• Ministerul Finanțelor a publicat vineri în transparență publică un Proiect de OUG pentru modificarea Codului Fiscal, iar printre schimbări este menționată și introducerea accizei la produsele electronice de fumat, dar și valoarea accizei în perioada 2024-2026.

Proiectul vine să aplice și în România un nou set de reguli pentru taxarea țigărilor electronice fără tutun. Și Comisia Europeană a considerat că este necesară introducerea în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate a noilor produse lansate pe piața, iar experții europeni au lansat încă din 2021 un astfel de proiect de directivă europeană.

Acciza la țigările electronice s-au modificat ultima data la 1 ianuarie 2024. Atunci s-a introdus un cuantum de 0,81 lei/ ml pentru lichid cu sau fără nicotină față 0,64 lei/ ml cât era până la finalul anului 2023.

Ministerul de resort vrea să stabilească reguli mai clare și predictibile până la finalul anului 2026 pentru plata acestor dări. Proiectul de ordonanță de urgență al Ministerului de Finanțe care va completa Codul Fiscal stabilește un calendar de accizare al țigărilor electronice.

Acciza va fi de 0,81 lei/ml în 2024, 0,91 lei în 2025 și 1,03 lei în 2026.

Accize țigări electronice

Accize țigări electronice

În susținerea măsurii, Finanțele citează „multitudinea articolelor de presă din care rezultă că industria tutunului susține taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină”, dar și solictările venite din partea industriei tutunului.

Pentru că „piața produselor cu nicotină a cunoscut o evoluție semnificativă în ultima perioadă, prin apariția mai multor produse alternative în forme de prezentare atractive în special în rândul copiilor și adolescenților, produse noi care nu sunt cuprinse în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate deja reglementate de Codul fiscal, deși au un conținut similar.

Recomandările europene

Pentru țigările electronice mai puternice, se va aplica o acciză de cel puțin 40%, în timp ce produsele de vaping mai puțin puternice vor fi supuse unei accize de 20%, conform proiectelor europene.

Cea mai mare acciză va fi însă în cazul produselor din tutun încălzit: 55%, adică o impozitare de 91 de euro la o mie de articole vândute.

De altfel, Comisia Europeană a interzis produsele din tutun încălzit aromatizat.

Medicii spun că 90% din formele de cancer pulmonar sunt cauzate de consumul de tutun.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe