Programul Investalim, fără finanțare în 2025. Patronatul de la Zahăr Luduș se plânge că nu se află printre firmele care primesc finanțări de la stat după aprobarea Ordonanței Austerității
În Articol
- Investalim, programul de ajutoare de stat prin care Ministerul Agriculturii dorește să sprijine dezvoltarea industriei alimentare din România, a fost tras pe linie moartă.
Deși au fost declarate eligibile, acum, proiectele a circa 30 de companii se află în așteptare, în condițiile în care nu se știe nimic despre viitorul programului.
Cu toate că era inclus la finanțare în programul de guvernare PSD-PNL-UDMR – Grupul parlamentar al Minorităților, fiind vizate sume de 590 milioane de euro pentru susținerea proiectelor aprobate, Investalim este uitat complet în celebra Ordonanță Trenuleț 156/2024.
Companiile declarate eligibile speră ca măcar în ultimul ceas să fie găsită o rezolvare, pentru că altfel nu există nicio șansă ca proiecte importante de ordinul a zeci de milioane de euro să poată să fie realizate.
Investiții blocate
În noiembrie 2024, erau semnate contractele de finanțare pentru primele nouă companii beneficiare, care şi-au asumat investiții de patru miliarde de lei, din care 2,3 miliarde reprezentau ajutoare de stat nerambursabile. Pentru celelalte firme urma ca acest lucru să se întâmple în mai multe etape, numai că, la acest moment, nu se mai știe nimic legat de derularea programului.
În această situație se află și Fabrica de zahăr Luduș, din județul Mureș, de altfel și singura din țară cu capital românesc, al cărei proiect are o valoare de circa 24 milioane de euro, din care ajutorul de stat se ridică la jumătate. Pentru moment, investiția este în așteptare, iar acționarii fabricii n-au nicio idee dacă se mai pot baza sau nu pe fondurile de la AFIR.
„Fabrica noastră este semnatară a unui proiect Investalim, dar nu am fost norocoși să fim în primul an și vom intra la finanțare în anul 2025 numai cu ajutorul lui Dumnezeu, deoarece nu știm dacă ministerul își va continua sau nu acest proiect. Nu s-a anunțat nimic, o să vedem în ianuarie dacă programul va fi finanțat, dacă va fi bugetat. Noi am primit scrisoare de intenție, am acceptat-o și acum urmărim ca să putem să derulăm investiția pe care ne-am propus-o”, a declarat Mihaela Neagu, co-proprietare Fabricii de Zahăr Luduș, la Agrojurnal de la Digi24.ro.
Proiectul de la Luduș are o valoare de circa 24 milioane de euro, din care 12 milioane de euro sunt bani de la statul român, iar 12 milioane de euro reprezintă cofinanțarea fabricii de zahăr.
Prin această investiție se dorește mărirea capacității de producție, în condițiile în care, anul trecut, societatea a fost nevoită să refuze pe mulți fermieri, deoarece nu există capacitate de procesare decât pentru sfecla de zahăr recoltată de pe o suprafață de 8.000 ha. Mai mult nu se poate.
Firmele care au primit finanțări
Lista proiectelor pentru care au fost semnate contractele de finanțare include investiții care vizează construirea unor noi fabrici sau dezvoltarea celor existente în procesarea cărnii, uleiului, a fructelor și legumelor, a zahărului sau în morărit și panificație.
Iată cine sunt companiile norocoase:
- Marsat SA (jud. Neamt) – investiția are ca scop achiziționarea unei mori de grău, cu o valoare totală a investiției de 17,6 milioane de lei din care 0,5 milioane de lei reprezintă finantare Investalim
- Interagroliment SRL (jud. Bacau) – fabrică de procesare și condiționare cartofi, cu o valoare totală de 234 milioane de lei / Finanțare Investalim: 140 milioane de lei.
- Sagrod SRL (jud. Botosani) – abator si fabrica de preparate din carne. Valoare totală: 16,9 milioane de lei / Finanțare Investalim: 10,1 milioane de lei.
- Poarta Deltei SRL – extinderea activității în domeniul fabricării uleiurilor vegetale (din seminte oleaginoase). Valoare totală: 243 milioane de lei / Finanțare Investalim: 119 milioane de lei.
- Ana&Cornel SRL – constructia unei hale de productie si achizitionarea de utilaje si echipamente noi, destinate fabricarii preparatelor din carne. Valoare totală: 279 milioane de lei / Finanțare Investalim: 192 milioane de lei.
- Microfruits SA – centru de colectare, depozitare si procesare a legumelor si fructelor. Valoare totală: 246 milioane de lei / Finanțare Investalim: 164 milioane de lei.
- Cris-Tim Family Holding SRL – modernizarea si extinderea activitatii de procesare a carnii la punctul de lucru existent în localitatea Filipeștii de Pădure. Valoare totală: 378 milioane de lei / Finanțare Investalim: 226 milioane de lei.
- Vivendi Food SRL – unitate de procesare carne. Valoare totală: 406 milioane de lei / Finanțare Investalim: 235 milioane de lei.
- Barret Family SRL – o nouă unitate de procesare semințe oleaginoase(floarea-soarelui si soia). Valoare totaăa: 404 milioane de lei / Finanțare Investalim: 234 milioane de lei.
Buget de 590 milioane de euro
Ministerul Agriculturii a lansat pe 16 octombrie 2023 o schemă de ajutoare de stat destinate firmelor din domeniul agroalimentar. Este vorba de Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare Investalim. Finanțările sunt acordate de la bugetul de stat de Ministerul Agriculturii prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
„Este o măsură menită să crească siguranța alimentară a țării şi să sprijine fermierii români. Bugetul total al programului Investalim este de 590 de milioane de euro pentru perioada 2023-2026. Asta înseamnă aproximativ 148 de milioane de euro, anual. Prin această schemă vor fi înființate și modernizate unități de procesare în sectorul industriei alimentare”, a explicat Florin Barbu.
Cererile de finanțare au fost depuse, în 2023, între 27 octombrie și 27 noiembrie. În cadrul primei etape de finanțare, 37 de firme au fost selectate ca eligibile, cu o valoare totală a investițiilor estimată de 4 miliarde de lei, cu o contribuție guvernamentală de 2,3 miliarde de lei. Finanțările urmau să fie distribuite etapizat.
Cum se acordă ajutoarele
Intensitatea sprijinului nerambursabil are valori cuprinse între 30 – 70%, iar nivelul ajutorului de care poate beneficia o întreprindere poate ajunge până la un maxim total de 57.750.000 de euro.
Bugetul total de 600 de milioane de lei este împărțit anual între 2023 și 2026, ceea ce înseamnă că alocările bugetare anuale sunt de 148 de milioane de lei.
Primele companii de pe listă au alocat bugetul din 2023, iar ultimele ar urma să primească banii în 2026 sau cel puțin așa se intenționa.