Business News

Se schimbă legea achizițiilor publice. Criteriile ecologice vor avea minimum 40% din punctajul ofertelor

21 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Ordinul nr. 1.946/2024 al Președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice impune criteriul ecologic ca pe unul la fel de important ca oferta de preț pentru achizițiile publice pentru produse ca:

Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 826/20 august 2024.

Astfel, autoritățile și entitățile contractante vor trebui să utilizeze o combinație de factori de evaluare cu o pondere minimă de 40% din componenta tehnică a criteriului de atribuire pentru a respecta noile standarde ecologice.

De asemenea, acestea vor putea folosi specificațiile tehnice prevăzute în ordin și vor fi încurajate să adopte criterii ecologice suplimentare dacă acestea aduc beneficii specifice fără a restricționa participarea la procedurile de atribuire.

Ce înseamnă criteriile ecologice

Conform anexelor Ordinului nr. 1.946/2024 al Președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice reiese că faptul că criteriile ecologice sunt unele concrete stabilite de ANAP.

Spre exemplu, pentru „Computere, monitoare, tablete, smartphone-uri”, criteriile ecologice pentrru viitoarele achiziții publice țin cont de următoarele:

Toate criteriile ecologice pentru fiecare grupă de produse poate fi consulată aici:

Pondere de 40% la evaluare

Ordinul nr. 1.946/2024 al Președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice face următoarele precizări:

„Pentru categoriile de produse prevăzute, autoritățile/entitățile contractante utilizează o combinație între factorii de evaluare prevăzuți în secțiunea I a fiecărei anexe la prezentul ordin, a căror pondere să cumuleze minimum 40% din componenta tehnică a criteriului de atribuire”.

„Autoritățile/Entitățile contractante pot utiliza criterii ecologice suplimentare față de cele prevăzute de prezentul ordin, în funcție de specificul achiziției, dacă acestea aduc beneficii specifice și nu restricționează în mod artificial participarea la procedura de atribuire”.

Pentru categoriile de produse care au impact asupra mediului pe durata întregului ciclu de viață, autoritățile/entitățile contractante pot utiliza:

Cadrul legislativ

Ordinul se bazează pe prevederile Legii nr. 99/2016 și Legii nr. 98/2016, care reglementează atribuirea contractelor sectoriale și de achiziție publică. Printre modificările aduse de acest ordin se numără aprobarea unor criterii ecologice care vor fi aplicate în selecția și evaluarea ofertelor în cadrul procedurilor de achiziții publice.

Ordinul intră în vigoare la publicarea sa în Monitorul Oficial nr. 826/20 august 2024, înlocuind astfel vechiul Ordin nr. 2.395/2023 și deschizând calea către o abordare mai verde în achizițiile publice din România.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro