Business News

Care sunt noutățile de la Indagra, cel mai cunoscut târg al industriei agroalimentare din România

31 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Chiar dacă oficial lucrurile stau bine, realitatea este cu totul alta: mai puțini expozanți față de 2023 și, cel mai important, prea puțini producători români de alimente, inclusiv firme mari, o prezență obișnuită la târg.

Dacă la Salonul Industriei Agroalimentare (SIAL) la Paris, unul dintre cele mai importante târguri din lume din industria alimentară, producătorii români s-au înghesuit să se ducă – au participat circa 115 producători din România, din care în jur de 95 în standul național subvenționat de statul român, acum, foarte puțini dintre ei au mai venit și la Indagra.

De vină pentru această situație sunt prețurile foarte mari de la târg, spun expozanții, care se plâng că prezența la Indagra îi costă chiar și câteva sute de mii de euro, în 2024, dublu față de alți ani.

Fără susținere financiară din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), micii producători locali au ales să stea acasă, din cauza costurilor mari pe care le presupune participarea la evenimentul de la Romexpo.

Nu putem, însă, să nu remarcăm faptul că spre deosebire de alte ediții, acum, nici politicienii nu s-au mai înghesuit pe la standuri, poate și pentru că n-a existat o deschidere oficială în prima zi, care s-a scurs într-un anonimat total.

MADR  nu mai are bani pentru producători

Spre deosebire de anii anteriori, când Ministerul Agriculturii susținea financiar prezența micilor producători de alimente la târg, în acest an,  nu a mai existat acest sprijin, susțin participanții pe care am reușit să-i identificăm în târg. I-am găsit undeva la intrare, într-un cort amenajat special pentru ei, pe locul unde în mod normal acolo avea loc expoziția de ovine. Aici, un stand de nouă metri pătrați costa în jur de 4.000 de lei, după cum ne-a declarat un expozant, în timp ce afară costul este undeva la 2700 lei. Ba chiar am auzit un producător care vorbea de câteva mii de euro bune, ceea ce ni s-a părut chiar exagerat.

Marele of al oamenilor care vin de la sute de kilometru distanță este că după ce că au plătit o grămadă de bani, nu sunt lăsați în pace de autorități, care se țin cu controalele pe capul lor, deși au actele în regulă. Trec, însă peste toate și își așteaptă clienții fideli care îi caută an de an. De altfel, mai mult pentru ei vin la târg și pentru „socializare”.

E vremea dronelor

Cât despre ofertă, parcă nici nu mai este așa de bogată ca altădată, dar tot găsești o brânză bună, un cârnat sau o pălincă de calitate, pe lângă nelipsiții langoși sau cozonacul kurtos kalacs. De celebra Alee a Negustorilor nici nu mai pomenim, doar câteva rulote și atât, nici urmă de forfata din trecut.

Puteți vedea, însă, tot felul de drone, care câștigă teren, sau alege mopedele de la Kuba care pot fi conduse fără carnet, senzația târgului din acest an.

Nu în ultimul rând, în cele două hale moderne am mai descoperit tonomatele de cafea și pizza care își fac loc pe piața locală, în pas cu tendințele din afară.

În rest, nici urmă de standurile imense ale producătorilor de mezeluri cu care erați obișnuiți, abia dacă poți obeserva câțiva producători de alimente cunoscuți. Mai mult echipamente, am zice noi, și deloc întâmplător, dacă ne gândim la fondurile uriașe existente la acest moment pentru programele de modernizare și tehnologizare dedicate producătorilor.

Nici politicieni nu mai sunt

Dacă în alți ani  politicienii se înghesuiau la deschiderea târgului, acum, nici urmă de așa ceva. Mai trist, nici a mai existat o festivate oficială în prima zi, ceea ce i-a uimit pe mulți. După o primă zi de-a dreptul modestă, acum expozanții speră ca târgul să se mai anime cu cât ne apropiem de weekend. Cam aceeași stare de spirit este și în rândul vzitatorilor.

„Indagra 2024 – a rămas o istorie! Am fost azi în ziua deschiderii, nu știu dacă a fost Președintele ca altădată când agricultura mergea bine și aducea voturi, azi nu știu dacă a fost ca nu l-am văzut, dar nici pe candidați, deci Indagra nu mai contează nici pentru voturi chiar dacă suntem în plină campanie electorala. Despre târg, nu mai comentez nimic, vă las pe voi. Mă mai duc și duminică să mănânc mici că acolo erau mai mulți oameni, cred că expozanți”, arată Aurel Pană, un cunoscut consultant într-o postare pe Facebook.

Statistica dă bine

În acest an, peste 500 de companii din 25 de ţări participă la cel mai cunoscut eveniment din industria agricolă şi alimentară din România – Indagra & Indagra Food, manifestare deschisă miercuri la Centrul Expoziţional Romexpo. În cadrul târgului vor fi prezentate peste 150 de inovaţii şi produse noi, după cum au anunțat organizatorii. În 2023, prezența era ceva mai bună: aproximativ 550 de firme din 23 de țări.

Indagra & Indagra Food are loc în perioada 30 octombrie – 3 noiembrie 2024.

Cele 25 de țări reprezentate la cele două manifestări sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, China, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Indonezia, Italia, Lituania, Olanda, Moldova, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, România, San Marino, Serbia, Slovacia, Spania, Turcia, Ucraina, Ungaria.

„Târgul internaţional de produse şi echipamente pentru agricultură, horticultură, viticultură şi zootehnie – Indagra 2024 – aduce în prim-plan inovaţiile care modelează agricultura viitorului. De la echipamente de ultimă generaţie, până la soluţii tehnologice care îmbunătăţesc productivitatea, manifestarea este locul unde fermierii, antreprenorii şi pasionaţii de agricultură pot găsi soluţii concrete pentru un viitor sustenabil”, susţin organizatorii.

Specialiştii au ocazia să descopere la Indagra & Indagra Food și cele mai recente inovaţii: drone agricole pentru monitorizarea şi gestionarea culturilor, sisteme avansate de irigaţie pentru optimizarea resurselor de apă, fertilizatori bio care sprijină practicile agricole sustenabile, echipamente şi utilaje eficiente energetic, sisteme inteligente de management al fermelor, dar și  utilaje pentru industria alimentară care îmbunătăţesc procesele de producţie şi distribuţie şi multe altele, mai arată reprezentanții Romexpo.

De asemenea, este organizată și expoziția de animalele: bovine, cabaline, păsări. Nu mai există ovine, din cauza pestei micilor rumegătoare.

Tot acum are loc și Târgul internaţional pentru industria alimentară Indagra Food 2024, unde sunt prezentate soluţii privind procesele de producţie şi distribuţie în sectorul alimentar.

Târgul poate fi vizitat în perioada 30 octombrie – 2 noiembrie 2024, în intervalul orar 9:00 – 18:00, iar în 3 noiembrie, în intervalul orar 9:00 – 16:00. Biletul de intrare costă 20 de lei.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro