Esența zilei, 10 ianuarie. Ciolacu: Guvernul trebuie să aprobe bugetul până cel târziu pe 31 ianuarie
În Articol
- Azi e vineri, 10 ianuarie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
România va cere Bruxelles-ului prelungirea cu 3 ani a termenului de închidere a termocentralelor pe cărbune
România va solicita Comisiei Europene (CE) prelungirea cu 2-3 ani a termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune, pentru că nu are cu ce să înlocuiască în prezent aceste grupuri pe cărbune, a declarat, joi, într-o conferință de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, scrie Economica.net.
”Ne-am propus prelungirea termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune. Nu avem altă variantă, în contextul în care energia României trebuie să fie o energie sigură și nu avem cu ce să înlocuim grupurile pe cărbune în acest moment, cel puțin. Mai mult, grupurile pe gaz din planul de restructurare de la Complexul Energetic Oltenia au întârzieri, trebuie să o spunem deschis”, a spus ministrul Energiei.
Ciolacu: Guvernul trebuie să aprobe bugetul până cel târziu pe 31 ianuarie
Guvernul trebuie să aprobe bugetul până cel târziu pe 31 ianuarie, a anunţat vineri şeful Executivului, Marcel Ciolacu. care a cerut miniştrilor „să includă neapărat şi propuneri de restructurare a tuturor posturilor nejustificate, atât în administraţia centrală, cât şi la nivelul companiilor de stat din subordine”, scrie Bursa.ro.
„O altă prioritate este finalizarea în această lună a proiectului de buget pe 2025. Guvernul trebuie să aprobe bugetul până cel târziu pe 31 ianuarie, astfel încât să putem să îl înaintăm rapid Parlamentului şi, în prima săptămână din sesiunea parlamentară, legea să fie aprobată. De aceea, le solicit miniştrilor să îşi facă toate calculele, dar să includă neapărat şi propuneri de restructurare a tuturor posturilor nejustificate, atât în administraţia centrală, cât şi la nivelul companiilor de stat din subordine”, a declarat premierul.
Noile date publicate de INS arată o stagnare a PIB în T3 față de T2 2024
Produsul intern brut a stagnat în cel de-al treilea trimestru al anului trecut, comparativ cu trimestrul anterior, arată noile date provizorii (2) publicate vineri de Institutul Național de Statistică, scrie Agerpres. În comunicările precedente, INS a arătat, inițial, o stagnare a PIB în T3 față de T2 (date ajustate sezonier publicate în 14 noiembrie) pentru ca, ulterior, să estimeze o scădere de 0,1% (datele provizorii 1 publicate în 6 decembrie).
Pe serie ajustată sezonier, PIB estimat pentru trimestrul III 2024 a fost de 446,176 miliarde de lei prețuri curente, fără modificări, în termeni reali, față de trimestrul II 2024 și în scădere cu 0,1% față de trimestrul III 2023.
Deficitul comercial a crescut cu aproape 18%, la 30 de miliarde de euro
Deficitul balanţei comerciale a României în 11 luni din 2024 a fost de 30,054 miliarde de euro, mai mare cu 4,518 miliarde de euro (+17,7%) decât cel înregistrat în aceeași perioadă din 2023, arată datele Institutului Național de Statistică, scrie Economedia.ro.
În perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2024, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,0% la export şi 36,5% la import) şi alte produse manufacturate1) (28,7% la export şi 28,9% la import), a anunțat INS.
Statul a realizat primele împrumuturi din 2025: 1,3 mld. lei, la dobânzi în creștere. Cât ar putea fi necesarul de finanțare pe tot anul
Statul a împrumutat joi 1,28 miliarde de lei de pe piața internă, în cadrul primelor emisiuni de obligațiuni din acest an, rezultatul licitațiilor fiind mixt: statul a găsit finanțatori dispuși să-l împrumute mai degrabă pe termen scurt și la dobânzi în creștere.
Conform calculelor CursDeGuvernare.ro, necesarul total de finanțare din acest an ar putea fi de aproximativ 182,15 miliarde de lei dacă bugetul din 2025 se încadrează într-o țintă de deficit de 7% din PIB.
Astfel, o prima emisiune de obligațiuni, cu o maturitate de un an, s-a adjudecat cu un randament mediu de 7,08% pe an, suma atrasă de la investitorii locali fiind de 985 de milioane de lei, arată CursdeGuvernare.ro.
Comisia Europeană a refuzat să scutească exporturile de energie electrică ale României către Moldova de taxa de carbon
Comisia Europeană nu a fost de acord cu propunerea României ca exporturile de energie electrică produsă din surse fosile în România destinate Republicii Moldova să fie scutite de plata certificatelor de emisii aferente, a sspus ministrul Energiei, cel care a avut de fapt și ideea aceasta.
Măsura ar fi ieftinit energia cumpărată de cei de peste Prut. Totuși, Moldova ar urma să primească un ajutor european direct, arată Economica.net.
Chirii 2025: Proprietarii de garsoniere pot crește prețurile fără să plătească CASS, după majorarea salariului minim în România
Odată cu majorarea salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie 2025, a crescut și pragul privind aplicarea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cazul veniturilor din chirii, ceea ce permite proprietarilor de garsoniere sau apartamente cu două camere să mărească chiriile în jurul prețului „psihologic” de 2.000 de lei pe lună, la închirierile de locuințe pe termen lung, arată Hotnews.ro.