Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Executivul de la Palatul Victoria va avea pe ordinea de lucru a ședinței de astăzi, 6 iunie, și proiectul de ordonanță de urgență prin care majorează salariul minim brut pe țară de la 3.000 lei la 3.700 lei de la data de 1 iulie.
Din proiectul de ordonanță de guvern propus de Ministerul Muncii, reiese că în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 760.000 de salariați. Asta reprezintă ceea ce reprezintă 13,9% din numărul total de salariați activi.
De majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariați. Diferența de la 760.000 la 1,87 milioane este dată de numărul angajaților din sectorul public al căror salariu este calculat tot în funcție de salariul minim brut.

Augustin Feneșan, președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor, a declarat pentru Termene.ro că „am militat și vom milita în continuare pentru decuplarea veniturilor anumitor bugetari, cum ar fi salariații din primării, de salariul minim. De asemenea, cuantumul amenzilor este corelat cu salariul minim. Este ceva anormal și pune presiune suplimentară pe creșterea prețurilor”, a mai declarat el.

În agricultură și construcții salariile minime vor rămâne la nivelurile actuale, de 3.436 lei, respectiv 4.582 lei.

Industria muncii a avertizat că o nouă creștere a salariului minim ar intensifica presiunile asupra companiilor, în special în industriile cu marje mici de profit.

Guvernul României mai lucrează la o nouă formulă de calcul pentru salariul de bază minim brut pe țară. Astfel, acesta va fi calculat în funcție de rata anuală prognozată a inflației, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat. Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi calculat în funcție de „nivelul orientativ de 50%” din câștigul salarial mediu brut.

Factura de 3,6 miliarde de lei în 2024

Un proiect de ordonanță de urgență publicat de Ministerul de Finanțe prevede modificări ale Codului Fiscal pentru a acoperi resursele bugetare necesare majorării salariului minim brut de la 3.300 de lei la 3.700 de lei. Mai exact, majorarea salarială prevede că din cei 3.700 de lei ai salariului minim brut, 300 de lei sunt neimpozabili pentru angajatori, ceea ce duce la pierderi bugetare la 1,3 miliarde de lei.

În plus, majorarea salariului minim aduce și modificări ale salariilor de bază pentru angajații din sistemul public. Coeficientul salariului de bază pentru un salariu public este calculat în funcție de salariul minim brut garantat de stat. Aproape 1,3 milioane de salariați erau în sistemul public în luna aprilie. Cheltuielile salariale ale sectorului public vor fi mai mari cu 2,3 miliarde de lei în ultimele luni ale anului.

Reacțiile mediului de afaceri

Termene.ro a prezentat efectele acestei decizii care ar putea afecta negativ anumite sectoare.

  • Industria auto

Creșterea salariului minim în afara unui calendar bine stabilit și fără a corela această majorare cu nivelul productivității se aliniază acestor măsuri care au luat prin surprindere mediul de afaceri.

Deși majoritatea reprezentanților patronali susțin că un salariu minim de 3.700 de lei brut de la 1 iulie va fi mai degrabă un factor care va ajuta mediul de afaceri să crească gradul de retenție al salariaților, faptul că măsura se introduce brusc generează probleme în majoritatea sectoarelor economice.

Adrian Sandu, secretarul general al Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), atrăgea atenția că firmele care gestionează bugete mari vor trebui să facă față brusc unor cheltuieli suplimentare consistente.

  • Industria prelucrătoare

„Măsura privind creșterea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei era anunțată de ceva vreme, au apărut și ezitări, s-a luat în calcul și o eventuală reducere a fiscalității. Totuși ceea ce s-a întâmplat anul trecut, cu două majorări de salariu minim, a fost greu de suportat în zona mediului de afaceri, în special în acele industrii unde adaosul este minim, respectiv în industria prelucrătoare”, spune Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), comentând intenția Guvernului.

„Să nu uităm că anul trecut am avut o scădere de 5% a industriei prelucrătoare, iar anul acesta, în primul trimestru, o altă scădere, de 2,7%. Aceste sectoare, unde se lucrează cu contracte negociate în avans pe 3, 6 luni sau chiar 12 luni, și unde nu se mai poate umbla la prețuri, vor avea mult de suferit”, a explicat acesta.

  • Tinerii vor fi angajați mai greu în 204

„Este supărător că majorarea nu are loc în funcție de un calendar asumat și convenit dinainte cu mediul de afaceri. În loc să avem majorări de la 1 ianuarie, vedem ori devansări ale acestui termen, și creșteri care au loc în luna octombrie a anului anterior, așa cum s-a întâmplat în 2023, ori majorări de la jumătatea anului, așa cum va fi în 2024, fiind vorba și de un an electoral”, a spus pentru Termene.ro Radu Burnete, Directorul Executiv al Confederației Patronale Concordia.

„Din cauza lipsei de predictibilitate suferă angajatorii, care nu își pot face din timp calculele cu forța de muncă, iar de partea angajaților suferă în special pe tinerii, angajații la început de drum”, a completat acesta.

Radu Burnete a subliniat totodată că majorarea salariului minim angrenează și alte scumpiri sau creșteri, „în condițiile în care cuantumul amenzilor, dar și salariile demnitarilor sunt stabilite prin corelare cu venitul minim”.

  • Piața forței de muncă

Creșterea salariului minim brut nu influențează piața muncitorilor străini din România din punct de vedere al numărului lucrătorilor care vin în țara noastră pentru că în fiecare an contingentul este unul reglementat de stat. Nevoia de forță de muncă este de zece ori mai mare. Însă, muncitorii străini profită cel mai clar de majorarea salariului minim brut.

Majorarea salariului minim brut de la 3.300 de lei la 3.700 de lei pe lună începând cu 1 iulie nu va afecta în niciun fel piața muncitorilor străini din România, doar le va crește acestora veniturile salariale.

O spune pentru Termene.ro, Marius Ștefănescu, președintele patronatului Forței de Muncă Străine din România, care precizează că nevoia de forță de muncă este atât de mare, încât nu va exista o influență nici de partea angajatorilor, nici de cea a angajaților.

Nu vor crește amenzile auto

Pentru anul 2024, punctul de amendă este stabilit la 5% din salariul mediu brut. Odată majorat acest venit la 3.700 de lei de la 1 iulie, punctul de amendă ar fi trebuit să crească de la 165 de lei la 185 de lei. Guvernul a ales însă să intervină și să plafoneze punctul de amendă la 165 de lei până la finele anului.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe