Business News

Esența zilei, 8 ianuarie. România a depășit Polonia la PIB pe locuitor la paritatea puterii standard

8 ianuarie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Ministerul Energiei: Volumul de gaze ce va fi livrat Germaniei de la Neptun Deep reprezintă 1% din producție

Volumul de gaze naturale ce va fi exportat din perimetrul Neptun Deep către Germania reprezintă sub 1% din producția totală estimată a zăcământului din Marea Neagră, în condițiile în care rezervele evaluate în zonă sunt de peste 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, precizează Ministerul Energiei, într-un comunicat transmis, miercuri, scrie Agerpres.

”România și-a asumat rolul de lider în sectorul energetic european. Informațiile referitoare la exportul viitor, după 2027, a unei cantități de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep, de către OMV Petrom către o companie majoră din Germania, reprezintă un pas firesc în cadrul unui proiect de importanță strategică pentru țara noastră și pentru Europa”, se precizează în comunicat.

Drum Expres Focșani – Brăila: Cinci oferte pentru cel mai lung drum scos la licitație

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a deschis azi ofertele la licitația pentru Drumul Expres Focșani – Brăila, lung de 73 de kilometri. În total, au fost depuse cinci oferte, de la constructori din România, Italia și Bulgaria. Ca element de noutate, grupul UMB participă la licitație în asociere cu gălățenii de la Arcada, scrie Economica.net.

Drumul Expres Focșani – Brăila va asigura legătura între Autostrada Moldovei Ploiești – Pașcani (A7), Podul peste Dunăre de la Brăila, Drumul Expres Brăila – Galați (DEx 6), Tulcea și Constanța, reamintește publicația citată.

Rata șomajului a scăzut ușor în noiembrie

Rata şomajului a ajuns în România la 5,3%, în luna noiembrie 2024, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de octombrie 2024, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), scrie Agerpres. Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât la femei.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna noiembrie a anului 2024 a fost de 435.600 persoane, în scădere faţă de luna precedentă (441.100 persoane) şi faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (449.400 persoane). INS menţionează că rata şomajului în rândul tinerilor (15-24 ani) se menţine la un nivel ridicat, de 25,3%, în perioada iulie – septembrie 2024.

Cum va evolua cursul valutar în 2025

Cursul leu-euro este așteptat să rămână stabil în 2025, fiind susținut de intervențiile BNR, scrie Wall-Street.ro citând o analiză a IBAN First, furnizor de servicii financiare pentru companii. Astfel, BNR va continua să intervină pentru a gestiona surplusul de lichiditate interbancară, adaptându-se condițiilor financiare.

Această strategie s-a dovedit eficientă în limitarea volatilității până acum. În schimb, inflația persistentă din România, situată în jur de 4,5%, contrastează cu inflația stabilă din SUA, iar acești factori vor duce probabil cursul dolar-leu la 5,00, de la 4,73, consideră specialiptii de la IBAN First.

România a depășit Polonia la PIB pe locuitor la paritatea puterii standard

Datele comunicate recent de Eurostat exprimă faptul că PIB pe locuitor la paritatea puterii standard în România s-a situat la 77,9% din media Uniunii Europene în 2023, fiind depășit nivelul din Polonia (77,3% din media UE), aspect evidențiat în graficul de mai sus, reiese dintr-o analiză a economistului Andrei Rădulescu, publicată de Financialintelligence.ro.

Între 2006 (anul de dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană) și 2023 nivelul PIB pe locuitor la paritatea puterii standard ca procent din media UE a crescut pe plan intern cu 38,5 puncte procentuale, cu mult peste dinamica înregistrată în Polonia în același interval de timp, de 25,4 puncte procentuale, potrivit datelor Eurostat. Astfel, între 2007 și 2023 România a depășit șase țări din Uniunea Europeană din perspectiva indicatorului PIB pe locuitor la paritatea puterii standard (Grecia, Letonia, Slovacia, Croația, Ungaria și Polonia), situându-se pe locul 20.

O parte din gazele din Marea Neagră vor ajunge în Germania. Un acord pe 5 ani a fost deja încheiat – Reuters

Grupul austriac OMV a încheiat un acord pentru a furniza gaze naturale din proiectul său Neptun Deep, din Marea Neagră, companiei germane Uniper, din 2027, au declarat trei persoane familiare cu chestiunea pentru Reuters, în timp ce Europa caută noi modalităţi de a-şi spori securitatea energetică după ruperea relaţiilor cu Rusia, arată Economica.net.

Acordul pe cinci ani, pentru 15 terawatt-oră de gaze naturale din proiectul Neptun Deep, care nu a fost dezvăluit anterior, vine după ce luna trecută Rusia a încetat să livreze gaze prin Ucraina şi după o reducere mai largă a achiziţiilor de energie ale UE din această ţară, din cauza invadării Ucrainei de către Moscova.

 Discuțiile pe Buget: Datele pe care va fi construit – din ce va crește economia în 2025

Liderii coaliției de guvernare se reunesc, miercuri, în prima ședință din acest an, pentru discuții pe tema datei alegerilor anticipate, a candidatului comun și a bugetului pe 2025, arată CursdeGuvernare.ro.

Publicația prezintă principalii indicatori pe care ar urma să fie construit bugetul pe anul în curs, pe baza proiecțiilor oficiale, dar și a angajamentelor asumate de România în Planul Bugetar Structural Național agreat cu Comisia Europeană, care prevede reducerea graduală a deficitului bugetar pe o perioadă de șapte ani.

Conform țintelor asumate în planul menționat, deficitul bugetar din 2025 ar urma să se ridice la 7% din PIB, respectiv 133,3 miliarde de lei – totul raportându-se la o creștere a PIB prognozată la 2,5%.

Ce prețuri medii au cerut proprietarii pentru apartamentele cu două camere din București în 2024

Bucureștiul are o ofertă de apartamente pentru toate buzunarele, de la cele sub 70.000 de euro în zona Giurgiului-Berceni, la cele de lux, ce trec de 160.000 de euro în Aviației.

Prețul mediu cerut de proprietarii de apartamente cu două camere din București a fost anul de 83.400 de euro, în creștere cu 12% față de 2023, potrivit datelor portalului Anunțul.ro analizate de Economica.net. Cel mai mare preț mediu a fost pentru apartamentele cu două camere din Aviației, iar cel mai mic preț mediu a fost pentru cele din Berceni-Giurgiului, de 67.000 de euro, arată Economica.net.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro