Esența zilei, 9 ianuarie. Austeritate la companiile publice din energie. Scad numărul de șefi și fondul de salarii, se îngheață angajările
În Articol
- Azi e joi, 9 ianuarie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
România construiește 4 noi poduri peste Prut
Patru noi poduri peste râul Prut vor fi construite de România, într-un efort de a îmbunătăți legăturile rutiere cu Republica Moldova, fiind deja desemnată firma care va întocmi proiectele tehnice pentru fiecare din cele patru poduri.
Austeritate la companiile publice din energie. Scad numărul de șefi și fondul de salarii, se îngheață angajările
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că societățile la care instituția este, în numele statului, acționar majoritar sau unic, vor face reduceri de cheltuieli de circa un miliard de lei, în acest an.
Burduja a spus, în conferință de presă, că firmele au timp până la 23 ianuarie să prezinte conducerii ministerului măsurile clare de reducere a cheltuielilor în acest an. În acest sens, a trimis o circulară tuturor companiilor prin care solicită companiilor din subordine, reducerea cheltuielilor pe mai multe paliere, scrie Economica.net.
România coboară de pe podiumul global al emigrației anuale și-i cedează locul Rusiei
România figura pe locul 4 în clasamentul global al țărilor de origine cu cei mai mulți cetățeni emigrați la finele anului 2022 în state OECD, conform Raportului pe migrație publicat de organizația celor 38 de state, scrie CursDeGuvernare.ro.
România a coborât, astfel, de pe podium și i-a cedat locul Rusiei, dar a rămas singurul stat UE aflat în top 10. Primele poziții sunt ocupate de India și China.
GRAFICE Câte gaze românești vor pleca în Germania în baza acordului semnat de OMV Petrom. Volumele ce exportate din 2027 – de 10 ori mai ridicate
Piaţa muncii în 2024. Retailul, serviciile şi industria alimentară au rămas cele mai ofertante domenii
Angajatorii au postat aproape 300.000 de joburi noi în 2024 şi au fost înregistrate aproximativ 11 milioane de aplicări, potrivit raportului anual Review & Trends realizat de eJobs România, scrie Ziarul Financiar.
Din totalul joburilor postate, 87,9% au fost pentru România, 4,2% pentru străinătate şi 7,9% remote. Oraşele cu cele mai multe joburi au fost Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov, Ilfov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Ploieşti şi Bacău.
Domeniile care au scos în piaţă cele mai multe joburi au fost retail, prestări servicii şi industria alimentară – ierarhie păstrată din 2023.
Finanțări 2025: Zece surse de bani pentru startup-uri și firme micro, mici și mijlocii din România
Antreprenorii români au și în anul 2025 posibilitatea de a obține finanțări pentru startup-uri, microîntreprinderi și firme mici și mijlocii, sub diverse forme, scrie StartupCafe.ro care prezintă succint o listă de zece finanțări, sub formă de fonduri nerambursabile, investiții equity și împrumuturi bancare destinate startup-urilor și IMM-urilor din România.
Între acestea se regăsesc granturile cu valori cuprinse între 25.00 și 300.000 de euro pentru regiunea București- Ilfov și fondurile europene în valoare de 150 de milioane de euro pentru capacități de stocare a energiei.
Trei nume de bănci mari dispar din statisticile BNR: OTP Bank România, Alpha Bank România şi First Bank
După primirea aprobărilor necesare, anul 2024 a adus finalizarea celor trei tranzacţii bancare de M&A anunţate încă din anul 2023, respectiv preluarea OTP Bank de către Banca Transilvania, fuziunea UniCredit Bank cu Alpha Bank şi absorbţia First Bank de către Intesa Sanpaolo.
În anul 2025 continuă procesele de integrare a băncilor preluate şi apoi trei nume de bănci mari urmează să dispară din statisticile BNR, respectiv OTP Bank România, Alpha Bank România şi First Bank. În 28 februarie 2025 se va finaliza integrarea OTP Bank România în Banca Transilvania. Fuziunea prin absorbţie dintre UniCredit şi Alpha Bank este estimată pentru vara anului 2025, scrie Ziarul Financiar.
Cine este misteriosul cumpărător al clădirii exclusiviste One Athénée. Pasionat de Cioran și de iahturi, câștigă bani din crypto și imobiliare
Discretul om de afaceri George Brăiloiu (54 de ani) a semnat cu One United Properties o promisiune de vânzare-cumpărare, în valoare de 24 de milioane de euro, care vizează proiectul One Athénée, rezultat în urma restaurării monumentului istoric Casa Braikoff, din centrul Bucureștiului, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.
One United Properties urmează să-i predea lui George Brăiloiu proiectul One Athénée la jumătatea anului viitor, după finalizarea lucrărilor de restaurare, arată Profit.ro.
Ce nu spune noul Guvern despre discuțiile cu Comisia Europeană. Cresc principalele taxe și impozite, nimeni nu rămâne neafectat
Economica scria încă dinainte de alegeri, când țara era condusă de primul Guvern Ciolacu, despre faptul că o reformă fiscală majoră, care să includă modificarea celor mai importante taxe și impozite este inevitabilă.
Între timp a fost adoptată celebra „ordonanță trenuleț”, care introduce doar o mică parte din schimbările anunțate de noi. Șocurile adevărate abia urmează să vină, iar micile afaceri vor fi iar afectate, așa cum se întâmplă, cu o frecvență anuală, de cel puțin patru ani arata surse si documente, arată Economica.net.
Principalele riscuri financiare pentru țara noastră în 2025: Un posibil război valutar pe piețele globale
Principalul risc în 2025 pentru România va fi deteriorarea continuă a situaţiei fiscale pe fondul randamentelor în creştere ale obligaţiunilor globale. Specialiştii iBanFirst consideră că pieţele financiare globale se pregătesc pentru un posibil război valutar în 2025, alimentat de temerile că China ar putea devaloriza yuanul ca răspuns la escaladarea tensiunilor comerciale cu Statele Unite.
O astfel de mişcare ar putea declanşa devalorizări competitive în lanţ, în special în Asia, amintind de volatilitatea pieţelor din urmă cu 15 ani. Cu toate acestea, analiştii iBanFirst contestă acest scenariu, susţinând că o depreciere semnificativă a yuanului este puţin probabilă, arată StirileProtv.ro.