Schengen: Românii vor circula neîntrerupt către destinațiile de vacanță din Grecia sau Bulgaria. Ce va însemna asta în cifre, când mai poți fi controlat la frontieră și în ce situații trecerea va fi oprită
În Articol
- Intrarea în spațiul Schengen cu frontierele terestre și statutul de membru cu drepturi depline al României va însemna creșterea fluxului de străini veniți în România și de români plecați în afara granițelor în scop turistic.
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) estimează că numărul românilor care pleacă în afara țării va crește substanțial în 2025, datorită fluentizării traficului la frontierele prin care trec românii către cele mai populare destinații.
Cu toate astea, intrarea în Spațiul Schengen nu înseamnă suspendarea oricărei forme de control și nici că granițele vor putea fi trecute de oricine.
Beneficii
”Intrarea în spațiul Schengen este foarte importantă pentru români, din punct de vedere turistic. Acum putem să intrăm în Bulgaria și Grecia fără timpi de așteptare și cu siguranță va crește traficul pe aceste destinații”, consideră Alin Burcea, președintele ANAT.
Totodată, eliminarea controalelor la frontierele terestre va crește interesul românilor pentru vacanțele spontane în Europa, așa încât mai mulți turiști români ar putea alege city break-uri în orașe precum Viena, Budapesta, Paris, Barcelona, Roma sau Bratislava. De asemenea, estimează reprezentanții ANAT, economiile realizate la transport de operatorii de turism ar putea conduce la ieftinirea pachetelor turistice.
De cealaltă parte, pentru turiștii europeni, accesul mai simplu și mai rapid în România poate transforma și mai multe orașe românești în destinații atractive, mai ales că turiștii din Ungaria, Austria, Germania și Polonia vor beneficia de călătorii neîntrerupte cu mașina. Distanțele relativ scurte și accesul facil pot stimula turismul cultural și ecoturismul, iar agențiile de turism pot dezvolta circuite complexe, în colaborare cu parteneri din țări vecine, membre UE.
Creștere cu 15% pe ambele segmente
Turoperatorii membri ANAT estimează că numărul de plecări ale românilor în străinătate ar putea crește cu cel puțin 15% în 2025, datorită accesului liber și fluidizării transportului rutier. Totodată, numărul turiștilor străini veniți în România ar putea crește cu minim 10-15%, anul viitor.
În cifre, această evoluție ar însemna o majorare cu cel puțin câteva sute de mii a plecărilor și intrărilor în țară. Astfel, potrivit unor statistici recente ale ANAT, anual aproximativ 1,2 milioane de turiști români merg în Grecia și aproape 1 milion în Bulgaria. Totodată, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), în 2023, numărul turiștilor străini a fost de aproximativ 2,1 milioane, respectiv 1,83 milioane pentru primele 9 luni din 2024.
În ce țări se va putea circula liber
Statele membre Schengen sunt: Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, România, precum și Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.
Potrivit informațiilor publicate de Ministerul de Interne, românii care pleacă în scop turistic în afara țării trebuie să știe că în continuare sunt posibile verificări polițienești ale identității, pentru stabilirea situației legale a persoanelor. Prin urmare, toate persoanele care trec granița vor avea nevoie în continuare de un document de călătorie valabil.
Controalele la frontiere vor avea totodată scopul de a depista persoanele căutate sau dispărute, prin Sistemul de Informații Schengen (generația a doua– SIS II). Sistemul SIS II va compensa astfel desființarea controalelor la frontierele interne și facilitează libera circulație a persoanelor în spațiul Schengen.
Peste 3,5 de milioane de persoane trec zilnic granițele interne ale Spațiului Schengen
Potrivit datelor Consiliului Uniunii Europene, spațiul Schengen permite unui număr de peste 400 de milioane de persoane să călătorească liber între țările membrefără a fi supuse controalelor la frontieră.
În fiecare zi, aproximativ 3,5 milioane de persoane trec frontierele interne pentru a munci sau a studia sau pentru a-și vizita familia și prietenii, iar aproape 1,7 milioane de persoane locuiesc într-o țară Schengen și lucrează în alta.