Patru taxe noi pentru marile companii introduse în doar doi ani. Cât încasează statul din aceste impozite
În Articol
- Taxa pe stâlp pe care o vor achita companiile din acest an, se adaugă altor trei impozite introduse de Executiv anul trecut, tot pe fondul deficitului bugetar execesiv, respectiv impozitul minim pe cifra de afaceri, suprataxarea băncilor cu 2% din cifra de afaceri și impozitul suplimentar de 0,5% pe cifra de afaceri a companiilor din sectoarele petrol și gaze.
Introdus de la 1 ianuarie 2024, prin legea 296/2023, impozitul minim de 1% pe cifra de afaceri a fost impus companiilor cu venituri peste 50 de milioane în cazul cărora impozitul de 16% pe profit este mai mic decât cota de 1% din venituri.
Tot de la 1 ianuarie instituțiile de credit au plătit un impozit de 2% pe veniturile din dobânzi, dividende, taxe și comisioane etc, peste cota de impozit pe profit.
Astfel, după cum prevede legea 296, ”instituţiile de credit – persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit – persoane juridice străine datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a următoarelor cote de impozitare: 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2025 inclusiv, 1% începând cu data de 1 ianuarie 2026”.
În ceea ce privește impozitul suplimentar pentru companiile din sectoarele petrol și gaze, acesta a fost impus întreprinderilor cu cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro sub forma unei cote de 0,5% ”suplimentar impozitului pe profit”.
Cât au adus cele trei noi taxe la buget
În primele șase luni din 2024, cele trei noi impozite introduse în 2024 au adus la buget circa 2,8 miliarde de lei. Astfel, potrivit informațiilor furnizate Ziarului Financiar de Agenția Națională de Administrare Fiscală, „sumele colectate reprezentând impozitul minim pe cifra de afaceri plătit de contribuabilii care se încadrează conform legii, aferent primelor 6 luni ale anului 2024, au fost de 2,06 miliarde lei”.
Potrivit sursei citate, în aceeași perioadă colectările din impozitul suplimentar impus băncilor au cumulat 320 de milioane de lei, iar impozitul suplimentar pentru companiile care activează în sectorul de petrol și gaze alte 150 de milioane de lei.
Execuția bugetară pentru 2024 nu a fost încă publicată însă, dacă păstrăm proporția, este posibil ca anul trecut încasările statului din cele trei taxe suplimentare să fie depășit 5 miliarde de lei, care nu reprezintă însă în totalitate încasări în plus la buget. Astfel, impozitul minim pe cifra de afaceri s-a aplicat doar companiilor care ar fi plătit mai puțin prin impozitul pe profit, prin urmare într-o zonă ce era deja fiscalizată.
Cât va aduce taxa pe stâlp
Potrivit estimărilor specialiștilor, taxa pe stâlp, reintrodusă în 2025, ar urma să aducă la buget câteva miliarde de lei.
Astfel consultantul fiscal Gabriel Biriș a calculat că din impozit se vor strânge circa 500 de milioane de euro, în timp ce fostul ministru de Finanțe Gheorghe Ialomițianu aprecia pentru termene.ro că din taxă s-ar putea obține 2 – 3 miliarde de lei.
Analiștii Credit Swiss au calculat că peste 600 de milioane de lei se vor obține doar de la marile companii listate, din care 290 de milioane de lei prin aportul Petrom și 206 milioane de lei prin cel al Hidroelectrica. Introdus în premieră în urmă cu 10 ani, inițial sub forma unei cote de 1,5% (în 2014 și de 1% în 2015) din valoarea construcțiilor (altele decât cele pentru care se plătește impozit pe clădiri), impozitul a generat în primul an venituri de 1,5 miliarde de lei.
Creșterile de taxe pot genera creșteri de preturi
Gheorghe Ialomițianu estimează că taxa pe stâlp ar putea scumpi energia electrică aproape cu 2-3% pe an.
În 2024, România a avut una dintre cele mai mari inflații din Uniunea Europeană – 5,1% în luna noiembrie.
Anul trecut, o parte din industriile suprataxate au reușit să absoarbă costul noilor taxe fără a le transfera clienților. Astfel, dobânzile creditelor și preturile la gaze nu au fost influențate major de taxele suplimentare introduse în 2024: indicele Robor la 3 luni a scăzut de la 6,21% la 5,9% în timp ce prețul gazelor natural s-au redus cu circa 10%.