Business News

Schimbări de taxe și impozite în 2025 și 2026. Facilitățile fiscale, care ajungeau la 74 de miliarde de lei în 2023, vor fi eliminate

19 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

„Ni s-a spus clar, din analiza Comisiei Europene, că facilitățile fiscale par să fie regula, iar excepția este regimul impus de Codul Fiscal”, ne-a declarat un reprezentant al Guvernului României, care participă la discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene.

Practic, România trebuie să reducă deficitul bugetar, care la finalul anului ar putea ajunge chiar la 8%, conform documentelor trimise de Executivul de la Palatul Victoria la Bruxelles, și să elimine facilitățile fiscale. „Altfel, planul nostru de reducere a deficitului cu 0,74% pe an timp de 7 ani nici nu va fi discutat. Printre măsurile obligatorii pe care România trebuie să le adopte se numără eliminarea facilităților”, ne-a mai declarat sursa.

Singura fereastră lăsată de reprezentanții Comisiei Europene este ca România să propună 2-3 domenii în care facilitățile fiscale ar putea contribui la dezvoltarea unui sector esențial al economiei sau la susținerea unui domeniu care a rămas în urmă economic. „Vor trebui, însă, prezentate programe clare și specifice pentru astfel de facilități fiscale. Ni s-a reproșat că am acordat facilități fiscale pentru a dezvolta un sector, iar după ce acel sector a crescut, facilitățile au rămas doar pentru a menține sau crește profitul unor companii mari”, a mai declarat oficialul român.

Calendarul negocierilor cu Bruxelles pe tema facilităților fiscale

Până în luna septembrie, Ministerul de Finanțe trebuie să finalizeze o analiză legată de facilitățile fiscale.

Cel târziu la începutul lunii octombrie, România trebuie să trimită propriile propuneri legate de sistemul de facilități fiscale. Altfel spus, trebuie să propună la ce facilități fiscale renunță. Guvernul României este dispus să renunțe la facilitățile fiscale, dar înlăturarea lor să nu aibă loc mai devreme de 2026.

Apoi, după desemnarea componenței Comisiei Europene, se vor negocia punctual toate măsurile propuse de Ministerul Finanțelor de la București și se vor discuta recomandările oficialilor europeni. Până în acest moment, nu s-a stabilit data la care Parlamentul European va vota noua Comisie Europeană.

După alegerile europarlamentare din 9 iunie, în cadrul summitului din 27 iunie 2024, liderii țărilor UE au propus-o pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene.

Președintele nou numit al Comisiei și țările UE vor propune ulterior noi candidați pentru funcțiile de comisari. Parlamentul va organiza audieri ale comisarilor desemnați, astfel încât deputații din comisiile parlamentare competente să poată evalua dacă aceștia sunt adecvați portofoliilor propuse.

Procesul din Parlament se va încheia cu un vot în plen, așteptat în toamnă, în cadrul căruia deputații vor trebui să decidă dacă aprobă componența Comisiei în ansamblu.

Ciolacu anticipează eliminarea facilităților fiscale

Premierul Marcel Ciolacu a recunoscut pe 26 iulie că reprezentanți ai Comisiei Europene i-au transmis că România acordă excepții fiscale „pe viață”. Premierul a precizat că pe 1 septembrie vor fi prezentate aceste măsuri.

„Pe 1 septembrie o să venim și o să le prezentăm. Nu se mărește TVA, nu se mărește impozitarea muncii. Trebuie să înțelegem că bugetul statului trebuie direcționat în zonele în care suntem deficitari, și acest lucru ni-l arată cifrele și analizele. Pentru a avea aceste analize în timp real, este necesară digitalizarea și implementarea de măsuri care să fie cuantificate în timp”, a spus șeful Executivului.

Întrebat ce excepții ar trebui eliminate, premierul a răspuns: „În principiu, toate, așa cum cere Comisia. Ce vă pot spune cu certitudine este că medicamentele și alimentele vor rămâne la 9%”.

Ciolacu a mai spus că „nu poți să dai excepții și să spui că sunt pe viață, pentru că atunci nu mai ai Cod Fiscal. Și, normal, acest lucru ni l-a spus Comisia: nu puteți trăi într-o lume de excepții, în funcție de interesul unui grup de oameni sau al unui partid”.

Excepții fiscale de 74 de miliarde de lei

Tot premierul Marcel Ciolacu a declarat, încă din 2023, că facilitățile fiscale ajung la aproximativ 15 miliarde de euro, sau 74 de miliarde de lei.

„PNRR prevede să începem să eliminăm excepțiile. Da, cred că în viitor vor trebui eliminate anumite excepții, dar asta nu înseamnă că vom umbla la excepțiile din IT, în acest moment. Aceste excepții sunt în vigoare de aproape 20 de ani și au adus beneficii, creând un hub important în România”, a spus Marcel Ciolacu, citat de News.ro.

„Sunt excepții la Codul Fiscal de aproximativ 74 de miliarde”, a declarat acesta.

„Este un lucru total anormal și o recomandare venită de la toate organismele financiare internaționale. Cu alte cuvinte, trebuie să revenim la un climat concurențial echitabil în România. Perioada excepțiilor fără limită s-a încheiat”, a precizat premierul. „Avem recomandările internaționale, iar în acest moment se face o analiză la Ministerul Finanțelor, dar nu vom lua nicio decizie până când nu vom discuta cu toți actorii implicați”, a subliniat premierul. Specialiștii de la Banca Mondială recomandau guvernanților, printre altele, și eliminarea scutirilor pentru IT-iști și construcții.

Excepțiile

De altfel, de la începutul anului, Ministerul de Finanțe a limitat o parte din facilitățile fiscale pentru IT, construcții și agricultură.

În acest moment, sunt acordate facilități fiscale firmelor microîntreprinderi.

Există facilități legate de plata contribuțiilor pentru forța de muncă în anumite sectoare economice, cum ar fi IT-ul, construcțiile, agricultura și industria alimentară.

Alte facilități sunt legate de TVA-ul redus pentru anumite produse, cum ar fi alimentele și medicamentele.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro