Decizie guvern: Amnistia fiscală pentru toate categoriile se prelungeste până la 19 decembrie. Sunt iertați de datorie și cei care nu depun notificarea
În ședința de guvern de joi, Executivul a prelungit termenul până la care se aplică aministia fiscală pentru toate categoriile de contribuabili. Astfel, noul termen este 19 decembrie (față de 25 noiembrie, varianta anterioară). Notificările vor trebui depuse tot până la data de 25 noiembrie dar, după cum se precizează în actul normativ, vor beneficia de amnistie chiar și cei care nu notifică și își achită debitele până la data limită.
Astfel, după cum a anunțat Ministerul de Finanțe, ”termenul limită pentru depunerea notificărilor prin care se transmite intenţia de a beneficia de facilitate rămâne 25 noiembrie, dar se prelungește termenul pentru depunerea cererii şi plată până la 19 decembrie”.
În comunicatul MF se menționează totodată că ”cei care nu depun notificarea pot beneficia de facilități dacă achită integral sumele datorate până la 19 decembrie 2024. În acest caz, banii aferenți penalităților vor fi restituiți ulterior”.
Potrivit ministerului, până pe data de 19.11.2024, au depus Notificarea privind intenția de a beneficia de anularea unor obligații bugetare sau Cererea de anulare a unor obligații 149.589 contribuabili.
În ce constă amnistia în cazul persoanelor juridice
În cadrul amnistiei, companiile și autoritățile sau instituții publice care administrează obligații bugetare beneficiază de următoarele facilități:
– Se anulează toate accesoriile (dobânzi, penalități) aferente obligaţiilor bugetare principale datorate bugetului general consolidat, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, dacă sunt achitate integral datoriile până la data depunerii cererii, dar nu mai târziu de data limită.
– Se anulează toate accesoriile aferente obligaţiilor bugetare principale, declarate suplimentar de debitor prin declarație rectificativă, cu scadenţă anterioară datei de 31 august 2024 inclusiv, administrate de ANAF.
– Anularea tuturor accesoriilor, aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, și stinse cu întârziere până la 31 august 2024.
– Anularea tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisă ca urmare a controlului fiscal.
Cererea de anulare a accesoriilor se va soluționa de către organul fiscal prin decizie de anulare a accesoriilor, în cazul în care debitorul îndeplinește condițiile prevăzute pentru acordarea anulării accesoriilor sau prin decizie de anulare sau de respingere a cererii.
Amnistia pentru persoane fizice
În cazul debitorilor persoane fizice care înregistrează obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mic de 5.000 lei inclusiv, stinse în procent de 50% până la data limită, se acordă:
– anularea unui procent de 50% din obligațiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
– anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.
În cazul debitorilor persoane fizice care înregistrează obligații bugetare restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mare de 5.000 lei, stinse în procent de 75% până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de data limită, se acordă:
– anularea unui procent de 25% din obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
– anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.
Potrivit autorităților, nu pot beneficia de această măsură obligațiile fiscale/bugetare care fac obiectul unor procese penale, precum și obligațiile bugetare stabilite prin hotărâri penale definitive și sume reprezentând prejudicii. În acest sens, contribuabilii declară pe propria răspundere, prin cererea de anulare depusă, faptul că nu se află în niciuna dintre aceste situații.