Românii au început să caute tot mai des un al doilea job care să fie part-time remote
În Articol
- Reprezentanții portalului de recrutare eJobs.ro au observat, în urma unui studiu, o creștere semnificativă a interesului pentru joburile part-time. Tot mai mulți români își caută un al doilea loc de muncă de tip part-time, care să fie de tipul unei jumătăți de normă.
Numărul de aplicări pentru joburile part-time a crescut cu 10% în primele luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2024, conform analizei eJobs.ro. În același timp, și oferta de locuri de muncă cu jumătate de normă a înregistrat o creștere semnificativă de 20%. Aceste tendințe indică un interes sporit al candidaților pentru un al doilea loc de muncă, mai ales în format remote.
Potrivit platformei eJobs, din totalul de 1,6 milioane de aplicări înregistrate de la începutul anului, 232.000 au vizat locurile de muncă part-time.
În prezent, pe platforma eJobs.ro sunt disponibile peste 23.000 de locuri de muncă, dintre care 4.400 sunt part-time. Tendințele actuale confirmă că românii sunt tot mai interesați de flexibilitatea muncii, dar și de oportunitatea de a-și crește veniturile printr-un al doilea job.
Part-time remote
Dintre acestea, aproape o treime sunt pentru joburi remote, un procent considerabil mai mare decât media generală de 14% pentru astfel de poziții.
„Numărul atât de mare de aplicări pentru part-time-uri remote ne arată faptul că acești candidați caută, de fapt, un al doilea loc de muncă, pe care să îl poată face în paralel cu cel principal, care, în cele mai multe cazuri, este full-time. Îi vedem, așadar, interesați nu de ideea de a munci mai puțin, ci, dimpotrivă, de a munci mai mult decât până acum”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs.
Printre domeniile care au generat cele mai multe aplicări pentru joburi part-time se numără retailul, call-center / BPO, serviciile și IT / telecom. De asemenea, advertising / marketing / PR, turism și servicii financiare au atras un număr semnificativ de candidați.
Pe de altă parte, industrii care în mod tradițional atrag multe aplicări pentru joburile full-time, precum construcțiile, se află pe ultimele locuri în clasamentul interesului pentru joburile part-time.
Creșterea ofertei de joburi part-time
În ceea ce privește angajatorii, numărul de joburi part-time disponibile pe piață a crescut cu 20% față de anul trecut.
De la începutul anului, au fost postate peste 7.500 de locuri de muncă cu jumătate de normă, cele mai multe provenind din domenii precum servicii, retail, call-center / BPO, turism, transport / logistică și industria alimentară. Interesant este că și în acest caz, oferta de joburi remote este mai ridicată decât media generală: 11,6% dintre joburile part-time disponibile sunt remote, față de doar 4,4% din totalul locurilor de muncă.
Discrepanțe între salarii și așteptările candidaților
Potrivit datelor comparatorului salarial Salario, media salarială netă pentru joburile part-time în România este de aproximativ 3.000 de lei pe lună.
Cu toate acestea, candidații au așteptări mai mari, de aproximativ 4.000 de lei lunar. Cele mai bine plătite domenii pentru pozițiile part-time sunt construcțiile (4.000 de lei), transport / distribuție (3.500 de lei), e-commerce (3.500 de lei) și vânzările (3.000 de lei).
Puțin interes pentru joburile part-time în străinătate
Un alt aspect relevant este faptul că doar 1,9% dintre aplicările pentru joburile part-time vizează oferte din străinătate.
Explicația, conform reprezentanților eJobs.ro? Cei care aleg să lucreze în afara țării sunt, de regulă, motivați de dorința de a obține venituri semnificativ mai mari, ceea ce îi determină să opteze pentru locuri de muncă full-time. De asemenea, percepția generală este că joburile full-time oferă mai multă stabilitate decât cele part-time.