Business News

Românii nu mai sunt așa interesați să plece să lucreze în străinătate. Germania, Olanda, Grecia, Franța și Spania rămân principalele destinații de muncă

19 decembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Germania, Olanda, Grecia, Franța și Spania rămân principalele destinații pentru românii interesați de un loc de muncă în străinătate, deși Italia și Spania, altădată favorite, au pierdut teren.

Domeniile preferate

Domeniile care continuă să atragă cele mai multe oferte sunt transportul și logistica, turismul și HoReCa, dar și industria alimentară și construcțiile. Totuși, și aici se observă scăderi. Medicină și sănătate a fost singurul domeniu care a înregistrat o creștere, urcând cinci poziții față de 2023.

„Dacă în 2019 românii erau mult mai interesați de oportunitățile din străinătate, acest interes a scăzut constant în ultimii ani, atingând un minim istoric în 2024. Vedem totodată o schimbare a dinamicii: în timp ce tot mai mulți români aleg să rămână în țară, piața muncii locale aduce forță de muncă din Asia pentru a acoperi golurile lăsate de cei plecați,” explică Bogdan Badea, CEO eJobs.

Motivele pentru care românii preferă job-uri în România

Fenomenul poate fi explicat și prin tendința inversă de migrație: dacă în 2023 peste 700.000 de români au părăsit țara definitiv, în același timp numărul muncitorilor străini care au venit să lucreze în România a crescut semnificativ. În prezent, peste 84.000 de muncitori străini lucrează în România, majoritatea fiind activi în sectoare precum construcțiile, HoReCa și logistica.

„Recrutarea transnațională nu mai este despre proximitate, ci despre nevoile punctuale ale companiilor. Angajatorii români aduc muncitori din Asia, în timp ce românii aleg fie să rămână în țară, fie să plece spre destinații bine stabilite, dar în număr tot mai mic,” adaugă Badea.

Ce se va întâmpla în 2025

În acest moment, pe eJobs sunt disponibile 17.000 de locuri de muncă, dintre care doar 1.300 pentru străinătate. Datele sugerează o continuare a tendinței descrescătoare în ceea ce privește mobilitatea românilor pe piața internațională a muncii.

Această schimbare subliniază o dinamică interesantă: în timp ce locurile de muncă din afara țării devin mai puțin atractive, piața muncii din România încearcă să răspundă cerințelor prin soluții de recrutare internațională.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro