Specialiștii în resurse umane și reprezentanți ai asociațiilor patronale cred că angajații din industria IT nu vor fi afectați de disponibilizări odată cu introducerea la scară largă a Inteligenței Artificiale (AI). În schimb, slujbele din domeniile financiar-contabil și juridic ar putea fi lovite de un val puternic de concedieri.

Managerii din România încep deja să analizeze viitorul propriilor afaceri odată cu avansul tot mai rapid făcut de produsele de Inteligență Artificială care vor înlocui procesele repetitive pentru care acum este recrutată forță de muncă umană.

„Meseriile viitorului se vor axa pe împletirea tehnologiei cu capacitățile umane. Meserii din zona contabilă, juridică, financiară vor fi preluate de roboți”, ne spune Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale „Concordia”.

Antonia Făgaș, specialist resurse umane într-una dintre companiile internaționale prezente în România, crede și ea că slujbele din domenii ca financiar-contabil, juridic, administrație-secretariat, financiar-bancar sunt cele mai afectate de dezvoltarea industriei IT.

Dacă este să luăm în calcul domeniile financiar-contabil și cel juridic (ne rezumăm doar la consilierii juridici) asta înseamnă 100.000 de oameni care riscă să fie înlocuiți cu produse de Inteligență Artificială care să realizeze sarcinile de serviciu.

În România, British American Shared Services (Europe) SRL este entitatea cea mai importantă din domeniul financiar-contabili. Firma se ocupă de partea de contabilitate, audit și consultanță fiscală din cadrul grupului BAT (deținută de British American Global Shared Services Limited). Clasamentul primelor cinci companii din domeniu este completat de Ernst & Young, KPMG cu 211 milioane, PricewaterhouseCoopers și Deloitte.

Peste 20.000 de persoane lucrează în acest domeniu, conform datelor Ministerului Muncii din România. În ceea ce privește profesia de consilier juridic, aproape 90.000 de persoane sunt încadrate pe astfel de posturi. Mai mult de jumătate din aceste posturi sunt în sistemul public.

Industria IT nu va suferi de disponibilizări în primul val

„O industrie unde avem un deficit mare de forță de muncă este industria de software”, este de părere Radu Burnete. 203.000 de români lucrează în acest domeniu, conform datelor Ministerului Muncii, dar și ale asociaților din domeniu.

Conducerea Asociației Naționale a Industriei Software (ANIS) susține că „Pentru a răspunde necesarului de forță de muncă din domeniu, ar fi nevoie de și mai mulți absolvenți de IT&C”. Ar mai fi nevoie de 10.000 de persoane.

Între 9.000 și 10.000 de absolvenți în IT ies de pe băncile facultăților de specialitate din România.

„În ceea ce privește numărul de absolvenți pe care îl dau anual facultățile de profil din România, datele sunt în creștere, dar încă nu sunt acoperite nevoile din piața muncii”, spun reprezentanții ANIS.

Conform datelor ANIS, dacă deficitul de forță de muncă din sectorul TIC ar fi eliminat în întregime (peste 10.000 locuri de muncă ar fi ocupate adițional), s-ar genera, estimativ, un aport la PIB-ul României de circa 300-350 milioane EUR anual (peste 65% provenind din industria de SW&IT), fără a lua în calcul utilizarea de timp productiv alocat ocupării acestora.

Unul din 55 de angajați din România lucrează în sectorul IT, mai reiese din datele puse la dispoziție de Asociația Națională a Industriei Software. „Pentru a răspunde necesarului de forță de muncă din domeniu, ar fi nevoie de și mai mulți absolvenți de IT&C”, consideră reprezentanții organizației amintite anterior.

În valori absolute, România are a treia cea mai mare bază de specialiști IT din Europe Centrală și de Est, asta după Polonia și Cehia, dar raportat la populația ocupată se situează pe ultima poziție în regiune, notează datele Asociației Naționale a Industriei Software.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe