Business News

Antreprenorii români se așteaptă la un anunț de majorare a taxelor la începutul lunii martie

20 noiembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Dacă în privința TVA, cei mai mulți antreprenori cred că nu va crește, cu totul altfel stau lucrurile când vine vorba de dividende și de venituri.

Pe de altă parte, numărul ridicat de bugetari și salariile acestora mai mari comparativ cu mediul privit provoacă nemulțumire în rândul patronatelor.

Noile taxe, așteptate de Mărțișor

Cu câteva zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, starea de spirit în rândul oamenilor de afaceri nu este prea grozavă și nici așteptările nu sunt mari. Cum următoarele săptămâni vor fi ocupate cu organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare, părerea generală este că noile taxe vor fi anunțate, anul viitor, pentru că în 2024 nu ar mai avea când.

„Sunt alegerile, apoi durează până se negociază noul Guvern, doar n-or să vină de Moș Crăciun cu taxe și impozite. Cel mai probabil de Mărțișor vor fi anunțate noile taxe”, a declarat pentru Termene.ro Marcel Vulpoi, vicepreședinte al Uniunii Patronatului Român – UNPR și un important om de afaceri.

Reprezentantul patronatului spune că nu se așteaptă la majorarea TVA, pentru că o astfel de măsură va afecta populația.

„Toată lumea anunță într-o formă sau alta că vor fi majorări, probabil că nu se vor atinge de TVA ca să nu lovească foarte puternic în populație, dar sunt tot felul de scenarii, cu impozitul pe dividende, cu impozitul pe profit, foarte probabil și chiar  impozitarea muncii, ceea ce ar fi absolut aberant, în condițiile în care oricum avem cea mai mare impozitare”, a declarat pentru Termene.ro Marcel Vulpoi.

Impozitul diferențiat, greu de aplicat

La rândul lui, Mihai Păsculescu, președintele Federației Patronale a Textilelor, Confecțiilor și Pielăriei (Fepaius), spune și el că nu se așteaptă la majorarea TVA.

„Nu vor mări TVA, din cauza impactului negativ. Va rămâne impozitul unic, pentru că nu există un sistem digitalizat, astfel încât să se poată aplica un impozit diferențiat, să se dea facilități pentru persoanele care au mai mulți copii, de exemplu”, a precizat pentru Termene.ro Mihai Păsculescu.

Pe de altă parte, Păsculescu readuce în atenție faptul că angajații de la stat au salarii mai mari decât cei din privat, ceea ce nu este normal pentru o economie de piață funcțională. El le transmite politicienilor că ar cam fi vremea să reducă numărul lor și nicidecum să majoreze taxe și impozite.

„Suntem niște iobagi pe câmpia noastră, nu există țară în care salariul mediu lunar  la bugetari să fie cu 2.000 de lei mai mare decât în mediul de afaceri. Este o nedreptate practic, pentru că cei 1,4 milioane de salariați cu familiile lor vă asigură voturile, voi spuneți că nu aveți bani la buget și măriți taxe și impozite, trebuie reduși la jumătate bugetarii, în 12-13 ani aproape s-a dublat numărul lor”, spune cu amărăciune Păsculescu.

Românii merg la vot trei weekenduri consecutive

Românii vor merge la vot trei weekenduri consecutive în lunile noiembrie și decembrie. Cele două tururi ale alegerilor prezidențiale au loc pe 24 noiembrie și 8 decembrie, în timp ce alegerile parlamentare vor fi organizate pe data de 1 decembrie.

Pe data de 24 noiembrie 2024 vor trece pe la urne circa 19 milioane de români pentru a decide viitorul preşedinte al României. Toată lumea se așteaptă la două tururi de scrutin, fiind puţin probabil ca unul dintre candidaţii de la alegerile prezidenţiale 2024 să obţină mai mult de 50% din voturi la votul din 24 noiembrie.

Biroul Electoral Central (BEC) a înregistrat 14 candidați la alegerile prezidențiale, campanie electorală pentru primul tur începând pe  25 octombrie.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro