Business News

Esența zilei, 18 decembrie. Altex preia magazinele Brico Depot. Fitch scade perspectiva de rating a României

18 decembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

România, cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE şi în 2022

Majoritatea statelor membre ale UE au înregistrat progrese semnificative în colectarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) între 2018 şi 2022, însă România este în continuare ţara cu cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE, 30,59%, faţă de o medie de 6,03% la nivelul blocului comunitar, scrie Economica.net citând un raport publicat miercuri de Comisia Europeană și preluat de Agerpres.
Conform acestui document, în 2022, cele mai mici deficite de încasare a TVA la nivel naţional au fost înregistrate în Cipru (0,7%), Portugalia (1,3%) şi Irlanda (1,7%). La polul opus, România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel naţional, cu o pierdere de 30,6% din veniturile din TVA, urmată de Malta (25,9%), Slovacia şi Lituania (ambele cu 14,6%).

Cum își împart piața de internet, tv și telefonie Orange, Digi, Vodafone și Telekom

Românii aveau 7,8 milioane de abonamente la servicii TV și aproape 6,7 milioane de conexiuni de internet fix în primul semestru din acest an, iar operatorul care avea peste 70% dintre acești abonați este Digi.

Pe de altă parte, Orange se menține lider la numărul de abonați de telefonie, internet mobil și la veniturile încasate, scrie Hotnews.ro citând cel mai recent raport ANCOM.

România, codașa UE la turism: doar un sfert dintre români merg în vacanță

România se numără printre țările Uniunii Europene cu cele mai reduse proporții de cetățeni care merg în vacanță, anul trecut doar 25% dintre românii de peste 15 ani petrecând cel puțin o noapte într-o unitate de cazare, în comparație cu media UE27 de 63% pentru aceeași categorie de vârstă, scrie publicația Profit.ro, citând Monitorul Social, proiect al Fundației Friedrich Ebert România. Conform sursei menționate, datele au în vedere statisticile oficiale înregistrate de Eurostat.

Ce proiecte au început și s-au finalizat în transportul feroviar în 2024

În materie de transport feroviar de călători, vedeta anului 2024 este trenul Coradia Stream, livrat de Alstom, prima garnitură cumpărată de România în ultimii 20 de ani, care a intrat în circulaţie cu călători pe 20 noiembrie, scrie Economica.net citând Agerpres.

Tot în anul 2024, au fost în derulare lucrări de reabilitare pe principalele coridoare europene de infrastructură feroviară care traversează România şi anume pe 597 km de cale ferată, pe următoarele tronsoane: Km 614 – Simeria (141 km); Braşov – Sighişoara (112 km); lucrări în staţiile Feteşti şi Ciulniţa (4 km); Arad – Timişoara – Caransebeş (162 km); Cluj Napoca – Episcopia Bihor (166 km) şi la podul peste râul Argeş, între staţiile Vidra şi Comana (12,86 km), aflat pe ruta Bucureşti – Giurgiu.

Scădere pentru piața construcțiilor în 2024

Volumul lucrărilor de construcții a scăzut, în primele zece luni, față de perioada similară din 2023, ca serie brută, cu 4,1%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 3,3%, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

”Volumul lucrărilor de construcții, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 4,1%, scădere înregistrată la lucrările de întreținere și reparații curente (-9,2%) și la lucrările de construcții noi (-4,1%). Lucrările de reparații capitale au crescut cu 7,4%. Pe obiecte de construcții, s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidențiale (-23,1%) și la clădirile nerezidențiale (-6,8%)”, indică datele INS preluate de Profit.ro.

Fitch Ratings a revizuit perspectiva ratingului României la negativă, de la stabilă

Fitch Ratings a confirmat la „BBB minus” ratingul României pe termen lung în valută, dar a înrăutăţit perspectiva atribuită de la stabilă la negativă, ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă, se precizează în comunicatul agenţiei de evaluare financiară, scrie Economica.net.

„Revizuirea perspectivei reflectă incertitudinile politice, care afectează perspectivele fiscale, un Parlament mai divizat, majorarea datoriei publice şi deficitul bugetar ridicat. Incertitudinea politică a crescut la niveluri ridicate, iar evaluarea noastră este că va avea probabil un efect negativ semnficativ asupra consolidării fiscale”, precizează analiştii de la Fitch Ratings.

Surpriză la final de an: Altex preia magazinele Brico Depot

Dan Ostahie, unul dintre cei mai puternici antreprenori locali, fondatorul Altex, a cumpărat operaţiunile locale ale retailerului de bricolaj Brico Dépôt de la britanicii de la Kingfisher pentru 70 mil. euro (enterprise value, adică inclusiv datorii). La Ministerul de Finanţe, compania Bricostore România figurează cu datorii totale de aproape 90 mil. euro, scrie Ziarul Financiar.

Tranzacţia include întreaga reţea Brico Dépôt, formată din 31 de magazine în 24 de oraşe, operaţiunile de distribuţie, precum şi sediul central din Bucureşti. Dealul este supus aprobării Concurenţei. Brico Dépôt, care operează pe plan local prin firma Bricostore România, a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de 1,5 miliarde de lei, în scădere cu 6% faţă de anul precedent.

Noi obligații drastice pentru casele de schimb valutar și intermediarii de monede virtuale. Agențiile imobiliare și cazinourile, vizate

Casele de schimb valutar vor fi obligate să aplice, în scopul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului, măsuri standard de cunoaștere a clientelei pentru tranzacții de cel puțin 2.000 euro.

Furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale vor avea această obligație la tranzacții cu valoare de cel puțin 1.000 euro, conform datelor analizate de Profit.ro. 

În prezent, casele valutare, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale, agenții imobiliari au au obligația de a raporta către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, doar tranzacțiile cu sume în numerar, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro, arată Profit.ro.

Economia – sub așteptări: Cum încheie statele din Europa Centrală și Est anul 2024. Specificul României

Cele mai surprinzătoare evoluții ale economiilor din Europa Centrală și de Est în T3/2024 au fost înregistrate în Ungaria și România, prima contractându-se cu 0,7% în termeni anuali, iar cea de a doua crescând cu doar 1,1%, cu mult sub așteptări, arată CursdeGuvernare.

Astfel, economiștii de la Erste Bank și-au revizuit prognoza pentru creșterea PIB în 2024 în scădere la 0,5% pentru Ungaria și la 0,8% în cazul României.

Indicatorii lunari din România sugerează că consumul a decelerat în T3/2024. În mod similar, cresterea PIB în T3/2024 din Slovacia a fost, de asemenea, dezamăgitoare de 1,2%, sub așteptările de creștere de aproape de 2%.

ButanGas Romania e deţinută acum integral de Veroniki Holding care a cumpărat părţile sociale ale austriecilor de la Propangas cu 3,4 milioane euro

ButanGas Romania, unul dintre cei mai mari jucători din distribuţia de GPL din România, e deţinută acum integral de Veroniki Holding după ce asociatul austriac Propangas i-a vândut toate părţile sociale pe care le-a deţinut în firmă, conform deciziei asociaţilor, obţinute de Economica.net.

Până la 20 septembrie 2024, distribuitorul de GPL ButanGas Romania a fost deţinut de Veroniki Holding S.p.A din Italia, cu 83,42% din capitalul social, şi de Propangas din Austria, care avea 16,58% din capitalul firmei.

La 20 septembrie, adunarea generală a asociaţilor firmei a decis vânzarea tuturor părţilor sociale deţinute de Propangas în firmă către asociatul Veroniki Holding,

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro