Business News

Punctele gastronomice locale vor avea taxe mai mari în 2025 ca urmare a majorării salariului minim brut de la 1 ianuarie

11 decembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Norma de venit este suma în baza căreia se calculează taxele persoanelor care lucrează în aceste puncte gastronomice locale. Norma de venit ar fi astfel suma preconizată să fie încasată de un punct gastronomic local din masele servite turiștilor.

Astfel, prin Ordinul nr.444 norma de venit a fost majorată cu 4.800 de lei, de la 39.600 de lei cât era în acest moment până la 44.400. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1232 din 9 decembrie 2024.

Taxe mai mari în 2025 cu 2.000 de lei

„Prezentul ordin stabilește norma anuală de venit pentru punctul gastronomic local, precum și coeficienții de corecție ai acesteia, pentru anul 2025. Art. 2. — Nivelul normei anuale de venit corespunzătoare pentru punctul gastronomic local, pentru anul 2025, se stabilește la suma de 44.400 lei”, se precizează în documentul Ministerului Agriculturii.

Punctele Gastronomice Locale sunt administrate și reglementate de e Agenția Națională a Zonei Montane, agenție aflată în subordinea Ministerului Agriculturii.

„Pentru anul 2025 se utilizează coeficienții de corecție a normelor de venit, prevăzuți în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin. (2) Aplicarea coeficienților de corecție se realizează în sensul reducerii normei anuale de venit stabilite la art. 2”.

Contribuabilii care beneficiază de mai mulți coeficienți de corecție, în sensul reducerii normei anuale de venit, aplică coeficientul de corecție cel mai mare.

La un calcul realizat pe norma de venit din acest an, de 39.600, reiese că taxele care trebuie plătite la stat (contribuții sociale și impozit pe venit) ajung la un total de 17.820 lei. În 2025, taxele pe noua normă de venit vor ajunge la un total de 19.980 lei.

Explicațiile Agenției Zonei Montane

Conducerea Agenției Naționale a Zonei Montane, instituție din subordinea Ministerului Agriculturii care se ocupă de relația cu Punctele GastronomiceLocale, ne-a transmis că nu se pot stabili normele de venit mai mici, conform reglementărilor actuale.

În baza art.69 alin. (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare, „norma de venit pentru fiecare activitate desfășurată de contribuabil nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulțit cu 12″.

La stabilirea normelor anuale de venit, plafonul de venit determinat prin înmulțirea cu 12 a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă venitul net anual înainte de aplicarea criteriilor specifice de corecție asupra normei de venit.

„Conform aceluiași ordin coeficienții de corecție a normelor de venit, în sensul reducerii normei anuale de venit, s-au stabilit pe baza normelor metodologice aferente Procedurii de ajustare a normei de venit, pentru determinarea venitului net anual prevăzută de art. 69 alin. (11) din Legea nr. 227/2015”, ne-au mai explicat reprezentanții Agenției Zonei Montane.

 

Coeficienți de corecție norma de venit Punctele Gastroomice Locale

 

Afacerile de familie

Punctele gastronomice locale sunt mici afaceri de familie care își primesc oaspeții în curtea lor și le oferă preparate tradiționale, realizate din produse locale, în bucătăria proprie.

Punctul gastronomic local este practic o mică afacere de familie menită să valorifice producția locală și să ofere cel mai scurt lanț alimentar de la fermă în farfuria turistului, prin bucătăria gazdelor, pentru maxim 15 persoane simultan.

Produsele alimentare din oferta punctului gastronomic local se prepară din materii prime disponibile pe plan local, provenite în principal din producția primară de la nivelul exploatației proprii, de la producători, pescari, vânători, culegători şi colectori de produse forestiere nelemnoase.

Punctul gastronomic local poate funcționa în locuințele particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescărești, fonduri de vânătoare, crescătorii de vânat, complexuri de vânătoare, centre de colectare a ciupercilor și fructelor de pădure, centre de colectare a vânatului.

Pot fi deschise puncte gastronomice locale și la ocoale silvice, mănăstiri, precum și în alte construcții și amenajări dintr-o localitate rurală, unde se desfășoară una sau mai multe activități conexe cu producția primară de produse agricole, pescuitul, vânătoarea, recoltarea sau colectarea produselor forestiere nelemnoase.

Peste 300 de puncte gastronomice locale

Până acum au fost create 316 puncte gastronomice locale la nivel național, un număr mic dacă ne raportăm la cele 1.127 de pensiuni turistice și 1.991 de pensiuni agroturistice care funcționează în prezent în România.

Agenția Națională a Zonei Montane, din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale întocmește și gestionează Registrul punctelor gastronomice în conformitate cu art, 9 din Legea nr. 412 din 18 decembrie 2023.

Reprezentanții agenției au explicat pentru Termene.ro că instituția pe care o reprezintă aplică programe continue prin care sprijină înființarea punctelor gastronomice locale.

Agenția Națională a zonei Montane organizează începând cu anul 2021 „cursuri gratuite destinate persoanelor care deservesc Puncte gastronomice locale, pe întreg teritoriul național. Atestatul eliberat de Agenția Națională a Zonei Montane participanților la programul de formare profesională – Punct Gastronomic Local este acceptat de către Oficiul Național al Registrului Comerțului ca fiind necesar și suficient în vederea îndeplinirii cerinței pregătirii și experienței profesionale pentru înființarea unei afaceri în acest sens. Până în prezent ANZM a eliberat 9.020 de atestate pentru participanții la aceste cursuri”, ne-au transmis reprezentanții instituției.

Atuurile unui punct gastronomic

Până să crească numărul acestor afaceri, cele peste 300 de PGL-uri își bazează strategia de afaceri pe atuurile unor astfel de activități care stau în mâncărurile făcute după rețete moștenite din strămoși și atmosfera caldă, familială, pe care turiștii o caută. Oamenii tânjesc după gustul mâncărurilor de altădată, al preparatelor tradiționale de casă. La mare căutare acum sunt, de pildă, coastele la cuptor cu cartofi țărănești picanți și murături și ciulamaua de ciurperci (hribi) cu mămăliguță și murături. 

„Punctele gastronomice locale sunt un plus de valoare și o șansă pentru familiile care nu au serviciu la oraș, au o gospodărie și își pot valorifica propriile produse. De pildă, tai un porc, îl gătești, iar turistul îți cere ceva gătit de casă. Punctul gastronomic local îți permite să faci asta. O jumară proaspătă, o carne la garniță. Când îi spui omului că ai pus-o în decembrie și o servești în iunie, nu îi vine să creadă”, dezvăluie Delia Gal, administratorul Gastro Local Gal Delia, ce face diferența între un punct gastronomic local și o pensiune.

Veniturile obținute de persoanele fizice care dețin puncte gastronomice locale reprezintă venituri din activități independente pentru care venitul net anual se determină pe baza normelor de venit, conform prevederilor legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Norma de venit este un plafon anual de încasări la care se raportează taxele unui PFA. Aceasta este stabilită prin lege pentru anumite domenii de activitate, iar suma se poate modifica în fiecare an și diferă pentru fiecare județ în parte.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro