Business News

Programul Start-Up Nation nu poate fi lansat până când noul portal al ONRC nu va fi funcțional 100%

27 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Faptul că noul portal al Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) are încă multe erori este primul motiv. Erorile actuale ale platformei Registrului Comerțului, la patru săptămâni după lansare, îngreunează demararea programului Start-Up Nation 2024.

Al doilea motiv este lipsa unui aviz favorabil din partea Comisiei Europene pentru lansarea programului. Având în vedere că finanțările sunt acordate în baza unor fonduri europene, este necesar și avizul Comisiei Europene.

Problema platformei cu erori a ONRC

„Până nu se vede în piață că platforma funcționează normal, nu putem da drumul la Start-Up Nation. Chiar dacă programul de startup-uri are o lună de cursuri online înainte de înscrierea proiectelor pentru granturi, nu putem risca să deschidem înscrierile până nu avem siguranța că portalul este funcțional”, ne-a declarat o sursă din Guvernul României. „Motivul cred că este evident: Start-Up Nation este un program care va duce la înființarea a câtorva mii de firme noi. Aceasta va însemna, pentru o lună sau două, dublarea activității Registrului. Dacă portalul nu face față acum, într-o lună de vară, cu activitate redusă, e posibil să nu facă față nici în septembrie sau octombrie, când vor fi mii de solicitări de înființare a firmelor în cadrul Start-Up Nation”, a mai adăugat sursa.

Patronatele nu doresc ca programul să fie amânat

Noul site al Oficiului Național pentru Registrul Comerțului (ONRC) le-a creat mari dificultăți întreprinzătorilor din România, precum și celor care vor să-și înființeze o firmă. Dacă înainte de lansarea noului portal cererile se soluționau în două-trei zile, acum se ajunge, prin amânări succesive, la trei săptămâni și chiar o lună.

Oamenii de afaceri cred, totuși, că, cel puțin în acest moment, nu ar trebui amânată lansarea programului Start-Up Nation.

„Deficiența care într-adevăr aduce probleme mediului de afaceri este rezolvarea mențiunilor sau modificărilor pe care trebuie să le faci prin Registrul Comerțului. Acolo sunt probleme, într-adevăr. Registrul Comerțului comunică, din păcate, destul de puțin. Ce se întâmplă este că, dintr-o funcționare normală, mai investești 40 de milioane de euro și merge mai prost. Asta este absurd”, a subliniat președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România, Cristian Pârvan.

7.750 de firme ar trebui înființate în cadrul Start-Up Nation

Conform Ordonanței Guvernului nr. 29 din 8 august 2024, care reglementează desfășurarea Start-Up Nation 2024, în cadrul programului ar trebui finanțate 7.750 de firme nou-înființate. Estimările indică faptul că aproximativ 12.000 de persoane juridice noi vor depune proiecte. Societățile care vor solicita granturile de 50.000 de euro ar trebui înființate după finalizarea cursurilor antreprenoriale, care vor dura o lună. Astfel, cel târziu la mijlocul lunii octombrie se va da startul depunerii proiectelor în numele unor firme nou-înființate, startup-uri.

Chiar dacă mai sunt câteva săptămâni până la acel moment, MEAT are îndoieli că portalul ONRC va funcționa normal atunci. Conducerea ministerului se teme că platforma Registrului Comerțului s-ar putea bloca și mai mult odată cu avalanșa de solicitări pentru înființarea unor firme noi.

Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, nu a dorit să comenteze acest subiect. L-am întrebat dacă se gândește să amâne programul sau dacă îl va lansa în septembrie, așa cum a anunțat. Nu am primit niciun răspuns. Nici secretarul de stat Lucian Rus nu ne-a oferit o reacție pe acest subiect.

Reprezentanții conducerii Registrului Comerțului ne-au transmis că din punctul lor de vedere platforma este funcțională, deși are încă erori cauzată de faptul că este un portal nou care sigur va funcționa mai bine în septembrie și octombrie.

Nu am primit răspuns la întrebarea dacă platforma ONRC ar putea susțină solicitările de înregistrare de firme, minimum 7.750, care ar veni odată cu lansarea Start-Up Nation.

Dublarea activității ONRC

Într-o lună de vară, numărul firmelor înființate la ONRC este sub 10.000. Spre exemplu, conform datelor Registrului Comerțului, în iunie au fost înmatriculate 9.347 de persoane fizice (PFA și întreprinderi individuale) și persoane juridice (firme).

Numărul firmelor estimate de MEAT a fi înființate în perioada de după finalizarea cursurilor antreprenoriale este de 12.000.

Aceasta înseamnă dublarea activității.

„În acest moment, nu cred că portalul ar face față acestui program. De-abia platforma stă în picioare datorită angajaților care fac activități suplimentare, inclusiv relații cu publicul la ghișeu. Start-Up Nation ar fi bomboana de pe colivă, așa cum se spune popular, atât pentru angajați, care ar fi suprasolicitați, cât și pentru această platformă nouă”, ne-au declarat reprezentanții oficiilor din țară ale Registrului Comerțului.

Calendarul Start-Up Nation 2024

În luna septembrie ar urma să se lanseze prima etapă, în care viitorii antreprenori se vor înscrie la cursuri de antreprenoriat.

„Pentru cursurile de formare profesională, estimăm că în cursul lunii septembrie vom avea platforma funcțională, deoarece în acest moment lucrăm cu STS pentru a avea o formă finală a acestei platforme”, a declarat ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).

În octombrie ar urma să se deschidă etapa a doua, în care absolvenții cursurilor vor putea depune planurile de afaceri pentru a obține, eventual, finanțările.

„Și, în octombrie, cred că vor putea fi depuse proiectele. Mai sunt etape de urmat de către MIPE și MEAT pentru a putea încheia contractele, dar aceste lucruri se vor desfășura în intervalul de timp necesar pentru ca antreprenorii să se perfecționeze, să urmeze cursurile respective și să-și înființeze o firmă dacă doresc să devină antreprenori în România”, a mai adăugat Ștefan Radu Oprea, după ședința de guvern.

Ce mai puteți citi pe Business News by Termene.ro

Amnistia fiscală pregătită de Ministerul de Finanțe va crește deficitul din 2025. Gabriel Biriș nu înțelege de ce firmele cu restanțe sunt și premiate după ce sunt iertate de datorii

Premierul Marcel Ciolacu: Ministerul Finanțelor pregătește o amnistie fiscală pentru firmele și persoanele care nu și-au plătit datoriile

ANALIZĂ. Cum ar putea arăta noul cod fiscal al României care va fi aplicat din 2026

Interviu cu Dragoș Pătraru: “Eu nu mă consider antreprenor în accepțiunea capitalistă a termenului. Am făcut tot ce a fost necesar – și fac în continuare – pentru a putea să îmi păstrez libertatea totală.”

Dan Şucu, preşedintele Confederației Patronale Concordia, a declarat că premierul a promis că reforma fiscală va fi aplicată din 2026

Cele două variante de TVA luate în calcul în reforma fiscală din 2025. TVA-ul ar putea fi majorat la 21%

Lista facilităților fiscale care ar putea fi eliminate de guvern. Acestea ar urma să nu mai fie aplicate cel târziu din 2026

Scutirile și excepțiile fiscale, neconstituționale. „Ciumă pentru unii, mumă pentru alții”, crede expertul Gabriel Biriș

Reforma fiscală va fi discutată cu mediul de afaceri la începutului lui 2025, a anunțat premierul Marcel Ciolacu

SURSE. De ce ar dori Marcel Boloș să demisioneze din funcția de ministru al Finanțelor. De ce PSD, dar și PNL vor să-l demită

CNP-ul fiscal va fi aplicat din 2025. Ministerul Finanțelor a convins mediul de afaceri cu metoda „Loteria bonurilor” de la casele de marcat

Salariul mediu brut în sistemul public a fost de peste 8.100 lei/lună în 2023. Bugetarii au câștigat în medie cu 1.000 de lei/lună mai bine decât angajații din mediul privat

Scutirea fiscală a românilor care se întorc din diaspora: Avantaje și dezavantaje

Se schimbă legea achizițiilor publice. Criteriile ecologice vor avea minimum 40% din punctajul ofertelor

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro