Salariul minim european. Pe ce poziție se situează România în UE și în ce măsură respectă recomandările Uniunii
- Agenția de statistică a Comisiei Europene, Eurostat, a analizat comparativ salariile minime brute din statele membre în Uniunea Europeană.
În primul semestru al anului, salariul minim brut din România era al doilea cel mai mic din Uniunea Europeană, după cel al Bulgariei, conform Eurostat. Potrivit acelorași date, țările cu un nivel salarial apropiat de cel local sunt Ungaria și Letonia. De la 1 iulie, salariul minim brut din România a fost majorat la 3.700 de lei.
În luna iunie, clasamentul celor mai mici salarii minime brute din Uniunea Europeană era condus de Bulgaria – 477 de euro, urmată de România – 615 euro (3.300 de lei – nivelul ce a precedat majorarea de la jumătatea anului), Ungaria – 697 de euro, Letonia – 700 de euro, Slovacia și Cehia, cu 750 și, respectiv 764 de euro.
La polul opus, țările cu nivelurile cele mai ridicate ale salariilor minime brute erau Luxemburg – 2.570 de euro, Irlanda – 2.146 de euro, Germania – 2.054 de euro și Belgia – 1.994 de euro.
Lideri la creșterea salariului minim
Eurostat a analizat de asemenea viteza de creștere a salariului minim brut în ultimele zece ani în statele membre. Potrivit datelor biroului european de statistică, țările cu cele mai mici salarii au înregistrat în intervalul menționat și cele mai mari majorări anuale procentuale.
Astfel, clasamentul creșterilor salariale este condus de România, cu o rată anuală de creștere de 13,3%, urmată de Lituania (12,3%) și Bulgaria (10,6%), Cehia (9,4%) și Polonia (9,2%). De celalaltă parte, cele mai mici majorări anuale au fost înregistrate în Franța (2%), Malta (2,6%), Belgia și Grecia (ambele cu 2,9%).
În 2018, România îndeplinea cerințele salariului minim adecvat
Potrivit Directivei (UE) 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, salariul minim brut ar trebui să reprezinte cel puțin 50 – 52% din sariul mediu în fiecare dintre statele membre.
În prezent, România nu îndeplinește criteriul, salariul minim brut de 3.700 de lei reprezentând mai puțin de 50% din salariul mediu folosit la fundamentarea bugetului de stat în 2024 – 7.567 de lei. Guvernul român are în vedere transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2022/2041 până pe data de 15 noiembrie 2024.
Care este însă situația în UE? Cele mai recente date la nivel european sunt din 2018. În acel an, România îndeplinea cerința salariului minim adecvat, venitul minim brut reprezentând peste 60% din salariul mediu, ceea ce ne plasa într-o categorie selectă din care mai făceau parte doar 3 state membre, respectiv Franța, Portugalia și Slovenia. Tot în 2018, în cele mai multe dintre țările UE, respectiv în Bulgaria, Ungaria, Luxemburg, Olanda, Polonia, Irlanda, Germania, Slovacia, Grecia, Belgia și Lituania, raportul dintre salariul minim și salariul mediu era cuprins între 50 și 60%, iar în șase state membre, respectiv în Cehia, Croația, Letonia, Spania, Malta și Estonia raportul era sub 50%.