Cele șase localități rurale din România care pot intra anul acesta în lista „Celor mai bune sate turistice”. Premiul ajută și antreprenorii locali
- Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a anunțat la finalul lunii aprilie că a înscris șase sate din România la concursul mondial desfășurat de Organizația Mondială a Turismului în acest an. Organizatorii consideră că premiul ajută localitățile nominalizate să-și conserve resursele culturale, dar și să sprijine promovarea locurilor pentru a atrage investiții.
Satele românești Jurilovca (județul Tulcea), Vânători Neamț (județul Neamț), Breb (județul Maramureș), Polovragi (județul Gorj), Eibenthal (județul Mehedinți) și Gura Siriului (județul Buzău) sunt pe lista Organizației Mondiale a Turismului (UN Tourism) din care se va alege „Cel mai bun sat turistic” (Best Tourism Villages) la ediția din acest an. Aceasta vine după ce aceste localități rurale au fost înscrise în această întrecere internațională de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), așa cum au anunțat reprezentanții ministerului.
„În urma evaluării satelor candidate de către specialiști din cadrul ministerului, vor fi transmise pentru participare în cadrul concursului la nivel mondial următoarele sate: Jurilovca, județul Tulcea, Vânători-Neamț, județul Neamț, Breb, județul Maramureș. De asemenea, vor fi transmise și 3 sate care au participat la etapa mondială în anul 2023 și anume: Polovragi, județul Gorj, Eibenthal, județul Mehedinți, Gura Siriului, județul Buzău”, se precizează într-un comunicat al MEAT.
Câștigătorii anunțați în perioada iulie-septembrie
Organizația Mondială a Turismului (UN Tourism) este agenția Națiunilor Unite responsabilă de promovarea turismului responsabil, durabil și accesibil universal. Despre concursul Best Tourism Villages:
Statele membre ale ONU au ocazia să prezinte până la opt sate candidate prin intermediul administrațiilor naționale de turism. Aplicațiile au fost deschise din luna ianuarie până pe 24 aprilie 2024. Satele selectate fiind anunțate în al treilea trimestru al anului (lunile iulie-septembrie).
Un consiliu consultativ extern independent, format din experți în diverse domenii, evaluează cererile pe baza a nouă domenii:
- Resurse culturale și naturale;
- Promovarea și Conservarea Resurselor Culturale;
- Sustenabilitate economică;
- Sustenabilitate socială;
- Sustenabilitatea mediului;
- Dezvoltarea turismului și integrarea lanțului valoric;
- Guvernarea și prioritizarea turismului;
- Infrastructură și conectivitate;
- Sănătate, siguranță și securitate.
Investițiile în turism ar beneficia de intrarea în rețeaua „Best Tourism Villages”. În urma evaluării de către comisia stabilită de Organizația Mondială a Turismului, vor fi selectate satele care vor fi desemnate Best Tourism Villages sau vor fi incluse în Programul Upgrade, prin intermediul căruia vor beneficia de suport din partea Organizației Mondiale a Turismului și a partenerilor pentru îmbunătățirea domeniilor de activitate, conform rezultatelor evaluării.
Ambele nominalizări presupun și includerea în Rețeaua Best Tourism Villages.
Despre concurs
Best Tourism Villages este o inițiativă care se ocupă de recunoașterea acelor destinații rurale în care turismul este acceptat efectiv ca o oportunitate sau ca un instrument pentru creșterea durabilă sau pentru păstrarea moștenirii culturale și naturale unice.
Inițiativa „Best Tourism Villages by UN Tourism”, introdusă în 2021, urmărește să transforme turismul într-un catalizator al prosperității și bunăstării rurale. Inițiativa are o abordare dublă: valorizarea și conservarea satelor rurale, a peisajelor acestora, a diversității culturale și a sistemelor de cunoștințe și promovarea strategiilor inovatoare aliniate la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD).
Rețeaua și titlul de „Best Tourism Village” aduc și oportunități pentru mediul privat care doresc să investească în domenii care să aducă recunoașterea acestor locuri, cum ar fi turismul.