Business News

Varianta fiscală a taxării inverse ar putea evita majorarea taxelor. TVA-ul nu este colectat de furnizor, ci achitat de beneficiar

27 mai 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

O parte dintre consultanții fiscali și specialiștii în economie consideră că bugetul pentru 2025 ar putea fi echilibrat prin extinderea aplicării taxării inverse. Măsura ar permite statului să încaseze mai rapid taxa pe valoare adăugată (TVA) și să reducă evaziunea fiscală.

Astfel, bugetul de stat pentru 2025 ar putea fi echilibrat în vederea atingerii unui deficit de 7% din PIB, așa cum și-a asumat guvernul în fața partenerilor internaționali, pentru a-și menține actualul nivel al dobânzilor la împrumuturi.

Pentru a ajunge la un deficit de 7%, guvernul trebuie să atragă venituri suplimentare de minimum 28 de miliarde de lei până la finalul anului. O alternativă ar fi reducerea cheltuielilor cu aceeași sumă sau orice altă măsură care să diminueze diferența dintre cheltuieli și venituri cu 28 de miliarde. La finalul anului trecut, această diferență era de aproape 180 de miliarde de lei.

Unul dintre economiștii care consideră că veniturile pot fi majorate prin aplicarea taxării inverse este Adrian Negrescu. „În momentul acela, practic, ai anulat tot ce înseamnă fraudele cu TVA, mai ales în zonele de comerț intracomunitar sau extracomunitar. Adică sunt multe lucruri care pot fi făcute urgent pentru a salva niște bani. Și, în plus, din TVA nu câștigi foarte mult, adică nu aduce chiar atât de mulți bani la buget”, explică acesta.

Potrivit lui Negrescu, taxarea inversă este o măsură care ar putea intra în vigoare foarte rapid, imediat ce va fi investit viitorul guvern.

Cum funcționează în practică taxarea inversă

Conform actualului Cod Fiscal, taxarea inversă presupune că furnizorul emite factură fără TVA, menționând „taxare inversă”.

Cumpărătorul: colectează TVA (în contabilitate), deduce TVA în aceeași perioadă, astfel, în majoritatea cazurilor, efectul net este zero.

Mecanismul de taxare inversă se aplică și în acest moment, însă doar la anumite activități economice.

Avantaje pentru firme și pentru bugetul de stat

Acest tip de colectare a TVA are și o serie de avantaje pentru mediul economic, dar și pentru bugetul public.

Pentru stat:

Conform rapoartelor Comisiei Europene, începând din 2015, România a ocupat in fiecare an primul loc la decalajul incasarilor din TVA, la mare distanta fata de restul statelor UE – cele mai mici deficite de TVA înregistrandu-se in Olanda (0,2%), Finlanda (0,4%), Spania (0,8%), iar pe cele mai mari România (36,7%), Malta (25,7%), Grecia (17,8%) şi Lituania (14,5%).

Pentru firme:

Posibile dezavantaje

În anumite situații, reprezentanții unei societăți de contabilitate ne-au explicat că taxarea inversă are și mici hibe:

 Domenii Afectate Pozitiv și Negativ

Domenii care câștigă     Domenii care pot Pierde
Construcții Comerț general cu amănuntul
IT (în unele situații) Servicii unde TVA nu este deductibil
Metalurgie, deșeuri Prestatori mici fără consultanță fiscală

Studiu de Caz – Firmă IT

Pentru a prezenta mai clar și practic modul cum se va aplica taxarea inversă luăm situația ipotetică a unei firme de IT care are o cifră de afaceri de 50 milioane lei, firma fiind plătitoare de TVA.

Domeniul de activitate al firme este dezvoltare software, vânzare licențe și echipamente.

Prin urmare, societatea în cauză achită un TVA 19% pe facturi.

Firma de IT are un contract cu o altă companie, înregistrată în scopuri de TVA în România

Situația 1: Fără taxare inversă

Situația 2: Cu taxare inversă

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro