Business News

Lista facilităților fiscale care ar putea fi eliminate de guvern. Acestea ar urma să nu mai fie aplicate cel târziu din 2026

20 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Dacă reprezentanții Comisiei Europene consideră că toate facilitățile fiscale actuale trebuie eliminate deoarece și-au atins scopul, reprezentanții României nu și-au stabilit încă strategia fiscală în acest domeniu. Cert este că ambele părți sunt de acord că este necesară schimbarea strategiei în ceea ce privește facilitățile fiscale.

Chiar premierul Marcel Ciolacu a recunoscut pe 26 iulie că reprezentanți ai Comisiei Europene i-au transmis că România acordă excepții fiscale „pe viață”. Premierul a precizat că pe 1 septembrie vor fi prezentate aceste măsuri.

„Pe 1 septembrie o să venim și o să le prezentăm. Nu se mărește TVA-ul, nu se mărește impozitarea muncii. Trebuie să înțelegem că bugetul statului trebuie direcționat în zonele în care suntem deficitari, și acest lucru ni-l arată cifrele și analizele. Pentru a avea aceste analize în timp real, este necesară digitalizarea și implementarea de măsuri care să fie cuantificate în timp”, a declarat șeful Executivului. Cu un an înainte, Marcel Ciolacu susținea că facilitățile fiscale ajung la 74 de miliarde de lei din bugetul anual.

Clever News Center a realizat pentru Business News by Termene.ro o listă a facilităților fiscale care sunt aplicabile în 2024.

FACILITĂȚI PENTRU FORȚA DE MUNCĂ

Scutire de impozit pe venit pentru angajații din domeniul IT

Încă din 2001, autoritățile fiscale au acordat o scutire de impozit pe venit pentru IT-iști. Este vorba de impozitul de 10% pe venit. Din noiembrie 2023, această subvenție a rămas doar parțial valabilă și doar pentru veniturile brute lunare sub 10.000 de lei.

Facilitățile se mai aplică acum exclusiv pentru veniturile brute din salarii sau asimilate salariilor, realizate de persoana fizică, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, după caz, dar numai pentru sume a căror valoare brută este de maximum 10.000 lei.

Angajații IT din sectorul public beneficiază de aceleași facilități ca și cei din sectorul privat.

Scutire de impozit pe venit pentru angajații din construcții

Din noiembrie 2023, această facilitate a rămas doar parțial valabilă și doar pentru veniturile brute lunare sub 10.000 de lei.

Facilitățile se mai aplică acum exclusiv pentru veniturile brute din salarii sau asimilate salariilor, realizate de persoana fizică, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, după caz, dar numai pentru sume a căror valoare brută este de maximum 10.000 lei.

Scutire de impozit pe venit pentru angajații din agricultură și industria alimentară

Similar domeniului IT, pentru angajații din agricultură și industria alimentară nu se plătește impozit pe venit de 10%, dacă veniturile lunare brute sunt sub 10.000 de lei.

Salariul minim brut de 4.582 de lei în construcții

În domeniul construcțiilor, salariul minim brut nu este de 3.700 de lei, ci de 4.582 de lei. În schimb, valoarea contribuțiilor sociale la acest salariu minim brut este aceeași ca și pentru 3.700 de lei.

Astfel, angajatorul plătește mai puțin la stat, iar angajatul are un salariu minim net de 3.196 de lei.

Salariul minim brut de 3.436 de lei în agricultură

Pentru sectorul agricol, salariul minim brut în 2024 este mai mic decât salariul minim brut pe țară. Dacă de la 1 iulie, Guvernul României a crescut salariul minim brut la 3.700 de lei, în agricultură acesta a fost stabilit la 3.436 de lei.

Ministerul Muncii a anunțat că în sectorul agricol se va aplica valoarea mai mică pentru salariul minim, respectiv 3.436 lei.

În schimb, venitul net minim este de 2.398 de lei, față de 2.363 de lei cât rămâne din salariul minim brut de 3.700 de lei.

Reducerea CAS pentru angajații din construcții

De la 1 noiembrie 2023, facilitățile angajaților din IT, construcții, agricultură și industria alimentară au fost uniformizate.

Astfel, reducerea cotei pentru Contribuția de Asigurări Sociale (CAS) se aplică în funcție de procentul alocat fondului de pensii privat, mai exact 4,75%. Cota CAS se va reduce cu procentul contribuției la fondul de pensii administrat privat, prevăzută de Legea 411/2004. O modificare esențială este că nu mai există procentul fix de 3,75% cu care se reducea anterior cota de CAS. Acum, acel procent poate fluctua în funcție de modificările aduse Legii 411/2004 la art. 43.

Reducerea CAS pentru angajații din agricultură și industria alimentară

Din noiembrie 2023, se aplică reducerea cotei pentru Contribuția de Asigurări Sociale (CAS) în funcție de procentul alocat fondului de pensii privat, mai exact 4,75%. Cota CAS se va reduce cu procentul contribuției la fondul de pensii administrat privat, prevăzută de Legea 411/2004.

Aici a apărut o modificare importantă: nu mai există procentul fix de 3,75% cu care se reducea anterior cota de CAS. Acum, acel procent poate fluctua în funcție de modificările aduse Legii 411/2004 la art. 43.

Tichetele de masă acordate angajaților – scutire de CAS și CASS

Tichetele de masă acordate angajaților sunt supuse doar impozitului de 10%, fiind scutite de CAS și CASS pentru angajat, iar la angajator sunt scutite de CAM.

Acordarea unor beneficii extrasalariale pentru angajați în condiții de scutire de taxe

Începând cu anul 2023, beneficiile extrasalariale sunt plafonate lunar la nivelul a 33% din salariul de bază al angajatului (adică salariul care figurează în contractul de muncă – fără bonusuri, sporuri etc.). Este vorba de venituri care pot include diurne pentru mobilitate, contravaloarea hranei, cazare hotel, chirii etc.

FACILITĂȚI FISCALE ALE MICROÎNTREPRINDERILOR

Plata unui impozit pe venit de 1%

Firmele care sunt înregistrate ca microîntreprinderi și au cifra de afaceri sub 60.000 de euro plătesc un impozit anual de 1% pe veniturile realizate.

Plata unui impozit pe venit de 3%

Firmele care sunt înregistrate ca microîntreprinderi și au cifra de afaceri sub 500.000 de euro plătesc un impozit anual de 3% pe veniturile realizate.

Plata impozitului pe venit sau pe profit pentru firmele care au capital propriu pozitiv și în creștere

Această facilitate a fost introdusă în 2021, prin OUG 153/2020, și ar urma să nu mai fie aplicată din 2026, dacă nu apar alte modificări. Practic, 2025 este ultimul an de aplicare.

Prin OUG 153/2020 se reglementează următoarele reduceri ale impozitului pe profit, impozitului pe veniturile microîntreprinderilor și impozitului specific, care se aplică în perioada 2021-2025:

FACILITĂȚI FISCALE GENERALE

Scutirea de impozit a profitului reinvestit

Scutirea de impozit pe profit aferentă investițiilor realizate se acordă în limita impozitului pe profit calculat cumulat de la începutul anului până în trimestrul punerii în funcțiune a activelor prevăzute.

Potrivit Normelor metodologice de aplicare a Legii 227/2015 privind Codul fiscal, profitul contabil brut cumulat de la începutul anului este profitul contabil la care se adaugă cheltuielile cu impozitul pe profit, înregistrat până în trimestrul punerii în funcțiune a activelor menționate la art. 22 alin. (1) din Codul fiscal, fără a lua în considerare sursele proprii sau atrase de finanțare ale acestora.

REDUCEREA TVA-ului

TVA redus la 5%

Pentru următoarele domenii de activitate nu se aplică cota standard de 19% pentru TVA, ci o cotă de 5%:

TVA redus la 9%

Pentru următoarele domenii de activitate nu se aplică cota standard de 19% pentru TVA, ci o cotă de 9%:

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro