Fără bon fiscal la plata cu cardul. Decizia, aproape de promulgare. Ce spun comercianții
În Articol
- Bonul fiscal ar putea deveni opțional în cazul tranzacțiilor cu cardul, după cum prevede un proiect legislativ adoptat luni de Camera Deputaților, for decizional. Proiectul amendează OU 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale și va pleca la promulgare.
Astfel, unul dintre amendamentele proiectului prevede că ”… pentru încasările realizate prin utilizarea cardurilor de credit/debit, utilizatorii nu au obligația să emită bonuri fiscale și să le înmâneze clienților”. Amendamentul prevede totodată că bonul poate fi eliberat la solicitarea clientului.
Un alt amendament propune ca aparatul de marcat electronic (casele de marcat) să fie opțional în cazul automatelor ce permit clienților să scaneze singuri produsele și să facă plata cu cardul.
„În cazul echipamentelor nesupravegheate de tipul automatelor comerciale ce funcționează exclusiv pe bază de plăți cu cardul, aparatul de marcat electronic fiscal nu este obligatoriu”, se menționează în draft.
Potrivit inițiatorilor, noile prevederi au în vedere reducerea cantității de hârtie ce se pune în circulație prin emiterea bonurilor. În plus, remarcă aceștia, plata cu cardul este oricum fiscalizată și se regăsește în extrasele de cont bancare, așa că bonul nu mai este neapărat necesar.
Reacția marilor comercianți
Ce reacție vor avea însă vis a vis de noua prevedere marile centre comerciale, ținând cont în special de investițiile consistente făcute în ultimii ani în procesul de vânzare?
Abordați de termene.ro, reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale au declarat că ”marile companii de retail implementează în permanență măsuri prietenoase cu mediul, care vin și în avantajul clientului. Orice măsură care ajută clientul să petreacă mai puțin timp prețios la cozi nu poate fi decât constructivă. După cum se știe, în cazul rețelelor comerciale fiscalizarea este compleă iar evaziunea este zero. Tranzacțiile cu cardul sunt înregistrate în sistemul bancar și mulți dintre consumatori au instalate pe telefon aplicațiile magazinelor. Atunci când aceștia scanează codul QR de client, cumpărăturile apar în format digital. Astfel, necesitatea unei obligații de a oferi bon fiscal nu se mai justifică și înseamnă doar hârtie irosită și mai multe minute până la finalizarea plății”.
Comercianții mijlocii: e o decizie greu de implementat
De cealaltă parte, reprezentanții comercianților mici și mijlocii susțin că bonul va fi în continuare necesar, fiind baza relației de încredere dintre client și vânzător. Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii, a declarat pentru termene.ro că în centrele comerciale este de așteptat ca procesul de vânzare să rămână relativ nechimbat și după eventuala promulgare a legii.
”De foarte multe ori clientul verifică pe bon prețul produselor cumpărate și atunci cred că magazinele vor continua să emită bon fiscal la plata cu cardul chiar dacă legea nu impune acest lucru. Dacă nu vor emite aceste bonuri este posibil ca și softurile prin care se asigură comunicarea cu Fiscul să trebuiască modificate și cred că rețelele de magazine se vor feri de aceste complicații”, a explicat el.
În plus, în marile rețele comerciale, ieșirea din zona de self service se face de regulă după scanarea bonului fiscal. Dacă nu se va mai emite bon, atunci magazinele vor trebui să regândească acest proces, ceea înseamnă că decizia de a nu mai emite bon fiscal nu poate fi implementată peste noapte.
O decizie binevenită pentru vending machine
Pe de altă parte, atrage atenția reprezentantul comercianților mici și mijlocii, situația se schimbă când vine vorba de vending machine, acele automate nesupravegheate plasate în diverse spații de unde clientul cumpără cel mult unul sau două produse. De altfel, obligația ca aceste aparate să fie dotate cu casă de marcat a fost introdusă recent, până acum acestea funcționând fără a emite bon fiscal.
”În cazul vending machine această aparatură este într-adevăr o complicație inutilă. Plățile sunt de mică valoare, așa încât mulți clienți consideră că se pot lipsi de bon”, a spus Feliciu Paraschiv.