Senatul a adoptat proiectul de lege prin care PFA-urile se pot transforma în SRL-uri
- Senatul României a adoptat, luni – 29 aprilie proiectul legislativ pentru modificarea legislației privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) și întreprinderile familiale (IF-urile).
Propunerea legislativă înregistrată în Parlament și adoptată luni de Senat prevede ca PFA-urile și IF-urile să poată fi transformate în SRL-uri de antreprenori, iar noile firme să continue istoricul fiscal, financiar și administrativ al fostei forme de organizare. Termene.ro v-a prezentat pe larg acest proiect important pentru antreprenorii români.
După votul pozitiv al Senatului, proiectul adoptat a fost trimis la Camera Deputaților care are votul decizional. Dacă și deputații vor aproba inițiativa, atunci proiectul de lege în forma aprobată de Camera Deputaților va fi trimis la promulgare la Administrația Prezidențială. Urmează ultimul pas, publicarea în Monitorul Oficial.
Ce schimbă proiectul
În textul inițiativei se prevede că „societatea cu personalitate juridică înființată prin transformarea persoanei fizice autorizate, întreprinderii individuale sau întreprinderii familiale își menține datele de identificare fiscală și codul de înregistrare în scopuri de TVA”.
În momentul de față, datele de la Registrul Comerțului, citate în documentul amintit, arată că în România 433.165 persoane fizice active din punct de vedere juridic, dintre care 31.466 întreprinderi familiale, 120.615 întreprinderi individuale și 281.084 de PFA-uri.
Mai exact, un antreprenor cu PFA își poate schimba statutul în SRL fără să fie nevoit să înființeze o nouă firmă cu răspunde limitată, ci poate opta ca PFA să fie transformat în SRL.
În acest moment, singura opțiune este desființarea PFA-ului și înființarea unui SRL. Adoptarea acestei legi ar simplifica birocrația și ar menține pentru societatea nou creată istoricul comercial, fiscal și bancar al vechii entități.
„Multe PFA-uri, II-uri și IF-uri au ajuns la un nivel de dezvoltare, măsurat prin cifra de afaceri care impune necesitatea trecerii de la contabilitate în partidă simplă la contabilitate în partidă dublă și diversificarea codurilor CAEN”, se precizează în proiectul legislativ.
Două motive ar justifica modificarea legislativă, conform inițiativei.
- Este o soluție legislativă care oferă un cadru juridic pentru transformarea acestor entități în persoane juridice, precum societățile cu răspundere limitată (SRL). Această soluție ar reduce sarcina administrativă a statului și ar facilita accesul la procedurile prevăzute de legislație pentru persoanele fizice și juridice. Aceasta ar contribui, de asemenea, la eforul de debirocratizare și simplificare proceselor administrative”.
- Alți benefiari ai acestei modificări legislative sunt persoanele care au accesat fonduri nerambursabile pentru proiectele lor și acesta persoane aleg să transforme PFA/II/IG-ul în SRL. Ei nu vor mai fi obligați să returneze întreaga sumă primită, plus penalitățile aferente, în cazul în acre alegea să desființeze entitatea în perioada de monitorizare a proiectului.