„Să privim criza și ca pe o perioadă de oportunitate” este sfatul unui analist economic. Domeniul în care românii pot să dea lovitura în 2025
În Articol
- Anul 2025 a venit cu o serie de provocări pentru toată lumea, fie că vorbim de companii sau de persoane fizice. Dincolo de modificările de ordin fiscal și legislativ la care multe societăți se așteptau și și-au luat măsuri în acest sens, adevărul este că există și o serie de oportunități în piață în noul context.
În acest an, vom avea cel mai probabil un nivel al inflației ridicat, cu care ne-am și obișnuit până la urmă. De altfel, în 2024, România a fost țara din UE care a avut cea mai mare inflație luni la rând.
Analiștii se așteaptă la o reducere a consumului sau dacă nu, cel puțin, la achiziții cumpătate. Nu este exclus să apară oportunități în piață, mai ales pentru persoanele fizice. Este cazul sectorului imobiliar, de exemplu, unde este posibil ca mulți dezvoltatori imobiliari să scoată la vânzare imobile la prețuri mai mici față de nivelul de anul trecut pentru a face rost de lichidități și să poată să continue astfel proiectele în curs.
Inflație mare și în 2025
Analistul economic Adrian Negrescu spune că 2025 ar putea fi numit și „anul covrigului”, în condițiile în care românii nu prea mai au bani. Mai mult, este de așteptat ca prețurile să crească și în 2025, așa cum s-a întâmplat, anul trecut, inflația urmând să fie în prim-plan, cu un nivel estimat undeva la 5%.
La nivelul persoanelor fizice ar trebui să fie totuși ceva mai bine, comparativ cu 2024, pentru că oamenii sunt mai pregătiți, acum, să facă față situației. La fel și companiile se așteptau la creșteri de taxe și impozite, iar multe au luat măsuri în consecință.
„Pentru noi, persoane fizice, 2025 va fi anul în care probabil ne va fi mai bine decât anul trecut, pentru că anul trecut am avut o inflație majoră, o inflație foarte, foarte mare. Anul acesta, va fi undeva la nivel de 5%, nu se va vedea atât de mult cum s-au simțit, în 2024, și cred că suntem mai pregătiți pentru a face fată provocărilor, mai ales în zona cheltuierilor. Ține de fiecare în parte să se adapteze la astfel de vremuri și cred că cei care au minime cunoștințe economice înțeleg că nu e momentul să te supraexpui din perspectiva creditelor”, a declarat pentru Termene.ro Adrian Negrescu.
Oportunități de criză
În ciuda contextului dificil de piață, există și o serie de oportunități, de care românii ar putea să profite. Cei care au minime cunoștințe economice înțeleg că nu este momentul să te supraexpui din perspectiva creditelor, arată analistul.
„Nu este momentul de achiziții extravagante, este momentul oportunităților, din punctul meu de vedere, pentru majoritatea românilor. Să privim fiecare criză ca pe o perioadă de oportunitate pentru tot ceea ce ne dorim până la urmă, de la achiziția unei locuințe, la schimbarea locului de muncă, la modul în care ne cumpărăm lucruri, la facturi și la viața noastră de zi cu zi”, afirmă Negrescu.
Un astfel de exemplu este sectorul imobiliar, unde dezvoltatorii imobiliari fac față cu dificultate cheltuielilor. Iar pentru a-și continua activitatea au nevoie de capital de lucru.
„În zona imobiliară, probabil, vor fi din ce în ce mai mulți antreprenori dezvoltatori imobiliari care nu vor mai face fată cheltuielilor și vor începe să vândă la prețuri mai mici decât anul trecut în speranța de a-și găsi lichiditatea necesară pentru a merge mai departe. Așa că va ține foarte mult cont de oportunitate, de modul în care ne informăm în ceea ce privește, de exemplu, proiectele imobiliare și să căutăm cel mai bun raport preț-calitate. Atenție, atunci când vrem să cumpărăm o locuință, întotdeauna trebuie să vedem potențialul de revânzare, să vedem da este posibil să o vedem mai scump decât am cumpărat-o”, atrage atenția Adrian Negrescu.
Concurență mare
Dat fiind contextul actual – creșteri de taxe, eliminarea facilităților fiscale pentru construcții, forța de muncă mai scumpă – nu este deloc exagerat să ne așteptăm la un număr mare de oferte de apartamente scoase la vânzare, iar capul de afiș îl va ține marile orașe.
„Cred că în 2025 vom avea ofertă mai mare de locuințe la prețuri mai bune decât în 2024, când foarte mulți antreprenori au construit din credite, din tot felul de împrumuturi, inclusiv pe persoană fizică, în speranța că lucrurile vor arăta mai bine. Nu vor arăta mai bine din punct de vedere economic, taxele au crescut, costurile cu forța de muncă, inclusiv în sectorul constructorilor, sunt mai mari, așa că mă aștept ca toată lumea să încerce să vândă cât poate de repede și să facă rost de cât mai mult cash pentru a merge mai departe în orice fel de condiții”, declară Negrescu.
Probleme pentru dezvoltatorii imobiliari
Adrian Negrescu spune că inclusiv marii dezoltatori prezenți pe Bursa de Valori București întâmpină în acest moment probleme și probabil și pentru ei va sosi momentul în care vor recurge la reduceri semnificative de prețuri pentru a reuși să deblocheze oarecum situația financiară a companiilor pe care le prezintă.
În zona marilor orașe din România se anunță cele mai multe oferte de apartamente scoase la vânzare și nu vorbim de proiecte pe hârtie, ci finalizate.
„Mă aștept ca cel puțin în zona marilor orașe să vedem o concurență mai acerbă, decât în anul trecut, în ceea ce privește numărul de apartamente disponibile construite la cheie, nu neapărat în faza de proiect, pentru că și dezvoltatorii au înțeles că lumea nu mai cumpără promisiuni, lumea se îndreaptă mai mult către locuințele gata finalizate. Din această perspectivă s-ar putea să simțim o normalizare din punctul meu de vedere a ofertei și a dinamicii vieții imobiliare”, mai menționează Negrescu.
Ordonanța Trenuleț
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, au intrat în vigoare măsurile prevăzute de Ordonanța Trenuleț, menită să reducă deficitul bugetar. Printre acestea se numără înghețarea pensiilor și a salariilor, precum și anularea beneficiilor din industria IT, construcții, agricultură și industria alimentară.
De asemenea, a fost instituită o „taxă pe stâlp” de 1% din valoarea construcțiilor speciale, în timp ce plafonul de impozitare pentru microîntreprinderi s-a redus de la 500.000 de euro la 250.000 de euro, în 2025, urmând ca în 2026 să fie micșorat din nou, la 100.000 de euro.
Pentru moment, nu se vorbește de majorări de taxe, TVA, în primul rând, și impozite, însă, o asemenea mișcare nu este exclusă în următoarele luni.