Business News

Start UP Nation 2025: Au fost publicate DETALIILE programului 2024/2025. Cine se califică pentru finanțare, cât este aceasta, cum vor fi organizate cursurile antreprenoriale

18 februarie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Proiectul va fi axat pe Pilonul I și Pilonul II, fiecare dintre cele două incluzând un modul ce include cusurile antreprenoriale ce vor fi urmate de potențialii beneficiari și un modul de finanțare a acestora, pe baza proiectelor depuse.

Pilonul I – Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor

Grupul-țintă eligibil al Pilonului I – Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor este format din tineri sub 30 de ani, respectiv persoane cu vârsta între 18 ani și până în 30 de ani neîmpliniți, la momentul înscrierii în aplicația electronică aferentă Programului, cu nivel minim de  școlarizare absolvit ISCED 2(Clasificarea Internațională Standard a Educației).

Bugetul total pentru pilonul I – Activarea potențialului antreprenorial al tinerilor este de 295.750.000,00 euro, din care 238.000.000,00 euro reprezintă contribuția Uniunii Europene și 57.750.000,00 euro cofinanțare de la bugetul de stat, cu următoarea distribuție: pentru regiunile mai puțin dezvoltate – 266.000.000,00 euro; pentru regiunea mai dezvoltată (București-Ilfov) – 29.750.000,00 euro;

Pilonul I este structurat pe două module:

Pilonul II – Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul persoanelor din grupul-țintă:

Grupul-țintă eligibil al Pilonului II vor fi persoanele fizice majore, cu nivel minim de  școlarizare absolvit ISCED 2, care sunt definite după cum urmează: tineri cu vârsta de peste 30 de ani – persoană cu vârsta între 30 de ani și până în 35 de ani neîmpliniți, persoane în căutarea unui loc de muncă, șomeri, șomeri fe lungă durată, persoane inactive – persoanele care nu fac parte din forța de muncă, respectiv care nu sunt nici ocupate, nici șomere, persoane din grupurile dezavantajate pe piața muncii,

Bugetul total pentru pilonul II reprezintă echivalentul în lei al sumei de 150.435.295,00 euro, din care 127.870.001,00 euro reprezintă contribuția Uniunii Europene și 22.565.294,00 euro cofinanțare asigurată din bugetul de stat și este alocat regiunilor mai puțin dezvoltate, respectiv regiunile de dezvoltare fără București Ilfov.

Pilonul II este structurat pe două module:

Tipurile de ajutor financiar 

Modulul 1 și Modulul 3 – Cursuri pregătire antreprenorială

MEDAT va acorda către furnizorii de formare contravaloarea cursurilor, în sumă de 24,81 lei/oră pentru fiecare absolvent, compusă din 19,81 lei/oră aferenți formării și 5 lei/oră subvenție, conform prevederilor ORDONANȚEI nr. 29 din 8 august 2024 privind aprobarea și implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii „START UP NATION – ROMÂNIA” ediția 2024. Plata contravalorii cursurilor de formare va fi acordată forfetar și este condiționată de eliberarea certificatului de absolvire competențe antreprenoriale cu o durată de minumim 40 de ore. După cum se menționează în proiect, furnizorii de formare profesională nu vor percepe costuri, taxe sau alte comisioane de la persoanele fizice care reprezintă grupul țintă în cadrul programului. Totodată, reprezentanții MEDAT/AIMMT/MIPE/OI au dreptul să verifice, online sau la locația desfășurării cursurilor, condițiile de desfășurare a cursurilor.

Modulul 2 și Modulul 4 – Ajutor de minimis

Prin Program se finanțează formularele de înscriere la finanțare, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute. Alocația Financiară Nerambursabilă (AFN) va f de maximum 250.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente formularului de înscriere. Contribuția proprie trebuie să fie de  minim 10% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente formularului de înscriere.

Cheltuieli eligibile

Prin intermediul proiectului se finanțează:

Stadiul Start-Up Nation

Programul a fost anunțat încă din iunie 2024. Astfel, pe 5 iunie MEAT lansa în consultare publică proiectul Ghidului Solicitantului pentru cele două linii de finanțare din Start-Up Nation 2024, cea destinată tinerilor sub 35 de an și cea pentru persoanele peste vârsta de 35 de ani.

Programul propriu-zis a fost aprobat în luna august printr-o ordonanță de guvern care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 14 august 2024.

În luna septembrie, ministerul a scos în dezbatere publică proiectul pilot de procedură de implementare a programului Start-Up Nation 2024, care venea în completarea Ordonanței Start-Up Nation.

Apoi, (MEAT) a anunțat că, începând cu data de 19 septembrie, se deschide perioada de înscriere pentru furnizorii de formare profesională în cadrul programului Start-up Nation 2024. La începutul lunii octombrie a fost anunțată lista furnizorii de formare profesională care s-au înscris în program.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro