Producătorii de carne cred că vânzările de sărbători vor fi la nivelul anului trecut, astfel inflația va fi acoperită din creșterile de prețuri
În Articol
- În acest an, carnea de Mangalița, porcul somon, cum mai este și numit datorită nivelului redus de colesterol, va fi mai scumpă cu 8-10%, față de anul trecut.
Majorarea are loc pe fondul creșterii costurilor de producție, inclusiv a majorărilor salariale din acest an.
Producătorii nu se așteaptă la o explozie a vânzărilor de Sărbători, de altfel și cea mai bună perioadă din an, ci speră ca măcar la nivelul de anul trecut să se ridice cererea, în condițiile în care veniturile consumatorilor sunt ceva mai mici.
Ofertele de Crăciun au început să apară și pe site-urile de vânzări, unde porcul crescut în gospodăriile populației are un preț ce pornește de la 14 lei/kg în viu și merge până undeva la 17 lei/kg. La carcasă, prețul se situează în jurul a 25 lei/kg.
Specialitățile de Mangalița, la mare căutare
Ioan Tătăran, proprietarul Carmangeriei Toto din Lăpușeni de Maramureș, unul dintre cei mai cunoscuți și cei mai vechi crescători de porci din rasa Mangalița de la noi, speră ca vânzările din acest an să se ridice la nivelul celor de anul trecut, chiar dacă a fost nevoit să crească prețurile, dat fiind contextul actual.
„Prețurile sunt mai mari cu 8% -10%, comparativ cu anul trecut, din cauza majorării costurilor de producție: s-a scumpit materia primă, la fel și utilitățile, iar salariile s-au mărit de două ori. De la 1 ianuarie 2025 iar vor crește, toate acestea ne afectează, dar ne adaptăm, ce putem să facem?”, a declarat pentru Termene.ro Ioan Tătăran.
Românii care vor să se aprovizioneze pentru masa de Crăciun cu bunătățurile de Mangalița de la Carmangeria Toto trebuie să scoată din buzunar 72 de lei pentru kilogramul de cârnați afumați la garniță, 52 de lei pentru cărnații proaspeți Mangalița, 41 de lei pentru ciolanul afumat, 54 de lei pentru pulpa proaspătă, 111 lei pentru ceafa de Mangalița, 74 de lei pentru jumări și 53 de lei/kg la slănină, cel mai apreciat produs de Sărbători.
„Cel mai bine înainte de Sărbători se vând cârnații, cataboșul, toba, jumările. Cred că vânzările vor fi la fel ca anul trecut, noi sperăm să fie la fel. Veniturile clienților nu sunt așa grozave, au crescut salariile, dar și prețurile s-au mărit pe măsură și poate chiar mai mult un pic și eu zic că puterea de cumpărare este mai mică decât anul trecut”, ne-a mărturisit Tătăran.
Porcul de la țară, mai scump și el
Mulți români preferă, în această perioadă, să-și procure carnea de sărbători de la țară, adică cumpără porci crescuți în gospodăriile populației.
Pe site-urile de vânzări, au apărut și primele oferte: 14-17 lei/kg de carne în viu, în timp ce la carcasă se ajunge și la 25 de lei/kg. Anul trecut, cu o lună înainte de Crăciun, porcul în viu se vindea cu 12-13 lei/kg, iar carcasa ajungea la 25 lei/kg.
În magazine, pulpa de porc făra os se găsea pe data de 20 noiembrie într-o rețea importantă de retail la un preț de 17,99 lei/kg, cu o reducere de 30%.
Este de așteptat, însă, ca odată cu cererea în creștere, începând cu a doua parte a lunii noiembrie, prețurile să se mărească, declara recent Ioan Ladoși, președintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, care vorbea de un procent de 10-15%.
Unde ajung bunătățurile de Mangalița
În această perioadă, produsele de la Carmangeria Toto vor putea fi găsite la târgurile organizate de sărbători în București, dar și la Cluj, de exemplu.
Pe lângă acestea, magazinele și restaurantele din Capitală, precum City Grill sau Caru’ Cu Bere, dar și cele de pe Valea Prahovei constituie clienți importanți.
Se caută produsele specifice Crăciunului, cum ar fi cârnați, caltaboș, tobă, jumări, tot felul de specialități – cotlet haiducesc, mușchiuleț, mușchi țigănesc, ceafă afumată, cotlet uscat, ceafă crud-uscată, fleică crud-uscată și bineînțeles slănina cu șorici și jumările, după cum spune Tătăran.
Proprietățile cărnii de Mangalița
Carnea de Mangalița are o culoare mai închisă, fiind apreciată datorită gustului și aspectului său marmorat dat de grăsimea intramusculară, frăgezime și suculență.
Procentul de acizi graşi nesaturaţi din carnea de Mangalița ajunge la 70%, la fel ca în cazul uleiul de măsline sau al somonului.
Specialiștii susțin că această carne are vitamine și acizi grași nesaturați (grăsimi bune) în aceeași proporție ca somonul, uleiul de măsline sau laptele de mamă, de unde și vine denumirea de “porc-somon” sau “ulei de măsline cu patru picioare”.
Nu în ultimul rând, carnea de Mangalița este lipsită de toxine, spre deosebire de celelalte rase de porci, care sunt crescute intensiv.
Deoarece conține acizi grași de tip Omega 3, 6 si 9, această carne poate fi consumată și de către persoanele care suferă de boli cardiovasculare, după cum recomandă medicii.
Unde se crește porcul de Mangalița în România
Efectivele de Mangalița se ridică, în prezent, undeva la 30.000 de capete. Chiar dacă nu pare mult, trebuie remarcat revirimentul din ultima vreme, datorită interesului fermierilor pentru această specie, în mare și datorită subvenției de 2.000 de lei acordată de Ministerul Agriculturii pentru scroafe.
Porcul de Mangaliţa nu se pretează pentru creşterea în ferme mari, în sistem intensiv, ci în ferme ţărăneşti cu până la 100 de capete. Dacă în urmă cu 10-15 ani cei mai mulţi crescători erau în Transilvania, acum această rasă are trecere și în Oltenia sau în zona Moldovei.
Rasa Mangaliţa, cu variaţiile sale – Mangaliţa cu burtă albă, Mangaliţa cu păr blond sau Mangaliţa roşcat nu este una foarte pretenţioasă la condiţiile de hrană şi adăpost, fiind rezistentă la boli şi condiţii climatice aspre. Porcii pot fi crescuţi în gospodăriile ţărăneşti – afară şi se hrănesc cu iarbă, ghindă, jir, iar cu câteva luni înainte de sacrificare sunt trecuţi şi pe cereale.
Prolificitatea rasei este de 6-7 purcei, consumul specific de 5,5-6 kilograme de hrană, sporul mediu zilnic find de 400 de grame.