Cele două variante de TVA luate în calcul în reforma fiscală din 2025. TVA-ul ar putea fi majorat la 21%
În Articol
- Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni, 26 august, că la începutul lui 2025 va începe consultările cu mediul privat pentru o reformă fiscală. Consultantul Adrian Negrescu crede însă eventualele creșteri de TVA vor mări mai mult ca sigur evaziunea fiscală, așa cum s-a dovedit în ultimii 30 de ani.
Consultantul Adrian Negrescu fiscal consideră că în acest moment autoritățile au două variante de modificare a TVA-ului aplicat firmelor în cadrul reformei fiscale anunțate de prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Adrian Negrescu mai spune că, dat fiind faptul că 2024 este un an electoral, autoritățile vor încerca să țină lucrurile sub control – chiar dacă vor strânge cureaua – prin mijloacele cunoscute: taxele și impozitele sunt ținute pe loc, se amână o parte din cheltuielile statului pentru anul viitor, sunt înghețate anumite investiții și reeșalonate unele plăți.
Cele două variantele „toxice” de TVA
Consultantul precizează că autoritățile iau în calcul, în prezent, două variante de TVA. Concret, conform lui Negrescu, ar fi vorba:
- fie de creșterea TVA-ului general de la 19% la 21%,
- fie de renunțarea la cotele reduse de TVA de 5% și 9% și menținerea TVA-ului la 19%.
„Ambele sunt toxice pentru economie, pentru buzunarul oamenilor, deoarece prin ele văd creșteri de costuri, majorări de prețuri, care, mai departe, vor duce la o scădere a încasărilor de taxe și impozite. Din păcate, atunci când crești taxele, evaziunea crește – este un lucru dovedit în ultimii 30 de ani de business în România. Probabil că se va ajunge la creșterea TVA-ului, în condițiile în care toate măsurile propuse până acum de reducere a deficitului bugetar s-au dovedit a fi insuficiente”, precizează Negrescu.
Evaziunea ar putea crește
Analistul susține că introducerea e-TVA și toate celelalte măsuri luate la începutul anului, inclusiv creșterile de taxe, nu au adus mai mulți bani la buget decât „doar din marja acestor creșteri și nicidecum din eficientizarea colectării sau dintr-o reașezare a mediului de business pe baze corecte”.
„Cine făcea evaziune până acum, face și în continuare, și mai intens, pentru că are mai mulți parteneri care aleg să lucreze în zona de evaziune fiscală decât să plătească facturi statului din ce în ce mai mari”, arată consultantul.
Ciolacu se bazează pe digitalizarea ANAF
Premierul Marcel Ciolacu susține, însă, că Guvernul nu ia în calcul majorarea taxelor și merge mai departe cu digitalizarea ANAF, creșterea încasărilor bugetare și reforma cheltuielilor publice.
Declarația a fost făcută după întâlnirea cu Confederația Patronală Concordia, căreia premierul i-a prezentat coordonatele Acordului propus de Guvern Comisiei Europene privind reducerea graduală a deficitului bugetar în următorii șapte ani și susținerea proiectelor mari de investiții pe care România le va derula în 2025 și 2026.
Începând de anul viitor, vor avea loc consultări cu mediul de afaceri privind reforma fiscală, a mai anunțat premierul.
„Nu vom lua nicio decizie cu privire la reforma fiscală fără consultarea mediului de afaceri și fără a oferi antreprenorilor un orizont de timp suficient până la punerea în aplicare a unor noi măsuri”, a declarat premierul.