșeurilor și resturilor”. Firma a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 696.000 de lei. Acționarul majoritar este Adrian Rateu (60%). Mai dețin acțiuni Ilie Miron (20%) și Dumitru Rateu (20%).
Codurile CAEN din Polovragi
- 28 de firme – face „transporturi rutiere de mărfuri” (cod CAEN 4941);
- 11 firme – fac „comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun” (cod CAEN 4711);
- 8 firme – se ocupă de „întreținerea și repararea autovehiculelor” (cod CAEN 4520);
- 8 firme – oferă „facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată” (cod CAEN 5522);
- 7 firme – se ocupă de „fabricarea articolelor de ambalaj din material plastic” (cod CAEN 0222);
- 6 firme – oferă „alte servicii de cazare” (cod CAEN 5590);
- 4 firme – fac „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.” (cod CAEN 4120);
- 3 firme – fac „silvicultura și alte activități forestiere” (cod CAEN 0211);
- 3 firme – se ocupă de „comerț cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcții și echipamentelor sanitare” (cod CAEN 4673);
- 3 firme – fac „comerț cu amănuntul in magazine nespecializate, cu vânzare predominanta de produse nealimentare” (cod CAEN 4719).
Anul înființării societăților din Polovragi
- 20 de firme – anul 2018;
- 12 de firme – anul 2019;
- 11 de firme – anul 2020;
- 11 de firme – anul 2021;
- 10 de firme – anul 2017;
- 10 de firme – anul 2022;
- 9 de firme – anul 2016;
- 5 de firme – anul 2008;
- 4 de firme – anul 2012;
- 4 de firme – anul 2020.
- CE mai puteți citit pe Termene.ro:
Guvernul a aprobat taxa de lux pe proprietățile peste 500.000 de euro.
Guvernul și Comisia Europeană negociează și variantă creșterii impozitul de 3% pe cifra de afaceri
Ce afaceri mai sunt în Jurilovca, sat nominalizat să intre în 2024 în lista Best Tourism Villages
Cele șase sate din România care pot intra anul acesta în lista mondială Best Tourism Villages
Senatul a adoptat proiectul de lege prin care PFA-urile se pot transforma în SRL-uri
Țigările electronice vor avea acciză, conform unui proiect al Ministerului de Finanțe