Business News

Formularul de contravenție fiscală a fost modificat de ANAF. Noile prevederi

Share on:
Loading the Amira Audio Citește articolul...

În noul formular de contravenție aprobat de ANAF se precizează mai clar că amenda poate fi achitată în 15 zile, nu doar în 48 de ore. Noul model mai include clauze GDPR, permite trimiterea dovezii de plată prin e-mail și clarifică funcția inspectorului constatator.

Ordinul Președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (OPANAF) nr. 617/2025 a fost publicat în Monitorul Oficial nr.460 din 19 mai 2025.

Ce s-a schimbat

Fiscul a realizat astfel o revizuire semnificativă a formularului tipizat „Proces-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor”, utilizat de personalul său din cadrul structurilor de informații fiscale. Modificările vin în contextul alinierii la legislația fiscală actualizată, dar și în acord cu normele europene privind protecția datelor personale.

Modificările aprobate prin OPANAF nr. 617/2025

În plus, prin modificarea O.P.ANAF nr. 3077/2017, ANAF urmărește să atribuie, în mod oficial, personalului din Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) atribuții de verificare la fața locului, în concordanță cu dispozițiile Codului de procedură fiscală.

Reformulări

Reformularea textelor din procesul-verbal

Regim special de tipărire

Pentru prima dată, formularul este încadrat oficial ca având regim special, fiind tipărit exclusiv de unități autorizate, pe baza comenzilor centralizate de ANAF. Acest aspect subliniază importanța documentului și necesitatea controlului riguros al circulației sale.

Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili este introdusă explicit în lista structurilor responsabile cu punerea în aplicare a ordinului. Astfel, personalul acestei direcții capătă recunoaștere oficială pentru activitățile de constatare și sancționare a contravențiilor.

Un element de noutate absolută este introducerea unei clauze de informare GDPR la finalul formularului. Aceasta explică scopul prelucrării datelor (constatarea și sancționarea contravențiilor), durata stocării, drepturile persoanei vizate și canalele prin care se pot exercita aceste drepturi. Este o măsură esențială pentru respectarea cerințelor de transparență prevăzute de regulamentul european privind protecția datelor.

Modificări în Anexele 1 și 2

Atât Anexa 1, cât și Anexa 2 sunt înlocuite cu versiuni noi – denumite Anexa 1a și Anexa 2a. Actualizările includ:

În plus, se elimină expresia „care a efectuat constatarea faptei” din Anexa 2, semn că ANAF vizează standardizarea și simplificarea limbajului administrativ.

Schimbările din OPANAF privind procesul-verbal contravențional pot părea de ordin tehnic, dar efectele lor sunt importante: o mai bună informare a contribuabilului, claritate procedurală și un pas în plus spre digitalizarea relației cu ANAF.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro