Blocarea repetată a platformei ANAF în plin termen de depunere a declarațiilor pentru bilanț este tratată cu pasarea responsabilității de principalii factori implicați: Ministerul Finanțelor face trimitere la ANAF care face trimitere la Ministerul Finanțelor. CECCAR a cerut printr-un comunicat prelungirea termenului de 30 mai. Termene.ro a aflat că șefii Fiscului vor lua o decizie până vineri, 26 mai, în legătură cu această solicitare. 

O problemă tehnică din data de 23 și 24 mai, blocarea repetată a platformei ANAF în plină perioadă de depunere a declarațiilor pentru bilanț, este prilej de ping – pong instituțional între decidenți. Între timp, conducerea Fiscului în frunte cu Lucian Heiuș analizează două variante la această problemă, așa cum a aflat termene.ro de la surse din conducerea ANAF. Prima variantă ar fi prelungirea termenului de 30 mai până pe 31 sau chiar până pe 7 mai. A doua variantă este menținerea actualului termen, fără emiterea unui alt ordin administrativ, și impunerea unei limite de 24 de ore pentru care nu se vor acorda amenzi.

  • UPDATE. În cele din urmă, conducerea ANAF a decis să nu prelungească termenul de depunere a bilanțurilor, dar a recomandat agențiilor județene să nu aplice amenzi pentru întârzieri de 48 de ore, așa cum a aflat termene.ro.

L-am întrebat pe Cristian Marin, șeful Serviciului de Comunicare, Relații Publice din cadrul Ministerului Finanțelor, ce măsuri s-au luat ca situația de blocare a platformei ANAF să nu se mai repete și dacă se va prelungi termenul de depunere a declarațiilor. 

„Sunt în concediu și, oricum, nu lucrez la ANAF. Întrebați-i pe cei de la ANAF”, a fost răspunsul șefului Serviciului de Comunicare, Relații Publice din cadrul Ministerului Finanțelor.

După ce am adresat aceleași două întrebări serviciului de presă al ANAF, am fost rugați să trimitem solicitarea în scris, pe email.

„În contextul în care platforma ANAF de depunere a declarațiilor pentru bilanțul firmelor a fost inoperabilă în data de 24.05.2023 pentru o perioadă de timp, vă rugăm să ne transmiteți ce măsuri s-au luat ca situația să nu se mai repete și dacă se va prelungi termenul de depunere a declarațiilor”, a fost mesajul adresat reprezentanților ANAF.

Răspunsul biroului de presă a venit rapid, după doar 13 minute. Ghinion: 

„Vă rugăm să adresați solicitarea dvs. Ministerului Finanțelor. Cu deosebită considerație, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Serviciul comunicare, relații publice și mass – media”.

Blocarea cu repetiție a portalului ANAF

Primele raportări că nu funcționează portalul au fost la finalul zilei de 23 mai, fiind însă și contabili care susțineau în spațiul electronic că au putut depune bilanțul. 

Pe 24 mai, platforma nu a funcționat o mare parte din zi. Termene.ro a încercat de trei ori să verifice dacă platforma funcționa ieri și de fiecare data apărea un mesaj de eroare, că serverul ANAF nu poate fi găsit. 

Toate aceste încercări au fost făcute între orele 9.00 și 14.00, în cursul zilei de 24 mai 2023.

Termen limită extrem de apropiat

Mai sunt doar cinci zile până la data limită de depunere a situațiilor financiare pentru anul trecut, în cazul companiilor.

Toate datele referitoare la această operațiune sunt incluse în Ordinul ANAF nr. 4268/2022 din 15 decembrie 2022 privind principalele aspecte legate de întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale şi a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor, precum şi pentru reglementarea unor aspecte contabile. Acesta poate fi consultat la următoarea adresă: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OMF_4268_2022.pdf. 

Conform Ordinului, termenul limita pentru depunerea situațiilor financiare pentru anul 2022 este 30 mai 2023. 

CECCAR cere prelungirea termenului de depunere

„Având în vedere disfuncționalitățile sistemului informatic al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) din ultima perioadă, ce conduc la imposibilitatea respectării termenelor de depunere a declarațiilor fiscale și a situațiilor financiare anuale, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a solicitat autorității fiscale prorogarea termenelor de 25, respectiv 30 mai 2023 pentru depunerea acestora”, precizează reprezentanții CECCAR într-un comunicat postat pe site-ul asociației.

De asemenea, CECCAR, ca reprezentant al celor peste 35.000 de liber-profesioniști contabili, a solicitat să nu li se aplice contribuabililor sancțiunile prevăzute de lege pentru depășirea termenelor legale de depunere a declarațiilor corespunzătoare.

„Având în vedere faptul că nerespectarea termenelor amintite are la bază motive independente de voința profesioniștilor contabili, a contribuabililor, ne exprimăm încrederea că ANAF va identifica și implementa soluția legală potrivită, în interes public. Considerăm că această situație se încadrează în prevederile art. 78 alin. (1) din Codul de procedură fiscală”, mai susțin reprezentanții CECCAR.

Care sunt noutățile de anul acesta

Față de datele raportate anul trecut, de acestă dată se reglementează în plus raportarea distinctă a următoarelor informații:

– reprezentanții companiilor trebuie să completeze și codul LEI, dacă dispun de acesta. Codul LEI reprezintă „identificatorul entităţii juridice” (Legal Entity Identifier), un cod de referinţă format din 20 de caractere pentru identificarea unică a entităţilor distincte din punct de vedere juridic care se angajează în tranzacţii financiare şi datele de referinţă asociate şi care se bazează pe standardul ISO 17442 elaborat de Organizaţia Internaţională de Standardizare.

– cheltuielile privind consumul de gaze naturale, în tabelul care include cheltuielile privind utilitățile;

– cheltuielile cu impozitul pe profit, respectiv veniturile din impozitul pe profit, rezultate din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit.

Cine trebuie să depună situațiile financiare pentru anul 2022

În cazul de față trebuie să întocmească și să depună raportări contabile anuale:

  • persoanele juridice aflate în lichidare, potrivit legii; 
  • subunitățile deschise în România de societăți rezidente în state aparținând Spațiului Economic European; 
  • entitățile care au optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, în condițiile prevăzute de Legea contabilității; 
  • entitățile care aplică reglementările contabile aprobate prin OMFP nr. 2.844/2016.
Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe