Business News

Închirierea apartamentelor pe Airbnb sau Booking are noi reguli. Cazarea turiștilor se va face doar cu acordul vecinilor

Loading the Amira Audio Citește articolul...

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a emis pe 29 martie 2024 Ordinul nr. 985 care aduce modificări articolului 4 din Normele metodologice referitoare la eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice. Aseară, pe 10 aprilie, ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial și acum urmează să fie pus în aplicare. Modificările aduse vizează aspecte legate de cazare și alimentație publică, precum și de licențele și brevetele de turism, stabilite inițial prin Ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Turism nr. 65/2013.

Noile reglementări ale Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) privire la regulile de închiriere a locuințelor în regim hotelier impun ca persoanele fizice care doresc să închirieze spațiul lor în scop turistic prin intermediul platformelor precum Booking, Airbnb sau alte platforme similare să obțină în prealabil acordul vecinilor.

Această măsură vine ca o protecție suplimentară a celor care vor închiria spațiul și în același timp, după cum afirmă și domnul Traian Bădulescu, consultant în turism: „Fiind un spațiu de închiriat este normal să fie așa deoarece aceste unități sunt și ele clasate în regim hotelier și nu mi se pare nimic anormal din acest punct de vedere.”

Aceste modificări sunt parte a eforturilor de reglementare a sectorului turistic și de protejare a intereselor atât ale proprietarilor de locuințe, cât și ale utilizatorilor și vecinilor. Eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice devine astfel un proces mai riguros, în care sunt implicate și asociațiile de locatari/proprietari, asigurându-se astfel o mai bună gestionare a activităților turistice și o conviețuire mai armonioasă în cadrul comunităților locale.

Referitor la acest aspect, expertul în turism, Traian Bădulescu a precizat pentru Termene.ro: „Este adevărat că fenomenul Airbnb a câștigat popularitate și în țara noastră și într-adevăr, putem privi acest trend ca pe un fenomen în creștere. Cu toate acestea, din perspectiva mea, îi sfătuiesc pe turiști să aleagă unități de cazare clasificate, deoarece acolo există un cadru formalizat pentru rezolvarea eventualelor nemulțumiri sau probleme. Deși și în cazul platformelor precum Airbnb sau Booking se pot depune plângeri, consider totuși că a te caza la unități clasificate este o opțiune mult mai sigură și indicată”.

Reglementarea cazărilor în regim hotelier o politică la nivelul UE

În urmă cu o lună, Uniunea Europeană a adoptat un nou Regulament cu privire la colectarea și schimbul de date între platformele de închiriere și autorități. Acesta are ca scop principal creșterea transparenței într-un sector care a cunoscut o dezvoltare rapidă, în special în timpul pandemiei, și care a funcționat adesea fără reglementări clare.

Datele europene relevă că în verile anilor 2020 și 2021 închirierile pe termen scurt au depășit nivelul din 2018, iar în vara anului 2022, acestea au înregistrat o creștere spectaculoasă de 138% față de aceeași perioadă din 2021.

Oficialii Uniunii Europene subliniază că scopul regulamentului nu se limitează la reducerea numărului de listări ilegale, ci și la consolidarea încrederii consumatorilor. În plus față de cerințele impuse platformelor de rezervări, care vor trebui să afișeze în mod clar numerele de înregistrare ale unităților de cazare, autoritățile vor trebui să contribuie la crearea unui portal digital unic care să centralizeze toate informațiile de la platformele de închirieri.

Persoanele care doresc să închirieze locuințe în regim hotelier prin intermediul platformelor online vor trebui să respecte o serie de cerințe, iar în urma acestora vor primi un număr de identificare unic.

Pe de altă parte, autoritățile vor avea posibilitatea să solicite platformelor online eliminarea apartamentelor care nu dețin un număr de înregistrare valid.

Acest regulament va clarifica aspectele pentru toți proprietarii care își închiriază apartamente. În trecut, platformele de închirieri susțineau că nu le revine lor responsabilitatea de a verifica clasificarea apartamentelor, transferând această sarcină autorităților, care, la rândul lor, argumentau că nu dispun de resurse suficiente pentru inspecții.

Apartamentele și garsonierele închiriate vor fi clasificate ca și camerele de hotel

Politica europeană va fi implementată și în România. Termene.ro a scris de curând despre această intenție.

Conform unei propuneri a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), autoritățile plănuiesc să introducă schimbări pentru a reglementa promovarea unităților de cazare neclasificate.

În conformitate cu această propunere, cei care nu dețin certificat de clasificare vor fi susceptibili la amenzi cuprinse între 15.000 și 30.000 de lei. De asemenea, promovarea acestor unități de cazare prin diverse mijloace de comunicare, inclusiv pe platforme online și rețele de socializare, va fi sancționată cu amenzi între 4.000 și 8.000 de lei.

Platformele de intermediere a serviciilor de cazare, precum Airbnb sau Booking, vor fi interzise să promoveze sau să faciliteze serviciile unităților care nu sunt certificate. Ele vor fi obligate să afișeze informații despre denumirea, tipul și categoria de clasificare înscrise în certificatul unității respective.

În plus, administratorii de structuri de cazare turistică, inclusiv hoteluri și apartamente de închiriat, vor fi sancționați cu amendă de 5.000 de lei dacă nu raportează informații relevante despre activitatea lor către autoritățile centrale.

Cum s-a dezvoltat platforma Airbnb și care este evoluția acestuia în România

În 2008, a luat naștere Airbnb, o platformă online dedicată cazării, găzduirii și închirierii de vacanță. De atunci, această platformă a cunoscut o creștere continuă și impresionantă, devenind astăzi un nume cunoscut și apreciat la nivel global. Cu milioane de descărcări, Airbnb se numără printre cele mai populare și utilizate aplicații din întreaga lume.

În conformitate cu datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), în luna iunie a anului trecut, numărul turiștilor care au ales să își petreacă șederea în România prin intermediul platformei Airbnb a fost de 121.753, reprezentând aproximativ 10% din totalul turiștilor.

În 2024, numărul sosirilor în apartamente și camere de închiriat a atins aproape jumătate de milion, înregistrându-se mai exact 489.521 de sosiri, ceea ce reprezintă aproximativ 9% din totalul sosirilor înregistrate în această perioadă.

Cele mai multe camere în sistem Airbnb sunt în Constanța (15% din totalul camerelor oferite prin Airbnb) și Brașov (aproape 15%), urmate de București (9%). La polul opus, județe ca Olt, Teleorman, Botoșani sau Ialomița nu au înregistrate nicio cameră în sistem Airbnb.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro