• Ordonanța de aprobare a programului Start-Up Nation 2024 se află în proces de analiză din partea celorlalte ministere, după ce a fost pusă în dezbatere publică de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT). Pe lângă calendarul programului de 446 de milioane de euro, ministerul trebuie să stabilească și regulile conform cărora antreprenorii vor putea să-și aleagă formatorii care vor susține cursurile de formare profesională obligatorii în cadrul Start-Up Nation 2024.

Ordonanța de aprobare a programului Start-Up Nation 2024 a fost deja avizată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și se află în proces de avizare de către celelalte ministere de resort, respectiv Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor Publice, a declarat pentru Termene.ro Lucian Rus, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. După ce va primi toate avizele necesare, programul urmează să fie adoptat în ședința de guvern.

Când vor fi selectate firmele de consultanță

Cum și când vor fi însă alese firmele de formare antreprenorială și când vor începe cursurile? Potrivit lui Lucian Rus, aceste detalii nu au fost stabilite încă și vor fi comunicate după adoptarea ordonanței de aprobare a programului. El a lăsat însă de înțeles că începerea cursurilor nu va avea loc prea curând, menționând că „până în toamnă” potențialii beneficiari ai Start-Up Nation 2024 vor avea suficient timp la dispoziție pentru alegerea formatorilor.

În mediul online există însă deja mai multe firme care anunță pe propriile lor portaluri că organizează cursuri pentru participanții la Start-Up Nation 2024, așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți.

„Dacă în trecut aceste cursuri erau plătite de antreprenorii care doreau să-și mărească șansele de a primi finanțare sau aveau nevoie de sfaturi în faza de implementare, în 2024 se pare că aceste etape de formare vor fi suportate de autorități. Cei care doresc să participe la cursuri în 2024 trebuie mai întâi să se înscrie în program, iar apoi să selecteze una dintre firmele care vor fi listate pe site-ul Ministerului Economiei”, a explicat unul dintre consultanții din piață.

Detalii despre Start-Up Nation 2024

Din proiectul ordonanței de urgență care va reglementa programul Start-Up Nation 2024 reiese că o mare parte din finanțările de 446 de milioane de euro ar urma să fie destinate proiectelor depuse de antreprenori sub 30 de ani din alte regiuni decât București și Ilfov.

  • Start-Up Nation 2024 este împărțit în două subprograme, unul adresat exclusiv tinerilor sub 30 de ani. Al doilea este direcționat către persoanele între 30 și 35 de ani sau către șomerii cu indemnizație de șomaj sau fără, dar care sunt în căutarea unui loc de muncă sau sunt fără ocupație de mai mult timp.
  • Valoarea unui grant poate ajunge până la maximum 50.000 de euro (250.000 de lei), iar beneficiarul trebuie să asigure minimum 10% din finanțarea pe care o solicită.
  • Pentru solicitanții din regiunea București-Ilfov, bugetul se ridică la 29,75 milioane de euro, iar granturile se acordă doar tinerilor sub 30 de ani.
  • Start-Up Nation 2024 își propune să contribuie la înființarea a peste 7.200 de întreprinderi mici și mijlocii și la crearea a peste 15.500 de locuri de muncă.

Orice informație despre adoptarea cadrului legislativ corespunzător și deschiderea perioadei de înscriere va fi comunicată exclusiv de MEAT și va fi publicată pe site-urile oficiale www.economie.gov.ro și www.imm.gov.ro.

  • CE mai puteți citit pe Termene.ro:

Guvernul a aprobat taxa de lux pe proprietățile peste 500.000 de euro.

291 de firme cu acționariat rusesc au fost înființate în România după ce Rusia a fost supusă sancțiunilor internaționale

Nasty – afacerile din România. Ilie Năstase a avut firme de taximetrie și amenajări interioare. Este administrator la Hotel Aurelius Împăratul Romanilor

Guvernul și Comisia Europeană negociează și variantă creșterii impozitul de 3% pe cifra de afaceri

Ce afaceri mai sunt în Jurilovca, sat nominalizat să intre în 2024 în lista Best Tourism Villages

Clasamentul intermediar al firmelor cu cele mai mari profituri înregistrate în 2023, actualizat până pe data de 7 mai

Cele șase sate din România care pot intra anul acesta în lista mondială Best Tourism Villages

Ghidul complet pentru calculul CASS și CAS la completarea Declarației Unice pentru venituri extrasalariale

Senatul a adoptat proiectul de lege prin care PFA-urile se pot transforma în SRL-uri

Țigările electronice vor avea acciză, conform unui proiect al Ministerului de Finanțe

Legea agentului imobiliar. Intermediarii vor fi obligați să urmeze cursuri și să se înscrie într-un registru public administrat de ANCPI

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe