Business News

Amnistia fiscală pregătită de Ministerul de Finanțe va crește deficitul din 2025. Gabriel Biriș nu înțelege de ce firmele cu restanțe sunt și premiate după ce sunt iertate de datorii

28 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Specialistul Gabriel Biriș nu înțelege cum experții Ministerului de Finanțe s-au gândit să-i premieze pe datornicii care își plătesc cu întârziere datoriile cu credite fiscale în 2025, în timp ce societățile care își achită taxele la timp nu primesc astfel de beneficii.

„Proști sunt ăia care plătesc la timp!”, își arat furia Gabriel Biriș într-o postare pe Facebook.

În plus, creditele fiscale acordate în 2025 pentru miile de firme care au datorii, dacă acestea și-ar plăti debitele la bugetul public până pe 15 decembrie, ar face să se încaseze mai puțin în 2025. Ceea ce va duce la creșterea deficitului bugetar în anul următor.

„Apropo, bonusul ăsta ar urma să se scadă din ce am de plată anul viitor, ceea ce evident că nu are cum să ajute la scăderea deficitului anul viitor”, mai scrie Gabriel Biriș.

Analiza proiectului de ordonanță

Publicația Profit.ro a prezentat luni seara informația că Ministerul de Finanțe pregătește o amnistie pentru persoanele fizice, dar și pentru firme. Petru ca ieri, marți 27 august, să publice și o variantă a acestui proiect legislativ.

„Acum vedem că circulă pe surse o nouă ordonanță de urgență a guvernului, marcată confidențial, suficient de elaborată pentru a putea fi chiar adoptată pe foc automat, așa cum ne-a obișnuit deja ministrul Marcel Boloș”, scrie fostul secretar de stat.

„În principal, e vorba de o nouă amnistie: pentru impozitele și contribuțiile scadente la 31 august, 85% din dobânzile (0,1%/zi) și majorările (0,2%/zi) de întârziere ar urma să fie șterse dacă principalul este achitat până la 15 decembrie”, mai scrie Gabriel Biriș pe Facebook.

„Pot înțelege, deși nu sunt de acord, că scopul scuză mijloacele. Înțeleg că nevoia de bani la buget este uriașă!”, mai punctează specialistul.

Despre frustrarea contribuabilor care plătesc la timp

„Nu e nici prima și probabil nici ultima oară când Finanțele vin cu astfel de măsuri. Ce mai contează frustrarea contribuabililor care au făcut și fac eforturi să își plătească toate impozitele/taxele/contribuțiile la timp?”, își mai varsă năduful Gabriel Biriș.

Apoi, aceste face referite la prevederea de la Art. VI din proiectul de ordonanță, care stabilește că cei care achită restanțele (+ restul de 15% din accesorii) primesc (dacă cer) un credit fiscal de 10% din valoarea impozitelor restante astfel achitate.

„Să traduc: să zicem că la 31 august am un impozit neachitat de 1.000.000 pe care îl plătesc pe 10 decembrie. Să zicem că până pe 10 decembrie am acumulat și dobânzi și penalități de întârziere de încă 100.000. Din astea, plătesc 15.000, că restul mi se șterg.

Ministrul Finanțelor Marcel Boloș îmi mai dă însă un bonus, pe lângă cei 85.000 anulați, de 100.000 pe care anul viitor îi pot scădea din impozitele pe care le datorez. Deci, practic în loc să fiu executat pentru 1.100.000, plătesc efectiv 915.000!”, mai conchide Gabriel Biriș în postarea sa.

Premierul Ciolacu susține amnistia și premierea

În timpul unei vizite de lucru la Sofrans din Craiova, marți 27 august, prim-ministrul Marcel Ciolacu nu s-a ferit să recunoască faptul că Ministerul Finanțelor lucrează la o amnistie fiscală.

Scopul amnistiei fiscale ar fi recuperarea datoriilor pe care firmele și persoanele fizice le au la bugetul public, datorii care s-ar ridica la 180 de miliarde de lei.

„Avem arierate de 180 de miliarde. Asta înseamnă 8% din PIB. Cu alte cuvinte, am avea excedent bugetar dacă am colecta toate arieratele. Normal că nu se pot colecta toate”, a declarat Marcel Ciolacu.

„Eu cred că e o abordare incorectă. De aceea, ministrul finanțelor, după ce am avut o discuție foarte aplicată pe zona de arierate, a venit cu niște propuneri: până la sfârșitul anului, pe o perioadă limitată, în cazul în care îți plătești aceste arierate, statul român îți scade tot ce înseamnă dobândă și accesorii”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a explicat că este o măsură utilă: „Deci, plătești baza – pentru că arieratele, eu îmi fac socoteala: sunt 180 de miliarde, nu adaug accesoriile. Mai mult, ministrul finanțelor a venit cu propunerea de a se acorda credit fiscal. Eu, statul, îmi recuperez banii, iei credit fiscal și apoi îți urmărești plata. Ai scăpat de dobânzi și de accesorii, iar mie îmi plătești baza.”

„Adevărat, pe o perioadă limitată, pentru că altfel creezi o permanență și, normal, cei care au plătit consideră: domnule, noi am fost proștii care am plătit și acum dați facilități celor care n-au plătit? Dar e o abordare corectă. Eu, prim-ministru, nu urmăresc oamenii ca să-i bag în pușcărie. Nu sunt procuror, nu sunt judecător. Eu un singur lucru vreau: vreau taxele, pe care să le plătim cu toții”, a mai declarat acesta.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro